ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κλειστός ο Ναός Πανάγιου Τάφου λόγω φορολογίας

Οι Χριστιανοί ηγέτες έχουν εξοργιστεί από τις προσπάθειες των ισραηλινών να επιβάλουν φορολογία επί της εκκλησιαστικής περιουσίας

ΚΥΠΕ

Ο Ναός του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, παρέμεινε κλειστός τη Δευτέρα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για φορολογικά μέτρα και νομοσχέδιο περί ιδιοκτησίας που προωθούνται από το Ισραήλ.

Οι επικεφαλής των χριστιανικών εκκλησιών προχώρησαν σε βήμα που σπάνια γίνεται, κλείνοντας τον ναό της Αναστάσεως που θεωρείται το ιερότερο μέρος του Χριστιανισμού, από την Κυριακή το μεσημέρι σε μια προσπάθεια να πιέσουν τις ισραηλινές αρχές να εγκαταλείψουν τα μέτρα. Ανέφεραν ότι η εκκλησία, που προσελκύει σημαντικό αριθμό προσκυνητών, θα κλείσει μέχρι νεωτέρας.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ανέφερε ότι η εκκλησία παρέμεινε κλειστή τη Δευτέρα το πρωί, ενώ αξιωματούχοι της εκκλησίας δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές πότε θα ξανανοίξει.

Τα ελληνορθόδοξα, αρμενικά και ρωμαιοκαθολικά δόγματα μοιράζονται την κηδεμονία της εκκλησίας.

Η εκκλησία θεωρείται η πιο ιερή περιοχή του χριστιανισμού, χτισμένη στο χώρο που πιστεύεται ότι ο Ιησούς σταυρώθηκε, θάφτηκε και αναστήθηκε και είναι ένας σημαντικός τόπος προσκυνήματος.

Οι Χριστιανοί ηγέτες έχουν εξοργιστεί από τις προσπάθειες των ισραηλινών να επιβάλουν φορολογία επί της εκκλησιαστικής περιουσίας που θεωρούν εμπορική, λέγοντας ότι οι εξαιρέσεις ισχύουν μόνο για χώρους λατρείας ή θρησκευτικής διδασκαλίας. Οι επικεφαλής των χριστιανικών εκκλησιών, θεωρούν ότι η νομοθεσία που προωθείται από την ισραηλινή κυβέρνηση θα επιτρέψει την απαλλοτρίωση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ Nir Barkat λέει ότι οι οφειλές στην πόλη ανέρχονται στα 152 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν μη εισπραχθέντες φόρους επί εκκλησιαστικών ακινήτων.

Τονίζει ότι ο Ναός του Παναγίου Τάφου και όλες οι άλλες εκκλησίες εξαιρούνται από την φορολογία, με τις αλλαγές να επηρεάζουν μόνο μονάδες όπως ξενοδοχεία, αίθουσες και επιχειρήσεις που ανήκουν στις εκκλησίες.

Οι ηγέτες των χριστιανικών δογμάτων λένε ότι το μέτρο θέτει σε κίνδυνο την ικανότητά τους να επιτελούν το έργο τους, το οποίο περιλαμβάνει όχι μόνο θρησκευτικές, αλλά και κοινωνικές υπηρεσίες σε όσους έχουν ανάγκη.

Ένα άλλο νομοσχέδιο επιχειρεί να μετριάσει τους φόβους των Ισραηλινών που ζουν σε σπίτια που είναι κτισμένα σε γη που ανήκε προηγουμένως στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία και η οποία πωλήθηκε σε ιδιώτες επιχειρηματίες ανάπτυξης γης.

Το νομοσχέδιο επιτρέπει ορισμένα εδάφη που πωλούνται από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία - ένα μεγάλος γαιοκτήμονας στην Ιερουσαλήμ - να παραδοθούν στο ισραηλινό κράτος, το οποίο θα αποζημιώσει εκείνους που τα αγόρασαν από την εκκλησία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση