ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ραχόι: Να ανακτήσουμε την Καταλoνία

Θεωρεί ότι το αυτονομιστικό στρατόπεδο δεν θα συνέλθει από το ράπισμα φυλακίσεων της καταλανικής αυτονομίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος μετέβη σήμερα στη Βαρκελώνη για πρώτη φορά αφότου η περιφέρεια της Καταλονίας τέθηκε υπό την εποπτεία της Μαδρίτης, ζήτησε «να ανακτήσουμε την Καταλωνία», «της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

Στη διάρκεια συγκέντρωσης του δεξιού Λαϊκού Κόμματός του (PP) ενόψει των περιφερειακών εκλογών που προκήρυξε για τις 21 Δεκεμβρίου, ο Μαριάνο Ραχόι ζήτησε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τις επιχειρήσεις «να μην εγκαταλείψουν» την Καταλωνία, την ώρα που περίπου 2.400 εξ' αυτών το έχουν ήδη πράξει από την αρχή της κρίσης, και από τους Ισπανούς να μην μποϊκοτάρουν τα καταλανικά προϊόντα.

Διασπασμένοι οι Καταλανοί αυτονομιστές

Ελεύθερη αλλά με «φίμωτρο» είναι από την Παρασκευή η έκπτωτη πρόεδρος της καταλανικής Βουλής Κάρμε Φορκαντέλ, η οποία δήλωσε πίστη στο ισπανικό σύνταγμα και δεσμεύθηκε να μη λάβει μέρος στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των περιφερειακών εκλογών της 21ης Δεκεμβρίου.

Οργανώσεις υπέρ της καταλανικής ανεξαρτησίας κατέβαλαν 150.000 ευρώ εγγύηση προκειμένου να ελευθερωθεί η Φορκαντέλ, ενώ το δικαστήριο κατέστησε σαφές ότι η δυνατότητα εγγύησης δόθηκε επειδή η κατηγορουμένη δήλωσε ότι η κήρυξη της καταλανικής ανεξαρτησίας ήταν «συμβολική».

Σε μια προεκλογική εκστρατεία σε συνθήκες ανωμαλίας, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος Οριόλ Τζουνκέρας παραμένει στη φυλακή, το ίδιο και όσα από τα μέλη της έκπτωτης κυβέρνησης δεν έχουν διαφύγει στο Βέλγιο.

Προκηρύσσοντας τις καταλανικές εκλογές με περιθώριο ολίγων εβδομάδων, ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι θεωρεί ότι το αυτονομιστικό στρατόπεδο δεν θα προλάβει να συνέλθει από το ράπισμα των φυλακίσεων και της προσωρινής αναστολής της καταλανικής αυτονομίας. Ενώ η ρητορική της Μαδρίτης εστιάζεται γύρω από την επιστροφή στην ομαλότητα, την τήρηση του συντάγματος και τον σεβασμό στους θεσμούς, ο βασικός μοχλός που χρησιμοποιείται είναι αυτός του φόβου.

Χιλιάδες Καταλανοί που έλαβαν μέρος στη διοργάνωση του αντισυνταγματικού δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου κινδυνεύουν με νομικές συνέπειες, στοιχείο που μεταθέτει την καταλανική συζήτηση από τη διεκδίκηση της αυτοδιάθεσης στη διεκδίκηση αμνηστίας. Η Μαδρίτη υπολογίζει ότι αυτή η επίδειξη ισχύος θα κόψει την όρεξη των Καταλανών για πειράματα και ότι από τις εκλογές θα προκύψει πλειοψηφία υπέρ της ισπανικής ενότητας.

Το γεγονός ότι το αυτονομιστικό στρατόπεδο κατεβαίνει διασπασμένο αυξάνει τις πιθανότητες αυτές. Πιο συγκεκριμένα, η ERC (ρεπουμπλικανική Αριστερά) του φυλακισμένου Τζουνκέρας φαίνεται ότι «παίρνει κεφάλι» αντί του PDeCat του αυτοεξόριστου Πουτζντεμόν, στοιχείο που οδήγησε την ERC να σπάσει τη συνεργασία με το PDeCat συνεργαζόμενη μόνο με το κομμάτι εκείνο του καταλανικού σοσιαλιστικού κόμματος που προσχώρησε στο αυτονομιστικό στρατόπεδο. Η ξεχωριστή κάθοδος ίσως εξυπηρετεί απλώς την ανάγκη να αποτυπωθεί η αλλαγή συσχετισμών μεταξύ των αυτονομιστών, οι οποίοι θα συνεργαστούν εν συνεχεία και πάλι, με διαφορετικούς όρους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X