ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα του μπορεί «να γίνει αυτάρκης» και «να παράγει ό,τι δεν διαθέτει ακόμη».

Kathimerini.gr

Παρά τις εκκλήσεις επιχειρηματικών ενώσεων να έρθει σε συνδιαλλαγή με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να εκτονώσει τις αποσταθεροποιητικές πιέσεις που δέχεται η τουρκική οικονομία, ο Ταγίπ Ερντογάν κλιμάκωσε την Τρίτη τη ρητορική του αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον.

Απαντώντας στις οικονομικές κυρώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διπλασίασε τους δασμούς στις τουρκικές εξαγωγές αλουμινίου και χάλυβα, ο Τούρκος πρόεδρος εξήγγειλε μποϊκοτάζ σε αμερικανικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. «Θα μποϊκοτάρουμε τα αμερικανικά ηλεκτρονικά προϊόντα», ανακοίνωσε ο Ερντογάν σε συμπόσιο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), στην Αγκυρα, και προσέθεσε: «Αν αυτοί έχουν τα iPhone, υπάρχουν από την άλλη πλευρά και τα (κορεατικά) Samsung. Εμείς έχουμε τα δικά μας Vestel Venus». Σε υπερθετικό βαθμό αισιόδοξος για τις δυνατότητες της χωλαίνουσας τουρκικής οικονομίας, ο Ερντογάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα του μπορεί «να γίνει αυτάρκης» και «να παράγει ό,τι δεν διαθέτει ακόμη».

Οπως επισημαίνει ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg, το μποϊκοτάζ που εξήγγειλε ο Τούρκος ηγέτης δεν είναι καθόλου εύκολο να υλοποιηθεί στην πράξη. Το λειτουργικό σύστημα Android που χρησιμοποιεί η κορεατική Samsung στα κινητά της τηλέφωνα προέρχεται από την αμερικανική Google, ενώ τα περισσότερα από τα ολοκληρωμένα ηλεκτρονικά κυκλώματα (τσιπ) των τουρκικών Vestel είναι επίσης αμερικανικής κατασκευής.

Σε κάθε περίπτωση, η ομιλία του Ερντογάν απηχούσε την προσπάθειά του να συσπειρώσει τους ομοεθνείς του με εθνικιστικές κορώνες, εμφανίζοντας την Τουρκία σε κατάσταση πολιορκίας από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Προχώρησε, μάλιστα, σε ευθύ παραλληλισμό ανάμεσα στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016 –για το οποίο Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει την Ουάσιγκτον– με την «οικονομική επίθεση» που, όπως υποστήριξε, δέχεται σήμερα η χώρα του. «Τότε σταθήκαμε όρθιοι απέναντι στα τανκς, στα πολυβόλα, στα αεροπλάνα, στα ελικόπτερα και στα τουφέκια τους, μαζί με τον λαό μας. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι και σήμερα θα σταθούμε ακλόνητοι απέναντι στο δολάριο, στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, στον πληθωρισμό και στα υψηλά επιτόκια», ανέφερε χαρακτηριστικά. Δεν δίστασε μάλιστα να παραλληλίσει τη σημερινή σύγκρουση με τη μάχη των Δαρδανελλίων, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παρά την κλιμάκωση της εμπρηστικής ρητορικής Ερντογάν, όμως, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι στο παρασκήνιο ενεργοποιούνται διπλωματικοί δίαυλοι για την εκτόνωση της κρίσης μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον πρεσβευτή της Τουρκίας Σερντάρ Κιλίτς προς ανεύρεση λύσεων στα εκκρεμή προβλήματα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η συνεχιζόμενη κράτηση, από τις τουρκικές αρχές, του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον, γεγονός που στάθηκε αφορμή για την απότομη επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Η συνάντηση των δύο ανδρών φαίνεται ότι εκτιμήθηκε ως θετική εξέλιξη από τις διεθνείς χρηματαγορές, με αποτέλεσμα μια ορισμένη σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας την Τρίτη. Ωστόσο, τα μεγάλα προβλήματα μεταξύ των δύο συμμάχων παραμένουν, όπως έδειξε και η επικύρωση, από την πλευρά του προέδρου Τραμπ, του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό, που «παγώνει» προσωρινά την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, εν αναμονή σχετικής έκθεσης του Πενταγώνου.

Νέα προσφυγή Μπράνσον

Στο μεταξύ, ο Αντριου Μπράνσον, που δικάζεται στην Τουρκία με την κατηγορία ότι ενεπλάκη στο «τρομοκρατικό» δίκτυο του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, κατέθεσε νέα προσφυγή σε τουρκικό δικαστήριο, ζητώντας να αρθούν η κατ’ οίκον κράτηση και η απαγόρευση εξόδου από την Τουρκία, που του έχουν επιβληθεί. Από την εξέλιξη της προσφυγής του θα μπορούσε να επηρεαστεί καταλυτικά η πορεία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X