ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 16:12
 

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για το Κουρδικό

Ανοιχτά όλα τα σενάρια σε περίπτωση ενός αυτόνομου Κουρδιστάν αναφέρει η Άγκυρα

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Κρίσιμες ώρες διανύει το Κουρδικό Ζήτημα στην ευρύτερη περιοχή. Στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ και Τουρκίας-Συρίας, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις και ενισχύουν τις θέσεις τους. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγο μετά την συνάντηση του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, δηλώνει ότι η χώρα του θα στείλει στρατεύματα στο Ίντλιπ της Συρίας. Η Άγκυρα αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και για την περίπτωση του Αυτόνομου Κουρδιστάν. 

Σήμερα, στις 15.00 συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Στην συνεδρίαση, η κυβέρνηση και οι Τούρκοι στρατηγοί θα μελετήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κουρδικό Ζήτημα.

Αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, στην Άγκυρα θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του κ. Ερντογάν.

Αύριο, στις 16.00 θα συνεδριάσει εκτάκτως η ολομέλεια της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας. Στην συνεδρίαση θα συζητηθούν δυο θέματα. Η παράταση της εντολής της κυβέρνησης στον τουρκικό στρατό για επιχειρήσεις σε Ιράκ και Συρία και το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν.

Αναλύοντας τις τελευταίες εξελίξεις, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γιενί Σαφάκ αναφέρει ότι στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα συζητηθεί η Συμφωνία της Άγκυρας του 1926, η οποία παρέχει το δικαίωμα στην Τουρκία να επέμβει στα εσωτερικά του Ιράκ για την διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας αυτής της χώρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει σήμερα, η τουρκική πλευρά θα οριστικοποιήσει τις οικονομικές κυρώσεις που θα επιβάλλει στην κουρδική πλευρά. Η Τουρκία αναμένεται σταδιακά να κλείσει τις συνοριακές πύλες με το Κουρδιστάν, να ελαττώσει τις αεροπορικές πτήσεις προς αυτή την περιοχή και να επιβάλλει περιορισμούς στην αγορά πετρελαίου από την γειτονική χώρα. Επίσης, αναμένεται να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα και στις τουρκικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο Κουρδιστάν.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η στρατιωτική άσκηση της Τουρκίας στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ. Ο τουρκικός στρατός δημιουργεί χαρακώματα στην περιοχή και πραγματοποιεί ελιγμούς.

Ας σημειωθεί ότι στην τουρκική βουλή το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) παρέχει πλήρης υποστήριξη στα νέα βήματα της κυβέρνησης. Το ΜΗΡ δηλώνει ότι πλέον έχει έρθει η ώρα για να επέμβει στρατιωτικά η Τουρκία στο Κουρδιστάν.

Συνεχίζεται η στρατιωτική άσκηση της Τουρκίας στα σύνορα Τουρκίας-Ιράκ.

Από την πλευρά του, η τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζει προβληματισμό για τις τελευταίες εξελίξεις. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δηλώνει ότι το κόμμα του υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και της Συρίας. Επίσης, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την στρατηγική που ακολουθεί σε αυτές τις δυο περιπτώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Ο πιο εύκολος αντίπαλος, η Λουτ και το αγνοούμενο πόρισμα

«Εσύ και ο συνομιλητής σου, που πολύ βολικά δεν αναφέρεις ποιος είναι, πρέπει να αντιληφθείτε ότι ανήκετε ...»
Yiannos  |  10:15

Γ. Εισαγγελέας: Καμιά σχέση με συγκεκριμένη πώληση τεμαχίου στον Πωμό

«Κάτι μου λέει ότι δεν είναι τυχαία που άρχισε η υπόσκαψη του Γ.Ε. Μετά από διαφωνίες του με κάποιες ...»
CGA  |  09:36

Ζητά βοήθεια η Ερευνητική Επιτροπή για ΣΚΤ

«Eλπίζω όταν αυτή η Επιτροπή τελειώσει το έργο που ανέλαβε, να μην ντρέπεται να κυκλοφορεί στους ...»
knak  |  20:51

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση