ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ιταλία: Το χρίσμα στον Ταγιάνι

Ο Μπερλουσκόνι διευκρίνισε ότι ο Ταγιάνι δεν του έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως να ανακοινώσει επισήμως τη διαθεσιμότητά του για το αξίωμα.

Kathimerini.gr

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, θα αναλάβει την πρωθυπουργία της Ιταλίας σε περίπτωση νίκης της Κεντροδεξιάς στις εκλογές της Κυριακής, όπως δήλωσε ο ισχυρός άνδρας της παράταξης, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Προκειμένου να τηρήσει τα προσχήματα, ο Μπερλουσκόνι διευκρίνισε ότι ο Ταγιάνι δεν του έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως να ανακοινώσει επισήμως τη διαθεσιμότητά του για το αξίωμα.

Η επιλογή του Ταγιάνι στέλνει καθησυχαστικά μηνύματα προς τις Βρυξέλλες, έπειτα από χρόνια αντιευρωπαϊκής ρητορικής, στη χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά απόρριψης του ευρώ (40% των Ιταλών θεωρούν ότι το ευρώ βλάπτει τη χώρα, αντί 25% που είναι ο μέσος όρος της Ευρωζώνης). Πέραν τούτου, ο σύμμαχος του Μπερλουσκόνι, επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, έπλεξε το εγκώμιο του Ταγιάνι σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Μεσατζέρο». «Αν η Ευρώπη είναι ο Γιούνκερ, είμαι αντιευρωπαϊστής. Αν είναι ο (Ούγγρος πρωθυπουργός) Ορμπαν, ο οποίος επίσης ανήκει στο Λαϊκό Κόμμα, τότε μου αρέσει», είπε ο Σαλβίνι. «Ο Ταγιάνι δεν είναι Γιούνκερ», προσέθεσε ο Σαλβίνι. Στα 81 του χρόνια, ο Μπερλουσκόνι θα επιθυμούσε να επιστρέψει για πέμπτη φορά στην πρωθυπουργία, αλλά δεν του το επιτρέπει η καταδίκη του για φορολογικές παραβάσεις.

Ερώτημα

Το κεντρικό ερώτημα των εκλογών είναι πόσο κοντά στην αυτοδυναμία θα φθάσει η συμμαχία Μπερλουσκόνι, Σαλβίνι και μικρότερων ακροδεξιών κομμάτων όπως οι Αδελφοί της Ιταλίας, της Τζόρτζια Μελόνι. Με τον νέο εκλογικό νόμο, η αυτοδυναμία επιτυγχάνεται με το 40% των ψήφων ή λιγότερο σε περίπτωση καλών αποτελεσμάτων στις μονοεδρικές περιφέρειες.

Η εφημερίδα «Λα Στάμπα» υποστήριξε ότι το εναλλακτικό σενάριο είναι μια συγκυβέρνηση του Κινήματος 5 Αστέρων με το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματέο Ρέντσι και ότι έχουν ήδη γίνει οι σχετικές επαφές. Ο πρώην πρωθυπουργός του Δημοκρατικού Κόμματος δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος σε μια τέτοια σύμπραξη, στην οποία το κόμμα του θα αποτελεί ελάσσονα εταίρο. Αλλά η πολιτική επιρροή του Ρέντσι συρρικνώνεται και ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα στις εκλογές μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος και ενίσχυση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που επιχειρεί τη σύμπραξη.

Η διαμάχη στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος αφορά το ποια πιθανή μετεκλογική συμμαχία είναι λιγότερο αφύσικη: η συμμαχία με τον Μπερλουσκόνι ή η συμμαχία με τα 5 Αστέρια. Το πρώτο ενδεχόμενο, ενός μεγάλου συνασπισμού, δεν επαρκεί για την αυτοδυναμία, τουλάχιστον σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν σταματήσει η δημοσίευση τέτοιων ερευνών.

Η μετεκλογική ακυβερνησία –το πιθανότερο αποτέλεσμα της κάλπης της Κυριακής– προξενεί ανησυχία στις Βρυξέλλες. Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι ανησυχεί περισσότερο για το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών παρά για το αποτέλεσμα του εσωτερικού δημοψηφίσματος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, το οποίο θα κρίνει τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία και τα αποτελέσματα του οποίου θα ανακοινωθούν επίσης την Κυριακή.

Ο Γιούνκερ είχε εκφράσει φόβους για «έντονη αντίδραση» των αγορών, δήλωση που μερίδα του ιταλικού πολιτικού κόσμου ερμήνευσε ως ευθεία απόπειρα χειραγώγησης της ψήφου από τις Βρυξέλλες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση