ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ισόβια ζητεί ο ΟΗΕ για τον Κάρατζιτς

Η τελική απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής αναμένεται να ανακοινωθεί σε μερικούς μήνες

Newsroom Κ, Αθήνα

Εισαγγελέας του ΟΗΕ προέτρεψε τη δευτεροβάθμια επιτροπή δικαστών της Χάγης να απαγγείλει στον Σερβοβόσνιο ηγέτη Ράντοβαν Καράτζιτς δεύτερη κατηγορία για γενοκτονία, αυξάνοντας την ποινή του από κάθειρξη 40 ετών σε ισόβια.

Η εισαγγελέας των Ηνωμένων Εθνών Κατρίνα Γκούσταφσον δήλωσε στην επιτροπή προσφυγών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου πως ο Καράτζιτς «οδήγησε στην αιματοχυσία αμέτρητων θυμάτων», προσθέτοντας πως η δικαιοσύνη απαιτεί να του επιβληθεί η μέγιστη δυνατή τιμωρία. Από τη μεριά της, στο κλείσιμο της διήμερης συνεδρίασης του μηχανισμού του ΟΗΕ, η υπεράσπιση του Καράτζιτς δήλωσε πως ο Σερβοβόσνιος ηγέτης όχι μόνο δεν θα πρέπει να καταδικαστεί για δεύτερη κατηγορία γενοκτονίας, αλλά πως και η πρώτη κατηγορία γενοκτονίας για τη σφαγή στη Σρεμπρενίτσα, που του επιβλήθηκε το 2016, θα πρέπει να ανατραπεί μετά την έφεση.

«Αυτό που συνέβη στην πόλη Πρίτζεντορ, καθώς και σε άλλες περιοχές της Βοσνίας, ήταν πραγματικά φρικτό», δήλωσε ο δικηγόρος του Καράτζιτς, Πίτερ Ρόμπινσον. «Εγκλήματα πολέμου και βίαιες πράξεις κατά της ανθρωπότητας όντως διαπράχθηκαν, ωστόσο... δεν αποτελούν γενοκτονία», προσέθεσε.

Στην πόλη Πρίτζεντορ, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Βοσνίας, έλαβε χώρα μία από τις χειρότερες διώξεις μουσουλμάνων και Κροατών από τους Σέρβους το 1992. Χιλιάδες εκτοπίστηκαν διά της βίας από τα σπίτια τους και πολλοί φυλακίστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπου τα βασανιστήρια και οι δολοφονίες ήταν σύνηθες φαινόμενο.

Η Γκούσταφσον υποστηρίζει πως οι πράξεις αυτές κρύβουν γενοκτονική πρόθεση από την πλευρά του Καράτζιτς και των δυνάμεών του. Ωστόσο, οι δικαστές των συνεδριάσεων για τα εγκλήματα πολέμου της Γιουγκοσλαβίας έχουν αρνηθεί επανειλημμένως να καταδικάσουν τους Σέρβους ηγέτες για γενοκτονία. Η τελική απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής αναμένεται να ανακοινωθεί σε μερικούς μήνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

«Ας πάμε στο λαό» δήλωσε για τη βουλευτική έδρα της Λεμεσού o Αβέρωφ

«Οριζόντια ψήφος τώρα. Τέρμα στην κομματοκρατία »
Ευάγγελος Αναστασιάδης  |  17:17

Ανοικτή επιστολή Χριστόφια προς Πρόεδρο Αναστασιάδη

«Τώρα θα αρχίσουν τα αλαλάζοντα τύμπανα και οι γκρανκάσες της ακροδεξιάς και του ούτω καλούμενου ενδιάμεσου ...»
Ai Em  |  10:42

Ανοικτή επιστολή Χριστόφια προς Πρόεδρο Αναστασιάδη

«Όλα τα ψυχολογικά αυτού του ανθρώπου εμπεριέχονται στην τελευταία του πρόταση "Υ.Γ.: Επιφυλάσσω στον ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  10:26

«Ας πάμε στο λαό» δήλωσε για τη βουλευτική έδρα της Λεμεσού o Αβέρωφ

«Οριζόντια ψήφος τώρα. Τέρμα στην κομματοκρατία »
Αλέξης  |  13:02

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση