ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λεπέν: Ζούμε το τέλος ενός κόσμου και τη γέννηση ενός νέου

Συνάντηση ακροδεξιών κομμάτων στην πόλη Κόμπλεντς της Γερμανίας

«Το 2016 ήταν η χρονιά που ξύπνησαν οι Αγγλοσάξονες. Είμαι βέβαιη ότι το 2017 θα είναι η χρονιά που θα ξυπνήσει η ηπειρωτική Ευρώπη».

Η τοποθέτηση της Μαρίν Λεπέν στο βήμα της συνάντησης ακροδεξιών κομμάτων, στην πόλη Κόμπλεντς της Γερμανίας, το Σάββατο, συμπυκνώνει τα μεγάλα ερωτήματα για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε. Θα είναι «η χρονιά των ντόμινο», μετά το Brexit και την εκλογή Τραμπ, όπως ελπίζει η Λεπέν, ή η χρονιά κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση θα κάνει ένα βήμα πίσω από το χείλος της καταστροφής, απογοητεύοντας τις μεγάλες προσδοκίες της «πατριωτικής διεθνούς» που συγκεντρώθηκε το Σάββατο στις όχθες του Ρήνου.

«Ζούμε το τέλος ενός κόσμου και τη γέννηση ενός νέου», διακήρυξε η Λεπέν, ενώ η επικεφαλής της AfD, Φράουκε Πέτρι, παρομοίασε την Ε.Ε. με «κατακτητική δύναμη», όμοια με αυτές που ποτέ δεν ανέχθηκαν επί μακρόν οι λαοί της Ευρώπης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ματέο Σαλβίνι της ιταλικής Λέγκας του Βορρά, ο οποίος χαρακτήρισε το ευρώ «αποτυχημένο εγκληματικό πείραμα».

Ο Ολλανδός Χερτ Βίλντερς απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους στα γερμανικά, καταφερόμενος εναντίον της μεταναστευτικής πολιτικής της Αγκελα Μέρκελ και εκείνοι απάντησαν με έντονες αποδοκιμασίες. Ο ένας μετά τον άλλο, οι ομιλητές επέσεισαν τον «κίνδυνο εξισλαμισμού» της ευρωπαϊκής ηπείρου, με ρητορική που, όπως δείχνουν οι έρευνες, έχει δημιουργήσει σε μερίδα του πληθυσμού εντελώς στρεβλή εικόνα για το μέγεθος του μουσουλμανικού πληθυσμού της Ευρώπης.

Αποδοκιμασίες

Το κοινό στην εκδήλωση του Σαββάτου δεν είχε πλήρως ευθυγραμμιστεί με την «πολιτικώς ορθή» μετατόπιση των κομμάτων αυτών σε πιο μετριοπαθείς θέσεις, έτσι όταν ο Βίλντερς και ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μάρκους Πρέτσελ δήλωσαν «φίλοι του Ισραήλ», δεν έλειψαν κάποιες αποδοκιμασίες. Ο Βίλντερς είναι ο πρώτος μεταξύ όσων παρέστησαν το Σάββατο που θα δοκιμάσει την τύχη του στις κάλπες, στις 15 Μαρτίου. Την Κυριακή, ο φιλελεύθερος Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του δεν θα μετάσχει σε συγκυβέρνηση με τον Βίλντερς, κλείνοντας το τελευταίο κενό στην «υγειονομική ζώνη» που είχαν σχηματίσει τα υπόλοιπα ολλανδικά κόμματα προκειμένου να αποτρέψουν την άνοδο του Βίλντερς στην κυβέρνηση.

Ο Ρούτε απέκλεισε τη συγκυβέρνηση για τους εξής τρεις λόγους: Πρώτον, οι προσπάθειες συνεργασίας με τον Βίλντερς σε προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο είχαν αποτύχει, δεύτερον, το PVV είναι, κατά την άποψη του Ρούτε, ακόμη πιο αριστερό από το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εμιλ Ρούμερ και, τρίτον, για λόγους αρχής, εξαιτίας της στοχοποίησης από τον Βίλντερς των Μαροκινών που ζουν στην Ολλανδία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Μειώθηκε κατά 10% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου

«Δυστυχως θα ακολουθησει και αλλο σχεδιο σε ενα χρονο ! Οι υπεραριθμοι ειναι πολυ περισσοτεροι !»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:58

Μειώθηκε κατά 10% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου

«Δυστυχως θα ακολουθησει και αλλο σχεδιο σε ενα χρονο ! Οι υπεραριθμοι ειναι πολυ περισσοτεροι !»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:58

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X