ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κορυφώνεται την Τρίτη το ψυχόδραμα του Brexit

Η Μέι θα προσπαθήσει εκ νέου να εξασφαλίσει την έγκριση του Κοινοβουλίου για το σχέδιο αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Kathimerini.gr

ΕΥΡΥΔΙΚΗ ΜΠΕΡΣΗ

Πόσες φορές θα φέρει η Τερέζα Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων την ίδια συμφωνία μέχρι να αποσπάσει το αποτέλεσμα που επιθυμεί; Αύριο, η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα προσπαθήσει εκ νέου να εξασφαλίσει την έγκριση του Κοινοβουλίου για το σχέδιο αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., αναβαπτισμένο σε «Σχέδιο Β», κραδαίνοντας πάνω από τους βουλευτές τη δαμόκλειο σπάθη της αναβολής της εξόδου.

Το όλο και ρεαλιστικότερο ενδεχόμενο αναβολής πιέζει αμείλικτα κάποιους από τους 118 βουλευτές των Συντηρητικών που στις 15 Ιανουαρίου καταψήφισαν τη συμφωνία, ενώ έχει ήδη οδηγήσει τους 10 Βορειοϊρλανδούς βουλευτές του DUP σε μεταστροφή υπέρ της συμφωνίας. Ακόμη και οι πιο σκληροπυρηνικοί μεταξύ των Συντηρητικών προχώρησαν σε δηλώσεις με τις οποίες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσουν αν γίνουν τροποποιήσεις σε όσα προβλέπονται για το καθεστώς των ιρλανδικών συνόρων.

Το χάσμα, ωστόσο, παραμένει τεράστιο για τη Μέι, που χρειάζεται τουλάχιστον 116 μεταστροφές βουλευτών για να αντιστρέψει την τρομακτική ήττα που υπέστη με διαφορά 230 ψήφων. Υπέρ της Τερέζα Μέι λειτουργεί το γεγονός ότι η συμφωνία που έχει συνάψει με την Ε.Ε. (αποχώρηση από την κοινή αγορά και την τελωνειακή ένωση, αποχώρηση από τη δικαιοδοσία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, κατάργηση ελεύθερης μετακίνησης κ.λπ.) είναι πολύ πιο κοντά στο σκληρό Brexit από τις εναλλακτικές που προτείνονται, και οι οποίες αποκτούν όλο και μεγαλύτερη κοινοβουλευτική υποστήριξη.

Οπως εξελίσσονται τα πράγματα στη Βουλή των Κοινοτήτων, οι οπαδοί του σκληρού Brexit βλέπουν το έδαφος να τρέμει κάτω από τα πόδια τους. Στη συνεδρίαση της Τρίτης, βουλευτές τόσο των Συντηρητικών όσο και των Εργατικών θα καταθέσουν προς ψήφιση 14 τροπολογίες με τις οποίες η Βουλή ζητεί μεταξύ άλλων από την κυβέρνηση να αποκλείσει την έξοδο χωρίς συμφωνία ή να μεταθέσει την ημερομηνία εξόδου. Ολες μπορούν να αγνοηθούν από την πρωθυπουργό, εκτός από μία, την τροπολογία που φέρει το όνομα της βουλευτού των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ. Η τροπολογία Κούπερ, που έχει πολύ σημαντικές πιθανότητες να εγκριθεί, ζητεί την ψήφιση νόμου που θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να μεταθέσει την ημερομηνία εξόδου (29 Μαρτίου), εφόσον ώς το τέλος Φεβρουαρίου δεν έχει περάσει από τη Βουλή συμφωνία για συντεταγμένη έξοδο.

Διχασμός

Ενδειξη του μεγάλου διχασμού στο κόμμα της πρωθυπουργού είναι όχι μόνο ότι η τροπολογία συνυπογράφεται από βουλευτή των Συντηρητικών, αλλά και ότι η υπουργός Εργασίας Αμπερ Ραντ απείλησε την πρωθυπουργό με παραιτήσεις ακόμη και 40 υπουργών και υφυπουργών αν η Μέι δεν τους επιτρέψει να ψηφίσουν τις τροπολογίες κατά συνείδηση. Η πρωθυπουργός δεν έχει επιτρέψει την ψήφο κατά συνείδηση, ενώ κυβερνητικές πηγές είπαν στους «Τάιμς» ότι το πολύ πολύ, προκειμένου η κυβέρνηση να απαλλάξει τους διαφωνούντες υπουργούς από τα διλήμματα, θα τους στείλει επίσκεψη στο Αφγανιστάν.

Τα πράγματα δεν είναι, όμως, τόσο απλά, όπως φανερώνει ο πραγματικός πανικός του επικεφαλής των οπαδών του σκληρού Brexit, Τζέικομπ Ρις-Μογκ. Ο Ρις-Μογκ κάλεσε τη Μέι να ζητήσει από τη βασίλισσα Ελισάβετ να μην υπογράψει νόμο που θα έχει ψηφιστεί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς κυβερνητική έγκριση. Η αιτιολογία του είναι ότι εφόσον η ανάληψη του νομοθετικού έργου από τη Βουλή συνιστά παρέκκλιση από τη συνήθη κοινοβουλευτική λειτουργία, η Ελισάβετ μπορεί, κατά παρέκκλιση, να ασκήσει ουσιαστικά και όχι εθιμοτυπικά καθήκοντα. Ο «ύμνος» του Βρετανού βουλευτή προς την κοινοβουλευτική δημοκρατία συνεχίστηκε με νέο αίτημα, αυτή τη φορά για κλείσιμο της Βουλής από την Ελισάβετ (prorogation). Το κλείσιμο θα διαρκέσει τρεις ημέρες, αλλά όποιος νόμος τεθεί υπό συζήτηση εκείνη τη χρονική στιγμή, καταργείται.




Στη δίνη των βρετανικών πολιτικών συσχετισμών είναι εύκολο να ξεχαστεί ότι το Λονδίνο δεν καθορίζει μόνο του τους όρους της αποχώρησής του. Αν οι τροπολογίες εγκριθούν, ανοίγονται δύο εξίσου απίθανα ενδεχόμενα, να υποχρεωθεί η Μέι να υπακούσει στις εντολές της Βουλής ή να επιχειρήσει η Βουλή να συνομιλήσει απευθείας με την Ε.Ε. παρακάμπτοντας την κυβέρνηση. Η Μέι συνεχίζει να ποντάρει στο τρίτο – ότι όλα αυτά θα εξαναγκάσουν ακόμη περισσότερους αντάρτες των Συντηρητικών να συνταχθούν μαζί της.

Πιθανή μετάθεση της ημερομηνίας Brexit

Ακόμη και αν η συμφωνία που έχει συνάψει η Τερέζα Μέι με την Ευρωπαϊκή Ενωση ψηφιστεί τελικά από τη Βουλή των Κοινοτήτων, θεωρείται εξαιρετικά πιθανή η μετάθεση της ημερομηνίας της βρετανικής εξόδου. Τα περισσότερα από τα νομοθετήματα που απαιτούνται για την έξοδο δεν έχουν καν φθάσει στη Βουλή και σειρά υπουργών έχουν εκφράσει αμφιβολία για το αν επαρκεί ο χρόνος έως τις 29 Μαρτίου.

Ομως, μια τέτοια «τεχνική» καθυστέρηση για να λυθούν οι εκκρεμότητες γύρω από την υπάρχουσα συμφωνία είναι εντελώς διαφορετική από αυτό που ζητούν οι βουλευτές με τις τροπολογίες, που δεν είναι άλλο από την επανεξέταση της συνολικής στρατηγικής και τη νέα διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. Αυτό απαιτεί μια πολύμηνη διαδικασία, που θα υπερβεί το περιθώριο ανώδυνης παράτασης, το οποίο εκπνέει την 1η Ιουλίου. Στις 2 Ιουλίου συνεδριάζει για πρώτη φορά το Ευρωκοινοβούλιο που θα προκύψει από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Αν η Βρετανία παραμείνει τυπικά μέλος της Ε.Ε. αλλά δεν στείλει ευρωβουλευτές (αφού δεν θα κάνει ευρωεκλογές), ουσιαστικά δυναμιτίζει τη λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου, που οφείλει να στελεχώνεται με εκλεγμένους ευρωβουλευτές από όλα τα κράτη-μέλη. Ετσι, κάθε απόφασή του θα είναι ανοικτή σε προσφυγές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X