ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Κατηγορώ» ΗΠΑ κατά Ρωσίας για «εξωφρενική» συμπεριφορά στην Ουκρανία

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας η αμερικανίδα πρέσβης Νίκι Χέιλι επέρριψε στην Ρωσία την ευθύνη για το επεισόδιο

ΠΗΓΗ: skai.gr

Δριμεία κριτική στην Ρωσία για την αιχμαλωσία τριών ουκρανικών πλοίων και των πληρωμάτων τους άσκησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, κορυφώνοντας τις πιέσεις που δέχεται η Μόσχα από την Δύση.

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών η αμερικανίδα πρέσβης Νίκι Χέιλι επέρριψε στην Ρωσία την ευθύνη για το επεισόδιο στην Θάλασσα Αζόφ, προσάπτοντας στο Κρεμλίνο «εξωφρενική παραβίαση» της ουκρανικής κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου.

Η κ. Χέιλι έκανε λόγο για «μία ακόμα ριψοκίνδυνη κλιμάκωση» της έντασης από την πλευρά της Ρωσίας, και προειδοποίησε την Μόσχα πως εάν επιμείνει το μοναδικό που θα πετύχει θα είναι να βλάψει τον εαυτό της.

Η πρέσβης διευκρίνισε πως έχει ήδη συνομιλήσει στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για το περιστατικό κι ότι η τοποθέτησή της αντανακλά τις απόψεις που κυριαρχούν «στο ύψιστο επίπεδο» της αμερικανικής κυβέρνησης.

Υπέρ της Ουκρανίας τάχθηκε νωρίτερα και το NATO. Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε πως «δεν υπάρχει νομιμοποίηση για την χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον ουκρανικών πλοίων και προσωπικού» και κάλεσε την Ρωσία να απελευθερώσει τόσο τα σκάφη όσο και τους ναύτες.

Η Ρωσία δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί στα αιτήματα απελευθέρωσης των κρατούμενων.

Το επεισόδιο στην Αζοφική Θάλασσα έλαβε χώρα την Κυριακή, όταν ρωσικά πλοία έβαλαν εναντίον δύο ουκρανικών κανονιοφόρων και ενός ρυμουλκού, εμβολίζοντας ένα εξ αυτών, προτού τα αιχμαλωτίσουν.

Ρωσικές προειδοποιήσεις

Η Μόσχα υποστηρίζει πως τα ουκρανικά σκάφη εισήλθαν παρανόμως στα χωρικά ύδατά της. Πριν την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε το Κίεβο πως επιχειρεί να «προκαλέσει σύγκρουση» σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θα εμποδίσει σθεναρά οιαδήποτε απόπειρα καταπάτησης της κυριαρχίας και της ασφάλειάς της», ανέφερε. Η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας FSB υποστήριξε ότι τα ουκρανικά πλοία δεν εισάκουσαν προειδοποιητικές βολές.

Κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που συγκλήθηκε κατόπιν ρωσικού αιτήματος, η Μόσχα κατέθεσε ψήφισμα που καταδίκαζε παραβιάσεις της ρωσικής κυριαρχίας από ουκρανικά σκάφη, όμως η πρότασή της καταψηφίστηκε. Υπέρ τάχθηκε μόνον η Κίνα.

Στρατιωτικός νόμος

Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στην Ουκρανία, όπου ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο έχει εισηγηθεί την κήρυξη στρατιωτικού νόμου για 30 ημέρες, αρχής γενομένης από το πρωί της 28ης Οκτωβρίου, ώστε να αυξηθεί ο βαθμός ετοιμότητας των ένοπλων δυνάμεων.

Η εισήγηση Ποροσένκο θα πρέπει να εγκριθεί από την ουκρανική Βουλή, η οποία όμως δεν έχει ψηφίσει ακόμα.

Αρχικά η κυβέρνηση ήθελε ο στρατιωτικός νόμος να διαρκέσει για 60 ημέρες, όμως τελικά ο κ. Ποροσένκο πρότεινε το μισό λόγω έντονων ανησυχιών στο Κίεβο πως διαφορετικά θα μπορούσε να καθυστερήσει την διαδικασία προκήρυξης προεδρικών εκλογών.

Η Θάλασσα του Αζόφ, όπου έλαβε χώρα το επεισόδιο, συνδέεται με την Μαύρη Θάλασσα μέσω του Στενού του Κερτς, το οποίο χωρίζει την ηπειρωτική Ρωσία από την Χερσόνησο της Κριμαίας.

Υπηρεσία ασφαλείας Ρωσίας: Τα ουκρανικά πολεμικά πλοία αγνόησαν προειδοποιητικές βολές

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας ανέφερε σήμερα ότι τα ουκρανικά πολεμικά πλοία αγνόησαν προειδοποιητικές βολές, εξωθώντας τα ρωσικά πλοία να ανοίξουν πυρ με πραγματικά πυρά, μετά αφότου εισήλθαν παράνομα σε ρωσικά χωρικά ύδατα.

Τα ουκρανικά πλοία ήταν εκείνα που πρώτα στόχευσαν τα όπλα τους ενάντια σε ρωσικά πλοία στον Πορθμό Κερτς κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας, ανέφερε η ανακοίνωση της FSB.

Η Βουλή της Ουκρανίας ενέκρινε την κήρυξη στρατιωτικού νόμου

Εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Ουκρανίας το αίτημα του προέδρου Πέτρο Ποροσένκο για κήρυξη στρατιωτικού νόμου στην χώρα, υπό την σκιά της αναζωπύρωσης της κρίσης στις σχέσεις με την Ρωσία.

Ο στρατιωτικός νόμος θα παραμείνει σε ισχύ για 30 ημέρες, αρχής γενομένης από τις 28 Οκτωβρίου, και αφορά περιοχές που συνορεύουν με την Ρωσία.

Οι Αρχές έχουν πλέον την δυνατότητα, μεταξύ άλλων, να επιταχύνουν την κινητοποίηση των ένοπλων δυνάμεων, να περιορίσουν τις συγκεντρώσεις σε δημόσιους χώρους.

.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση