ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιστορικό δημοψήφισμα στην Τουρκία

Οι Τούρκοι πολίτες οδηγούνται στις κάλπες για το μέλλον του πολιτεύματος της χώρας τους

Οι Τούρκοι πολίτες οδηγούνται στις κάλπες για να αποφασίσουν για το μέλλον του πολιτεύματος της χώρας τους. Την προηγούμενη περίοδο η κυβέρνηση, στον απόηχο του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος, επέλεξε να προωθήσει ένα πακέτο συνταγματικής αναθεώρησης που προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών και των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της χώρας, την κατάργηση του αξιώματος του Πρωθυπουργού, τροποποιήσεις στην σύνθεση της βουλής και μια σειρά σημαντικών αλλαγών στο νομικό πλαίσιο της χώρας. Από το πρωί της Κυριακής μέχρι τις 16.00 στις κουρδικές επαρχίες και τις 17.00 στο υπόλοιπο της χώρας, οι Τούρκοι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν για την τύχη του συγκεκριμένου πακέτου συνταγματικής αναθεώρησης.

Οι τελευταίες πληροφορίες από την Τουρκία δείχνουν ότι τα πρώτα αποτελέσματα από τις κάλπες και τα exit poll αναμένεται να δουν στο φως της δημοσιότητας μετά τις 18.00, δίχως τις τουρκικές αρχές να αποκλείουν κανένα ενδεχόμενο και να τονίζουν ότι η ψηφοφορία ενδέχεται να πάρει παράταση σε κάποιες περιοχές, εάν και εφόσον χρειαστεί.

Στο δημοψήφισμα της Κυριακής, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και η ηγεσία του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) ψηφίζουν «ναι». Το στρατόπεδο του «ναι» ενισχύουν κάποιες μικρότερες συντηρητικές παρατάξεις και κόμματα. Επίσης, «ναι» ψηφίζουν σημαντικά θρησκευτικά τάγματα της χώρας και οι Κούρδοι φύλαρχοι στο ανατολικό κομμάτι της χώρας.

Στο στρατόπεδο του «όχι» παρατάσσονται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), καθώς και μικρότερα κόμματα της Αριστεράς και της Δεξιάς που δεν εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο. Το έργο του εν λόγω στρατοπέδου ενισχύουν πληθώρα μη κυβερνητικών οργανώσεων και Τούρκοι διανοούμενοι οι οποίοι εδώ και καιρό κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Τουρκία.

Με τις εν λόγω δυνάμεις παρατάσσεται και το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα το οποίο ζητά από τους Κούρδους της Τουρκίας να ψηφίσουν «όχι». «Κανένας Κούρδος με αξιοπρέπεια δεν πρέπει να ψηφίσει «ναι», τονίζει χαρακτηριστικά στο τελευταίο μήνυμά της η ηγεσία του κινήματος.

Για την ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, οι τουρκικές αρχές λαμβάνουν έκτακτα μέτρα ασφαλείας, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι την ημέρα του δημοψηφίσματος στην Κωνσταντινούπολη θα βρίσκονται σε υπηρεσία περίπου 33.000 αστυνομικοί.

Σε ανάλογη επιφυλακή θα βρίσκονται επίσης τα κόμματα της αντιπολίτευσης το οποία οργανώνουν τα στελέχη τους για να παρακολουθήσουν και να καταγράψουν την καταμέτρηση των ψήφων σε όλα τα εκλογικά κέντρα της χώρας.

Εμφύλιος στο στρατόπεδο του «ναι»

Οι πρώτες ώρες του κρίσιμου δημοψηφίσματος βρίσκουν το στρατόπεδο του «ναι» σε καθεστώς «εμφύλιας σύρραξης» λόγω μιας πρόσφατης δήλωσης ενός συνεργάτη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν. Οι τόνοι στο εσωτερικό του εν λόγω στρατοπέδου έχουν ανέβει στον απόηχο της επίμαχης δήλωσης η οποία υποστήριζε ότι το Προεδρικό μετά την διενέργεια της συνταγματικής αναθεώρησης δρομολογεί την πλαισίωση του νέου προεδρικού συστήματος από την αποκέντρωση της Τουρκίας και την δημιουργία μεγάλων επαρχιών.

Ο αρχηγός του ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος ψηφίζει «ναι», ξεκαθάρισε δημοσίως την αντίθεσή του με την εν λόγω νέα δήλωση από τους κόλπους του Προεδρικού υποστηρίζοντας ότι η αποκέντρωση της χώρας ισοδυναμεί με την παραχώρηση αυτονομίας στους Κούρδους. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν έσπευσε να διαψεύσει αυτή την πληροφορία και δεσμεύτηκε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να οδηγήσει την χώρα σε αποκέντρωση.

Την ίδια στιγμή, στο Ικόνιο, ο τέως Πρωθυπουργός της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, απευθυνόμενος στους οπαδούς του ΑΚΡ, απέφυγε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα για το δημοψήφισμα. Ο κ. Νταβούτογλου αντί της ξεκάθαρης υποστήριξης στο «ναι» επέλεξε να στείλει στην κοινωνία το χαρακτηριστικό μήνυμα ότι η λαϊκή βούληση θα πρέπει να γίνει αποδεχτή από όλες τις μερίδες του πολιτικού κόσμου. Η συγκεκριμένη κίνηση του κ. Νταβούτογλου προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του Προεδρικού.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν το δημοψήφισμα, ο Πρόεδρος Ερντογάν και κάποιες εταιρίες δημοσκοπήσεων οι οποίες διατηρούν σχέσεις με την κυβέρνηση, έσπευσαν να ανεβάσουν το ποσοστό του «ναι» σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της αντιπολίτευσης.

Οι τελευταίες προβλέψεις

«Οι δικές μας πληροφορίες και οι ενδείξεις που λαμβάνουμε δείχνουν ότι το «ναι» βρίσκεται μπροστά. Κάποιοι αναλυτές, μας μιλούν για μια άνετη νίκη. Ωστόσο, προσωπικά επιλέγω να αναμείνω τις βραδινές ώρες της Κυριακής. Σε ένα περιβάλλον πόλωσης και έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης δεν μπορούμε να αποκλείσουμε κανένα ενδεχόμενο και σενάριο». Αυτά επισημαίνει στην Κ καλά ενημερωμένη πηγή από τον κύκλο του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος. Παρά το γεγονός ότι μοιράζεται το κλίμα αισιοδοξίας του Προεδρικού και της Πρωθυπουργίας, η πηγή μας δεν βιάζεται να αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο.

Την ίδια στιγμή και οι κύκλοι της αντιπολίτευσης εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι σε οποιαδήποτε πρόβλεψη. Όπως αναφέρουν οι συγκεκριμένοι κύκλοι η πρόβλεψη του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος λίγες μόλις ώρες πριν το άνοιγμα των καλπών είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα. Παρόλα αυτά, η αντιπολίτευση διατηρεί την αισιοδοξία της για ένα «καλό αποτέλεσμα» το βράδυ της Κυριακής.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια διακυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) μερίδες της κοινωνίας σε σημαντικά προπύργια του συντηρητικού στρατοπέδου είναι ιδιαίτερα θετικό. Η εν λόγω εικόνα αναπτερώνει το ηθικό της αντιπολίτευσης καθώς για πρώτη φορά υποστηρικτές του ΑΚΡ διαφωνούν δημοσίως με την πολιτική γραμμή και τις επιλογές του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν.

Στο επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις και αναλύσεις δείχνουν ότι σε μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας το «όχι» έχει ξεπεράσει προ πολλού το «ναι». Στην Κωνσταντινούπολη, 3 με 4 μονάδες χωρίζουν πλέον τα δυο στρατόπεδα. Παρόμοια εικόνα εκπέμπουν και άλλα αστικά κέντρα, στα οποία το κυβερνών κόμμα είχε επικρατήσει κατά τις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2015.
Στον αντίποδα οι κύκλοι του ΑΚΡ, παρά το ότι αποδέχονται το γεγονός ότι μια μερίδα της κομματικής βάσης επιλέγει σήμερα να γυρίσει την πλάτη της στο κόμμα και στον Πρόεδρο Ερντογάν, δεν βιάζονται να καταλήξουν σε βιαστικά συμπεράσματα.

Ηγετικά στελέχη του κόμματος προβλέπουν ότι η επιτυχημένη προεκλογική εκστρατεία του κόμματος, τα τελευταία μηνύματα του Προέδρου Ερντογάν και του Πρωθυπουργού Μπιν Αλί Γιλντιρίμ και οι προσωπικές επαφές των βουλευτών και υπουργών με τους ψηφοφόρους, τελικά θα αλλάξουν την συνολική εικόνα το βράδυ της Κυριακής και θα ανοίξουν τον δρόμο για την επικράτηση του «ναι».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X