ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μπαρνιέ: Ενα Brexit χωρίς συμφωνία το πιο πιθανό σενάριο

Oι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη νέα σχέση τους με το Λονδίνο

ΠΗΓΗ: Reuters

Ο επικεφαλής της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία είναι πλέον το πιο πιθανό σενάριο, ελλείψει εναλλακτικής λύσης, τονίζοντας ότι το γεγονός ότι η πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων τάσσεται κατά ενός τέτοιου ενδεχομένου, δεν θα το εμποδίσει να συμβεί.

Μιλώντας σε εργαζόμενους στις Βρυξέλλες, ο Μπαρνιέ τόνισε ότι είναι σημαντικότερο από ποτέ να προετοιμαστούν οι χώρες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αναφέροντας, ωστόσο, ότι ελπίζει πως μπορεί να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο.

«Σήμερα, υπάρχουν δύο πιθανοί τρόποι αποχώρησης από την ΕΕ: ο πρώτος, μια ομαλή αποχώρηση βασισμένη στη συμφωνία που οικοδομήσαμε βήμα προς βήμα με το Ηνωμένο Βασίλειο τους τελευταίους 18 μήνες. Και ο δεύτερος, μια άτακτη αποχώρηση, χωρίς συμφωνία, είναι το σενάριο απουσία εναλλακτικής λύσης, και φαίνεται ότι υπάρχει μια πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων που αντιτίθεται στη μη συμφωνία», διευκρίνισε.

Ο Μπαρνιέ έκανε τις δηλώσεις αυτές στα αγγλικά και όχι στη μητρική του γλώσσα, τα γαλλικά, κάτι που πραγματοποιεί όταν θέλει να προσέξουν ιδιαίτερα τις παρατηρήσεις του οι Βρετανοί πολιτικοί ηγέτες.

«Όμως το να αντιτίθεται κανείς στην αποχώρηση χωρίς συμφωνία δεν θα την εμποδίσει να συμβεί στα τέλη Μαρτίου. Για να σταματήσει η μη συμφωνία, πρέπει να αναδυθεί μια νέα πλειοψηφία. Αυτός είναι ο στόχος των πολιτικών διαβουλεύσεων που έχει ξεκινήσει η (πρωθυπουργός της Βρετανίας) Τερέζα Μέι και ελπίζουμε, ειλικρινά ελπίζουμε, ότι αυτή η διαδικασία θα αποδειχθεί επιτυχής», προσέθεσε.

Ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών είπε επίσης ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη νέα σχέση τους με το Λονδίνο τη στιγμή που θα επικυρωθεί η Συμφωνία Αποχώρησης, υπογραμμίζοντας ότι η μη συμφωνία δεν είναι το σενάριο που προτιμά η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμβεί. «Παραμένουμε ψύχραιμοι, αποφασισμένοι, ανοιχτοί, σεβόμενοι την κοινοβουλευτική διαδικασία στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε.

Ο Μπαρνιέ σημείωσε επίσης ότι το Λονδίνο δεν έχει ζητήσει να δοθεί παράταση στην αποχώρηση, δηλαδή να οριστεί για κάποια στιγμή αργότερα από τις 29 Μαρτίου. Επισήμανε όμως ότι σε μια τέτοια περίπτωση, οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν να γνωρίζουν ποιος θα ήταν ο στόχος και πόσο χρόνο θα ζητούσε η Βρετανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Σχόλια αναγνωστών

ΟΑΥ για ΓεΣΥ: Υπάρχει σχέδιο Β' για παιδίατρους

«Άμα με τόσα λεφτά που τους προσφέριρ το ΓεΣΥ δεν συνεργάζονται φανταστείτε πόσα τζακρούν και αφορολήτα ...»
ΧΓΑ  |  12:09

Χριστοδουλίδης: Ένα το πλαίσιο Γκουτέρες και δεν αμφισβητείται

«Διπλωματία από τα Lidl να θεωρείς πως τα σχόλια που έδωσε η πλευρά σου επί του εγγράφου της 30ης Ιουλίου, ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:50

Συμπληρώθηκε η εξάδα του ΔΗΣΥ

«Mετά που το μπάχαλο με την τραγουδίστρια που σώνει και καλά να την χρήσουμε πολιτικό, τι γίνεται;»
ΑΚΑ  |  09:50

Γεμίζει ρυπογόνα αυτοκίνητα η Κύπρος

«Κατά τα άλλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε εξαγγείλει πρωτοβουλία ιμίσιη μου για προστασία του ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:34

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X