ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με κυρώσεις απειλείται η Βρετανία κατά τη μεταβατική περίοδο

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έγγραφο εργασίας με το σχετικό προσχέδιο συμφωνίας που διένειμε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Newsroom Κ, Αθήνα

Τον αποκλεισμό της Βρετανίας από τμήματα της ενιαίας αγοράς, όταν δεν συμμορφώνεται με την κοινοτική νομοθεσία, φαίνεται ότι εξετάζουν οι Βρυξέλλες για τη μεταβατική περίοδο πριν από την πλήρη απόσχιση της χώρας από την Ε.Ε.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έγγραφο εργασίας με το σχετικό προσχέδιο συμφωνίας που διένειμε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη-μέλη της και το οποίο διέρρευσε στους Financial Times. Την ίδια στιγμή, όμως, η Σαμπίνε Λαουτενσλέγκερ, αντιπρόεδρος της Εποπτικής Αρχής Τραπεζών της ΕΚΤ, εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσον θα υπάρξει μεταβατική περίοδος.

Σύμφωνα με τους F.T., το πεντασέλιδο προσχέδιο συμφωνίας παρουσιάζει τα σχέδια της Ε.Ε για το πώς θα δεσμεύσει τη Βρετανία όσον αφορά την τήρηση της κοινοτικής νομοθεσίας από τον Μάρτιο του επόμενου έτους, οπότε τυπικά θα αποχωρήσει η Βρετανία, έως τον Δεκέμβριο του 2020, όταν θεωρητικά θα λήγει η μεταβατική περίοδος.

Παράλληλα, εκθέτει τον τρόπο με τον οποίο θα την αποκλείει από τη διαδικασία λήψεως αποφάσεων. Οπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, αναδύεται από τις προτάσεις της Κομισιόν ο φόβος των Βρυξελλών ότι η Βρετανία είτε θα παραβιάζει είτε θα αρνηθεί να τηρήσει τους νέους κανόνες στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.

Ως εκ τούτου, το προσχέδιο συμφωνίας προβλέπει την ύπαρξη μηχανισμού με τον οποίο θα μπορεί να αντιδρά άμεσα η Ε.Ε., αποκλείοντας τη Βρετανία από ορισμένα οφέλη της ενιαίας αγοράς χωρίς προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Είναι χαρακτηριστική η ανησυχία που εκφράζεται ότι «τυχόν προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν θα επιφέρει εγκαίρως τις απαραίτητες συνέπειες» για τη Βρετανία.

Μεταξύ άλλων κυρώσεων, η Κομισιόν προτείνει να διακόπτεται η πρόσβαση του βρετανικού τομέα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην ενιαία αγορά, να αναστέλλονται τα δικαιώματα λειτουργίας των αεροπορικών εταιρειών και η ελεύθερη διακίνηση αγαθών στην ενιαία αγορά χωρίς τελωνειακούς ελέγχους.

Οπως τονίζουν οι F.T., το εν λόγω έγγραφο εργασίας δίνει μια πρώτη ιδέα πώς θα είναι η συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., ποιοι θα είναι οι όροι της και ποιες συνθήκες θα επικρατούν κατά τη μεταβατική περίοδο διάρκειας σχεδόν δύο ετών. Οι οπαδοί του Brexit έχουν προειδοποιήσει ότι η διευθέτηση που επιδιώκει η Ε.Ε. για τη μεταβατική περίοδο μπορεί να μετατρέψει τη Βρετανία σε χώρα υποτελή στις Βρυξέλλες, καθώς δεν θα έχει λόγο στη διαμόρφωση κανόνων που θα είναι υποχρεωμένη να υπακούει και να τηρεί. Η Βρετανία έχει ζητήσει ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε να μπορεί να αρνηθεί και να απορρίπτει τους νέους κανόνες που θα συμφωνηθούν σε επίπεδο Ε.Ε. κατά τη μεταβατική περίοδο. Από την πλευρά των Βρυξελλών, πάντως, το αίτημα έχει απορριφθεί ως εξωπραγματικό.

Το προσχέδιο συμφωνίας προβλέπει για τη Βρετανία έναν πολύ περιορισμένο ρόλο παρατηρητή στη διαδικασία που θα διαμορφώνει τους νέους κανόνες της Ε.Ε. Επιπλέον, η παρουσία Βρετανών παρατηρητών θα επιτρέπεται μόνον κατόπιν πρόσκλησης από πλευράς των Βρυξελλών και επί συγκεκριμένων θεμάτων που θα έχουν καθοριστεί εκ των προτέρων. Παράλληλα, όμως, η κ. Λαουτενσλέγκερ επισημαίνει ότι «δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως θα υπάρξει πραγματικά μεταβατική περίοδος», γι’ αυτό και οι τράπεζες της Βρετανίας πρέπει να είναι έτοιμες όταν συμβεί το Brexit.

Η κ. Λαουτενσλέγκερ δήλωσε ότι ήδη 12 τράπεζες με έδρα στη Βρετανία επιδιώκουν να διασφαλίσουν την παρουσία τους στην Ευρωζώνη. Οκτώ από αυτές έχουν ήδη υποβάλει αίτηση για άδεια λειτουργίας στην Ευρωζώνη, ενώ άλλες τέσσερις εξετάζουν την προοπτική να επεκτείνουν την παρουσία τους στην Ευρωζώνη.

Ως εκ τούτου, η κ. Λαουτενσλέγκερ κάλεσε όσες τράπεζες ενδιαφέρονται να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Βρετανίας, αν δεν έχουν υποβάλει ήδη τη σχετική αίτηση, να το κάνουν το αργότερο έως το τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«Το γεγονός ότι ήρθαν απο την Ελλάδα γιατροί, είναι εξαιρετικό. Έχει χαλάσει η πιάτσα των συνδικαλιστών ...»
Ανώνυμος  |  14:19

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ!»
Χρίστος Α.  |  13:52

Εφεση στην απόφαση για συντάξεις από ΥΠΟΙΚ και Νομ.Υπηρεσία

«To καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει είναι να ανακοινωθούν τα ονόματα όλων αυτών των συνταξιούχων που ...»
ΑΚΑ  |  10:04

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«O πρόεδρος του μεγαλύτερου ιατρικού συνδέσμου, φημολογείται ότι διαθέτει τώρα 3 πόρσιε! Για φαντάσου ...»
ΑΚΑ  |  10:01

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση