ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κύμα αντισημιτισμού στη σύγχρονη Γαλλία

Συχνά η αύξηση των επιθέσεων συμπίπτει με αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων

ΠΗΓΗ: Reuters

Το 17ο δημοτικό διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας έχουν επιλέξει τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας που επιθυμούν να αποφύγουν το πρόσφατο κύμα αντισημιτισμού, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Η 28χρονη Τζοανά Γκαλιλί διηγείται ότι εγκατέλειψε την κατοικία της σε προάστιο του Παρισιού, επιλέγοντας να ζήσει στο 17ο διαμέρισμα. «Με έφτυναν όταν περπατούσα στον δρόμο, γιατί φορούσα άστρο του Δαβίδ», λέει η κ. Γκαλιλί. Πολλοί σχολιαστές και αναλυτές αποδίδουν το νέο κύμα αντισημιτισμού στην πρόσφατη εισροή μουσουλμάνων μεταναστών. Περίπου 40% των βίαιων ρατσιστικών περιστατικών το 2017 είχαν για θύματα Εβραίους, παρότι αυτοί αποτελούν ποσοστό μικρότερο του 1% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Τα περιστατικά αντισημιτικής βίας έχουν, στο μεταξύ, αυξηθεί κατά 20% από το 2016 έως σήμερα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Το 2011, παρότι η γαλλική κυβέρνηση σταμάτησε την καταγραφή τέτοιων εγκλημάτων ανά θρήσκευμα, οι περισσότεροι δράστες ήταν μουσουλμάνοι, σύμφωνα με Γάλλους πανεπιστημιακούς. Συχνά η αύξηση των επιθέσεων αυτών συμπίπτει με αναζωπύρωση της έντασης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Η γαλλική κυβέρνηση προσπαθεί να τηρήσει εύθραυστη ισορροπία, αρνούμενη να παραδεχθεί την ύπαρξη έντασης μεταξύ Εβραίων και μουσουλμάνων στη χώρα. Κάτι τέτοιο θα παραβίαζε, άλλωστε, τη θεμελιώδη αρχή της Γαλλικής Δημοκρατίας, η οποία επιβάλλει συνταγματικά την ισότητα των πολιτών, ανεξάρτητα από το θρήσκευμά τους.

«Ολοι είμαστε πολίτες της Γαλλικής Δημοκρατίας, αν και αυτό δεν αποτυπώνεται στην πραγματικότητα», λέει ο Ζερόμ Φουρκέ, συγγραφέας βιβλίου με τίτλο «Του χρόνου στην Ιερουσαλήμ», με θέμα τη φυγή των Γάλλων Εβραίων προς το Ισραήλ, που εξέδωσε το έγκυρο Ινστιτούτο Ζαν Ζορές.

Παρ’ όλα αυτά, η γαλλική πολιτική ηγεσία αρνείται να χρησιμοποιήσει όρους όπως «νέος αντισημιτισμός». Ο συγγραφέας και επικριτής του Ισλάμ, Πασκάλ Μπρικνέρ, λέει: «Ο φόβος πυροδότησης αντιπαράθεσης μεταξύ θρησκευτικών κοινοτήτων οδηγεί σε απόκρυψη των πραγματικών στοιχείων και στη δημιουργία εικονικής πραγματικότητας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση