ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κατάσταση χάους με παγιδευμένους αμάχους στο Αφρίν

Ο Ερντογάν δεσμεύθηκε πως θα επανοικοδομήσει την περιοχή

Newsroom Κ, Αθήνα

Η κουρδική πολιτοφυλακή YPG αρνήθηκε πως η πόλη είχε πέσει και δήλωσε πως η μάχη βρισκόταν σε εξέλιξη. Ωστόσο, ο αυξανόμενος αριθμός μαρτυριών και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν πως ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός είχε πραγματοποιήσει εισβολή.

Την ίδια ώρα, στη Γούτα, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν υπό εξέλιξη ανάμεσα στις δύο κυρίαρχες ομάδες ανταρτών και σε αξιωματούχους της Συρίας και της Ρωσίας, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκκένωση ορισμένων μαχητών σε ανταρτοκρατούμενες περιοχές στον Βορρά. Τις τελευταίες ημέρες, οι ιατροί στη Γούτα έχουν περιγράψει απελπιστικές σκηνές, κατά τις οποίες οικογένειες βομβαρδίζονται από πολεμικά αεροσκάφη της κυβέρνησης, drones και πυροβόλα. Και στο Αφρίν, δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν δραπετεύσει τις τελευταίες ημέρες, καθώς τα τουρκικά στρατεύματα περικύκλωσαν την πόλη αφήνοντας μονάχα μία δίοδο ανοικτή στον Νότο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την κατάληψη της πόλης κατά την ομιλία του στην Καλλίπολη την Κυριακή, επαινώντας τους Τούρκους και Σύρους στρατιώτες ως ήρωες. «Αυτό το πρωί, στις 8.30 π.μ., το κέντρο της πόλης του Αφρίν περιήλθε υπό τον πλήρη έλεγχο των μελών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που υποστηρίζονται από τον δικό μας τουρκικό στρατό. Η πλειονότητα των τρομοκρατών είχε ήδη διαφύγει με την ουρά στα σκέλια», δήλωσε ο ίδιος.

Η επιχείρηση αποτέλεσε μεταστροφή για τους Σύρους μαχητές, οι οποίοι αρχικώς βρίσκονταν σε σύγκρουση με την κυβέρνησή τους, ενώ τώρα πολεμούν τους Σύρους Κούρδους που επιδίωκαν ένα βαθμό αυτονομίας στη Συρία. Η Τουρκία, ένας από τους κύριους συμμάχους των Σύρων ανταρτών, έχει στρέψει την προσοχή της στο να αποτρέψει την κουρδική πολιτοφυλακή YPG, την οποία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, από το να εδραιώσει τη θέση της στα σύνορα.

Επανοικοδόμηση

Ο Ερντογάν δεσμεύθηκε πως θα επανοικοδομήσει την περιοχή ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Η διαδικασία φάνηκε πως ξεκίνησε στο Γκαζιαντέπ την Κυριακή, καθώς ηγέτες της συριακής αντιπολίτευσης και ακτιβιστές από το Αφρίν συγκεντρώθηκαν σε ξενοδοχείο για να επιλέξουν τα μέλη του συμβουλίου που θα αποτελέσουν τη διοίκηση της πόλης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

ΠτΔ: Η Κύπρος μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή ένα ρόλο σταθερότητας

«Τα λόγια του αέρα είναι προσωρινά χρήσιμα για τον πολιτικό που τα εκστομίζει, δεν προσφέρουν όμως καλή ...»
Ai Em  |  09:55

Αναστασιάδης: Απειλή στην Αν. Μεσόγειο η συμπεριφορά της Τουρκίας

«Η Ντάλια της Λιθουανίας προδίδει αν όχι τα fake news, τουλάχιστον τη fake photo. Άσχημη εικόνα για την ...»
Λευκωσιατης  |  11:51

Τ/κ ΜΜΕ: Ο Τσαβούσογλου πρότεινε λύση δυο κρατών, διαφώνησε ο Ακιντζί

«Και ζήσανε αυτοί καλά και ‘μείς καλύτερα... όλοι για ύπνο»
ΑΖ  |  08:00

Χριστόφιας: H κυβέρνηση δεν έχει το Θεό της

«Πρέπει μέσα μέσα να γελούμε και να θυμούμαστε το επίπεδο αυτούς που μας κυβερνούσαν.»
ΔΗΜΟΣ  |  13:16

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση