ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κατά δημοψηφίσματος στο Ιρακινό Κουρδιστάν το Συμβούλιο Ασφαλείας

Ανησυχία ΟΗΕ για αποσταθεροποιητικές συνέπειες του σχεδίου

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε την Πέμπτη με ανακοίνωση την "ανησυχία του για τις δυνητικά αποσταθεροποιητικές συνέπειες του σχεδίου της περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν να διεξαχθεί με μονομερή τρόπο ένα δημοψήφισμα την επόμενη εβδομάδα".

"Το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα προβλέπεται να διεξαχθεί καθώς οι επιχειρήσεις εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος -στις οποίες οι κουρδικές δυνάμεις διαδραματίζουν ρόλο κεφαλαιώδους σημασίας -βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη", σημειώνεται στο κείμενο, στο οποίο αποφεύγεται οποιαδήποτε αναφορά της λέξης ανεξαρτησία.

Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος εξάλλου ενδέχεται να εμποδίσει "τις προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η οικειοθελής και ασφαλής επιστροφή των τριών και πλέον εκατομμυρίων προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων" στις εστίες τους, αναφέρεται ακόμη στο ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ. "Τα (κράτη) μέλη του Συμβουλίου εκφράζουν την αδιάπτωτη προσήλωσή τους στην εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα του Ιράκ" και "καλούν να επιλυθεί κάθε πρόβλημα ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν εντός των ορίων του ιρακινού Συντάγματος, μέσω διαλόγου και συμβιβασμών που θα υποστηρίξει η διεθνής κοινότητα", τονίζεται ακόμη στο κείμενο.

"Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εκφράζουν την πλήρη υποστήριξή τους στις προσπάθειες του ΟΗΕ για τη διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ των μερών" στο Ιράκ, συμπληρώνεται στο ψήφισμα. Ο ΟΗΕ πρότεινε να συναφθεί μέσα σε τρεις μήνες μια συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Βαγδάτη για το καθεστώς της αυτόνομης περιοχής, υπό τον όρο το Κουρδιστάν να ακυρώσει το δημοψήφισμα το οποίο είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί τη Δευτέρα.

Ο Μασούντ Μπαρζανί, ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν, προχωρά με το δημοψήφισμα σε ένα νέο μπραντεφέρ με τη Βαγδάτη -για να πραγματωθεί το όνειρο ενός κουρδικού κράτους σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, για να κρατηθεί στην εξουσία σύμφωνα με τους επικριτές του- καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με μια εσωτερική πολιτική κρίση.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Αλέκος προς Οδυσσέα: Πολύ μικρός για να μου μιλάς για εντιμότητα

«Αντί να παραιτηθεί για σκοπούς ευθιξίας (και όχι μόνο) κατηγορεί άλλους ο κ Αλέκος. Έλεος σε αυτόν τον ...»
Γιάννος  |  13:51

Αλέκος προς Οδυσσέα: Πολύ μικρός για να μου μιλάς για εντιμότητα

«K. Γενικέ Ελεγκτή, μην πτοείσαι! Μπουχτίσαμε στην διαφθορά και τις διαπλοκές. Στείλτε τους όλους στην ...»
Γιάννος  |  11:24

Ζητά ακόμη μια θητεία ο Τάκης

«Το σύνδρομο του αναντικατάστατου κτυπά, κατά κανόνα, τους «επιτυχημένους»! Ένα πράγμα όμως πρέπει ...»
Ai Em  |  09:41

Η «μάχη» των ρωσικών γιοτ, στη Λεμεσό (βίντεο)

«Ζούμε στην εποχή που οι απατεώνες γίνονται πρότυπα επιτυχίας. »
Ai Em  |  09:29

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση