ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τραμπ-Κιμ (υπ)έγραψαν ιστορία με άξονα την αποπυρηνικοποίηση της Β. Κορέας

Θετικά τα αποτελέσματα όλης της συνάντησης, ποια τα γενικότερα μηνύματα που στάληκαν

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Βόρεια Κορέα και ΗΠΑ άλλαξαν σελίδα, γράφοντας ιστορία.

Τραμπ-Κιμ υπέγραψαν ιστορικής σημασίας διμερή συμφωνία με άξονα την ειρήνη και την αποπυρηνικοποίηση της Β. Κορέας, με τον Αμερικανό Πρόεδρο ν' αναφέρει ότι αλλάζουν άρδην οι σχέσεις ΗΠΑ-Β.Κορέας, και γενικότερα με τη χερσόνησο της Κορέας.

Σε συνέντευξή του που ακολούθησε, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε όσους βοήθησαν να γίνει πραγματικότητα η συνάντηση με τον ηγέτη της Β. Κορέας, τον οποίο επίσης ευχαρίστησε, δηλώνοντας πως είναι χαρούμενος που βιώνει την περίοδο που αλλάζουν οι σχεσεις των δυο χωρών. Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε αναφορές στην ιστορία Β. Κορέας-ΗΠΑ, τις απώλειες λόγω πολέμου και στα όσα άφησε πίσω η εχθρότητα ανάμεσά τους. "Δεν υπάρχει περιορισμός στο τι θα πετύχει η Β. Κορέα αν εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Ο Πρόεδρος Κιμ έχει αυτή την ευκαιρία και επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση", δήλωσε ο Ντόνταλντ Τραμπ. 

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο ηγέτης της Β. Κορέας είναι σε αυτό το δρόμο, "θέλει να προχωρήσει" όπως είπε, και πως ήδη έχει προχωρήσει σε καταστροφή μέρους του πυρηνικού προγράμματος. Το ζήτημα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και χρόνια, θα γίνει τώρα, τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος και ανέφερε πως σύσσωμος ο λαός της κορεατικής χερσονήσου είναι ένας εργατικός λαός, και υπάρχει η βάση για να ζήσουν όλοι μαζί με ειρήνη.  

Διαβάστε εδώ το κοινό ανακοινωθέν που υπέγραψαν Τραμπ - Κιμ

Oι πρώτες αναλύσεις, και το φωτογραφικό ντοκουμέντο της συμφωνίας, συνάδουν ότι το βασικό θέμα ήταν η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Σε σχετική ερώτηση σχετικά με τα όσα έχει πράξει το καθεστώς της Β. Κορέας απάντησε ότι έχει περάσει μεγάλο διάστημα από τότε, ενώ για την ασφάλεια τόνισε πως δεν θα κάνει καμία παραχώρηση. Ανάμεσα στα άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και αυτό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για το οποίο ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε πως ζήτησε να επιστρέψουν τα οστά όσων έπεσαν στη Β. Κορέα. Κάτι που όπως είπε, του το ζητούσαν οι απλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, εφόσον έτσι κι αλλιώς η συζήτηση αφορά πάνω από 6.000 σωρούς. 

Για τις κυρώσεις ανέφερε πως για την ώρα μένουν, θα βγουν από την εξίσωση όταν διαπιστωθεί πως δεν υπάρχουν πλέον στην εξίσωση. 

Αυτή είναι η συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες Ντόναλντ Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν

Σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον Ντόναλντ Τραμπ εάν πρόκειται να προσκαλέσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός Πρόεδρος απάντησε ότι βεβαίως θα το πράξει.

Win-win βλέπουν οι αναλυτές 

Τόσο από το περιβάλλον του Αμερικανού Προέδρου αλλά και όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, δεν θα πήγαινε ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ στη Σιγκαπούρη, αν δεν είχε μεγάλο ποσοστό επιτυχίας η συγκεκριμένη συνάντηση. Αναλυτές προκρίνουν πως η συνάντηση αυτή έχει πολλαπλές αναγνώσεις, τόσο από πλευράς επικοινωνίας όσο και ρεαλισμού. Γίνεται λόγος έτσι για συζητήσεις που κινήθηκαν στο πλαίσιο των πυρηνικών δράσεων της Βορείου Κορέας και τι μέλει γενέσθαι με τις κυρώσεις.  

Την ίδια ώρα, αν όλα εν τέλει πάνε καλά, θα είναι μια πολιτική νίκη όχι μόνο για τους Τραμπ-Κιμ αλλά και για όσους ηγέτες (όπως της Νότιας Κορέας) προσπάθησαν να γίνει αυτή η συνάντηση. Παράλληλα, και τα οικονομικά δεδομένα της συμφωνίας αναμένεται να είναι σημαντικά. 

Από την εξίσωση, παρά την υπογραφή της συμφωνίας, δεν εκλείπουν και οι προσωπικές φιλοδοξίες των δυο ηγετών. Σε αυτό τον άξονα οι αναλύσεις κάνουν λόγο για μια συμφωνία αμφότερα επωφελή και για τις δυο πλευρές, ενώ εμπεριέχεται και στο βάθος το Νόμπελ Ειρήνης για τον Αμερικανό Πρόεδρο. 

Επίσημη παραδοχή εκ μέρους του δεν υπάρχει, ωστόσο όπως μεταδόθηκε από το CNN νωρίτερα, η πιθανότητα του να είναι αυτός ο επόμενος κάτοχος του βραβείου έπαιξε το δικό της ρόλο στο να κυλήσουν τα πράγματα. Κι αν αυτό μένει να φανεί, κερδισμένος βγαίνει και ο ηγέτης της Νοτίου Κορέας, Μουν Τζε- Ιν, που ήταν εκ των πρωτεργατών στη συνάντηση Τραμπ-Κιμ, και ήδη έχει κερδίσει πόντους στο διπλωματικό πεδίο. 

Όλη η εικόνα στη Σιγκαπούρη 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν αντάλλαξαν μια ιστορική χειραψία στη Σιγκαπούρη. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που εν ενεργεία αμερικανός πρόεδρος συναντάται με τον αρχηγό του κράτους της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας.

Οι Τραμπ και Κιμ βάδισαν από αντίθετες κατευθύνσεις για να βρεθούν πάνω στο κόκκινο χαλί, με φόντο σημαίες των χωρών τους εναλλάξ. Μετά τη χειραψία στάθηκαν σοβαροί μπροστά στους φωτογράφους με τα χέρια στο πλάι. Ο Τραμπ έδωσε ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη στον Κιμ καθώς βάδιζαν ο ένας πλάι στον άλλο στον διάδρομο του ξενοδοχείου Capella, στο θέρετρο Σεντόσα της Σιγκαπούρης, προς τον χώρο όπου θα είχαν κατ' ιδίαν συζήτηση.

Η ιδιαίτερη συνομιλία των ηγετών διήρκεσε περίπου 45 λεπτά, με μόνο τους διερμηνείς παρόντες, πριν μπουν στο χώρο άλλα μέλη των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Ο Κιμ επέλεξε μαύρο κοστούμι Μάο, ο Τραμπ βαθύ μπλε κοστούμι και κόκκινη γραβάτα για την ιστορική συνάντηση των δύο ηγετών, πιθανόν τη σημαντικότερη στιγμή των θητειών αμφοτέρων μέχρι σήμερα.

Οι Τραμπ και Κιμ παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας με τις αντιπροσωπείες τους, με τον πρώτο να προβάλλει τη μεγάλη του αυτοπεποίθηση πριν από τη σύνοδο κορυφής, διαβεβαιώνοντας μέσω Twitter ότι η συνάντηση προσφέρει μια ευκαιρία για ένα «υπέροχο αποτέλεσμα για τη Βόρεια Κορέα και όλο τον κόσμο».

Οι δύο άνδρες, προερχόμενοι από πολύ διαφορετικά περιβάλλοντα, με εντελώς διαφορετικό στιλ, με μεγάλη ηλικιακή διαφορά-τους χωρίζουν πάνω από 30 χρόνια-θα αποπειραθούν να συνάψουν μια συμφωνία για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, μόλις μερικούς μήνες αφότου αντάλλασσαν απειλές πολέμου και σκαιές προσωπικές προσβολές.

«Αν εργαστούμε μαζί, θα το λύσουμε», είπε ο Τραμπ στον Κιμ καθώς οι διμερείς συνομιλίες πέρναγαν σε πιο ευρεία σύνθεση.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X