ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:10
 

Με «άδεια χέρια» έφυγε η Τερέζα Μέι από τη Σύνοδο Κορυφής

«Οι Βρετανοί μας φίλοι πρέπει να μας πουν τι θέλουν αντί να ζητάνε από εμάς τι θέλουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Ζ. Κ. Γιούνκερ

Newsroom Κ, Αθήνα

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

Mε άδεια χέρια γυρνάει στη χώρα της η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μετά τη Σύνοδο Κορυφής που έληξε αργά το βράδυ της Πέμπτης. Οι 27 αφού άκουσαν προσεκτικά τα αιτήματα της κατέληξαν ότι δεν υπάρχει ακόμα αρκετή σαφήνεια στο τι είναι αυτό που θα ήθελε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, αλλά και κατά πόσο αυτά που ζητάει από τους ομολόγους της θα εξασφαλίσουν την κύρωση της συμφωνίας από την βρετανική Βουλή.

«Οι Βρετανοί μας φίλοι πρέπει να μας πουν τι θέλουν αντί να ζητάνε από εμάς τι θέλουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ μετά την λήξη της Συνόδου. Ο ίδιος δήλωσε πως στις 19 Δεκεμβρίου η Επιτροπή θα δημοσιεύσει όλες τις προετοιμασίες που έχει κάνει μέχρι στιγμής σε περίπτωση που η Μ. Βρετανία βγει από την Ε.Ε. χωρίς να έχει καταλήξει σε μία συμφωνία. Στις 19 Δεκεμβρίου είναι το τελευταίο Κολέγιο Επιτρόπων και όπως έλεγε ευρωπαίος αξιωματούχος «έχουμε την υποχρέωση να δώσουμε το πιο εξελιγμένο μας σχέδιο σε περίπτωση μη συμφωνίας ώστε να προετοιμαστούν ανάλογα οι πολίτες και οι επιχειρήσεις».

Συγχρόνως ο κ. Γιούνκερ ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά ότι «δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, μπορούμε να προσθέσουμε κάποιες διευκρινίσεις αλλά δεν πρόκειται να επαναδιαπραγματευτούμε».

Η Τερέζα Μέι ζήτησε από τους ομολόγους της να μπει ένα χρονικό όριο σε περίπτωση που τεθεί σε λειτουργία η δικλείδα ασφαλείας ( backstop ) στο Ιρλανδικό σύνορο, το οποίο θεωρείται η παγίδα για τους ευρωσκεπτικιστές Βρετανούς καθώς θα κρατήσει την χώρα τους μόνιμα μέσα στην τελωνειακή ένωση. Όμως η Τερέζα Μέι δεν κατάφερε να λάβει τη διαβεβαίωση του ενός έτους, αλλά μία μικρή διευκρίνιση στην οποία το backstop θα τεθεί σε λειτουργία «προσωρινά και μόνο για όσο διάστημα είναι απαραίτητο».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Θέλει συμμετοχή στο Εθνικό Συμβούλιο ο Μάριος Καρογιάν

«Ο Νόμος που διέπει το όλο θέμα είναι ξεκάθαρος ότι ένας κομματικός σχηματισμός πρέπει να έχει εκλέξει ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  13:08

Στην Τράπεζα Κύπρου για διακανονισμό καλούν τα μέλη τους οι Αξιόγραφοι

«Mάσιαλλα για διακανοσμό!!! Οι αξιόγραφοι της Λαϊκής Τράπεζας ερρίφθησαν στον κρεμμό ακόμη μια ...»
ΑΚΑ  |  10:15

Εμφύλιος στον ΠΙΣ λόγω ΓεΣΥ

«Ώσπου βρίσκεται στα ινία το ππαραδόπιστο Δ.Σ. του ΠΙΣ, ΓΕΣΥ δεν θα δούμε!»
knak  |  09:59

Τρέχουν να προλάβουν για το χαλλούμι

«Γιά πρώτη φορά όλοι αυτοί οι ανεπαρκέστατοι Μανδαρίνοι εργάζονται γία λίγες ώρες γιά να δικαιολογήσουν ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  09:34

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X