ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κορωνοϊός: Η νέα μέθοδος διάγνωσης δυσκολεύει το έργο των επιστημόνων

Η έντονη αυτή αύξηση δείχνει πόσο δύσκολο είναι για τους ειδικούς να κατανοήσουν την έκταση της επιδημίας

Kathimerini.gr

Τα νέα έμοιαζαν καλά: οι αναφορές κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα την εβδομάδα που πέρασε έδειχναν χαμηλότερους ρυθμούς εξάπλωσης της επιδημίας, υποδηλώνοντας ότι οι απόπειρες περιορισμού της διάδοσης του ιού έφεραν αποτέλεσμα. Ομως, την Πέμπτη οι αξιωματούχοι προσέθεσαν 14.840 νέα κρούσματα μόνο στην επαρχία Χουμπέι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στην επαρχία στις 48.206. Ο αριθμός των νεκρών επίσης αυξήθηκε κατά 242, φθάνοντας τους 1.310.

Η έντονη αυτή αύξηση δείχνει πόσο δύσκολο είναι για τους επιστήμονες να κατανοήσουν την έκταση της επιδημίας, ιδιαίτερα στο επίκεντρό της, όπου χιλιάδες ασθενείς δεν έχουν υποβληθεί σε έλεγχο. Εχοντας απέναντί τους τόσους ασθενείς και τόσες δυσκολίες στη διάγνωση, οι Αρχές αποφάσισαν να αλλάξουν τη μέθοδο με την οποία αναγνωρίζουν τον ιό.

Αντί να περιμένουν τα περίπλοκα τεστ που ανιχνεύουν τη γενετική υπογραφή του κορωνοϊού, οι Αρχές στην πόλη Γουχάν (τη μεγαλύτερη της επαρχίας Χουμπέι) προσθέτουν πλέον στον κατάλογο των ασθενών και αυτούς που διαγιγνώσκονται με ακτινογραφία. Οι αξιωματούχοι της επαρχίας είπαν ότι κατ’ αυτό τον τρόπο θα είναι πιο εύκολο και γρήγορο να προσδιοριστεί ποιοι χρειάζονται βοήθεια και να αξιοποιηθεί πιο σωστά το σύστημα υγείας.

Η αλλαγή δείχνει τον τεράστιο αριθμό ανθρώπων στην επαρχία που είναι άρρωστοι, αλλά δεν περιλαμβάνονται στους επίσημους αριθμούς και εγείρει το ερώτημα αν οι υγειονομικές αρχές μπορούν να φροντίσουν τους νέους ασθενείς.

Η ακτινογραφία θώρακος είναι ατελής μορφή διάγνωσης, γιατί δεν προσδιορίζει από τι προκαλούνται οι αλλοιώσεις. Μια τυπική πνευμονία, που προκαλείται από την εποχική γρίπη, μπορεί επίσης να εμφανίσει ευρήματα στις ακτινογραφίες. «Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά» δήλωσε ο λοιμωξιολόγος του πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ, Γουίλιαμ Σάφνερ.

Η απόφαση για τη διάγνωση μέσω ακτινογραφιών προέκυψε μετά την έκκληση τοπικής γιατρού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η γιατρός είπε ότι οι ακτινογραφίες επιταχύνουν τις διαδικασίες, προσφέροντας άμεσα αποτελέσματα τη στιγμή που παρατηρούνται ελλείψεις στα διαγνωστικά τεστ.

Ελλιπείς πληροφορίες

Ακόμη και πριν από την είδηση αυτή, οι ειδικοί παραπονιούνταν ότι οι επιδημιολογικές πληροφορίες από την Κίνα δεν είναι πλήρεις, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες περιορισμού της νόσου. Ο νέος ιός είναι πολύ μεταδοτικός και ο περιορισμός της επιδημίας θα είναι δύσκολος, καθώς ένας άνθρωπος μπορεί να τον μεταδώσει σε δεκάδες άλλους. Ξεσπάσματα υποχωρούν και επανέρχονται, ενώ οι τρόποι με τους οποίους εξαπλώνεται δεν μπορούν να γίνουν απολύτως κατανοητοί.

Στο Χονγκ Κονγκ μολύνθηκαν άνθρωποι που κατοικούσαν ο ένας δέκα ορόφους μακριά από τον άλλον, ενώ ένας Βρετανός μετέδωσε τον ιό σε 10 ανθρώπους, εκ των οποίων κάποιοι ήταν σε σαλέ του σκι, πριν καν μάθει ότι ήταν άρρωστος. Στην Τιαντζίν της Κίνας, τουλάχιστον 33 από τα 102 κρούσματα είχαν κάποια σχέση με ένα συγκεκριμένο πολυκατάστημα. «Η επιδημία αυτή μπορεί να πάει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τεντρος Γκεμπρεχεσούς. Η αλλαγή της μεθόδου διάγνωσης δυσκολεύει τις συγκρίσεις και καθιστά αδύνατο να γίνει σαφές αν η επιδημία έχει περάσει το απόγειό της ή όχι. «Τώρα, η εκτίμηση του μεγέθους της επιδημίας μοιάζει με κινούμενο στόχο», δήλωσε ο συνδιευθυντής του κέντρου Παγκόσμιας Υγειονομικής Ασφάλειας του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον Πέτερ Ραμπίνοβιτς.

Δεν είναι ασυνήθιστο να γίνονται πιο λεπτομερή τα κριτήρια διάγνωσης μιας ασθένειας, όσο προχωρεί η επιστημονική γνώση. Αλλά όταν τα κριτήρια αλλάζουν, δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις με το παρελθόν. «Ακούγεται απλουστευτικό αλλά είναι πολύ σημαντικό. Τι νούμερα μετράμε;» ρώτησε ο δρ Σάφνερ.

Οι επιστήμονες δυσκολεύονται να κρίνουν αν η επιδημία βρίσκεται σε υποχώρηση γιατί πρόκειται για εξαιρετικά μεταδοτικό ιό, αν και λιγότερο θανατηφόρο από άλλες επιδημίες κορωνοϊών όπως ο SARS ή ο MERS. Οι επιδημίες που κινούνται γρήγορα παρομοιάζονται με παγόβουνα, των οποίων ο όγκος και το πραγματικό σχήμα κρύβονται κάτω από την επιφάνεια.

Ο δρ Τέντρος Γκεμπρεχεσούς σημείωσε ότι μια ακριβής γνώση της κατάστασης στο εσωτερικό της Κίνας είναι απαραίτητη για την ασφάλεια όλου του πλανήτη. Η χώρα έχει τόσο κεντρικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία, που θα μπορούσε πολύ εύκολα να μεταδώσει τον ιό οπουδήποτε.

«Τεράστια πρόκληση»

«Η αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης αυτής είναι τεράστια πρόκληση», σημείωσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Κριστίν Κρόιντερ-Τζόνσον. «Αυτό θα ίσχυε σε κάθε χώρα», προσέθεσε. «Οσο για το τι πρέπει να περιμένουμε, είμαστε στο σκοτάδι».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Κίνα  |  Υγεία  |  Coronavirus  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X