ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ν. Τραμπ: Απρόβλεπτος, με μεγάλη αυτοπεποίθηση

Οταν του πρότειναν από την Ουάσιγκτον να εγκαινιάσει διάλογο με τη Β. Κορέα αντέδρασε περιφρονητικά

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Οταν πολιτικά στελέχη της Ουάσιγκτον πρότειναν στον πρόεδρο Τραμπ να εγκαινιάσει διάλογο με τη Βόρεια Κορέα, ο πρόεδρος αντέδρασε περιφρονητικά. «Πρόεδροι και οι κυβερνήσεις τους μιλούσαν εδώ και 25 χρόνια με τη Βόρεια Κορέα, για να γελοιοποιηθούν. Λυπάμαι, αλλά μόνο ένα πράγμα είναι αποτελεσματικό: η στρατιωτική ισχύς», είχε πει ο Τραμπ.

Πέντε μήνες αργότερα, ο Ντόναλντ Τραμπ παραμέρισε τις αμφιβολίες του και συμφώνησε σε διαπραγματεύσεις με την Πιονγιάνγκ χωρίς να έχει την παραμικρή εγγύηση ότι αυτός ο διπλωματικός γύρος συνομιλιών θα σημάνει την αναστολή του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας. Η μόνη διαφορά αυτή τη φορά είναι ότι επικεφαλής της διαπραγμάτευσης θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η απόφαση του Τραμπ να παραβιάσει την παράδοση και να γίνει ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ ο οποίος θα συναντηθεί με ηγέτη της Βόρειας Κορέας δείχνει το μέγεθος της αποκοτιάς και της αυτοπεποίθησης που διακρίνουν τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο Τραμπ, άλλωστε, έχει ισχυριστεί επανειλημμένως ότι μόνον αυτός μπορεί να επιλύσει τους πλέον δυσεπίλυτους διπλωματικούς γρίφους χάρη στην προσωπικότητά του, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για τη Μέση Ανατολή ή τις εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες.

Μέχρι στιγμής, όμως, ο Τραμπ δεν έχει αποδείξει τις ικανότητές του στον τομέα των συμφωνιών. Ο πρόεδρος δεν έχει διαπραγματευθεί κάποια νέα εμπορική συμφωνία και δεν έχει επαναδιαπραγματευθεί καμία παλαιά. Μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, την οποία ο Τραμπ είχε πρόσφατα χαρακτηρίσει «όχι όσο δύσκολη πολλοί θεωρούν», μοιάζει σήμερα πιο απομακρυσμένη από ποτέ άλλοτε. Εκτός από απειλές για «φωτιά και οργή», ο Τραμπ δεν έχει προτείνει το παραμικρό για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην κορεατική χερσόνησο.

Ο Τραμπ, όμως, μπορεί να βρήκε αντάξιο συνομιλητή στο πρόσωπο του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος, όπως και ο Τραμπ, διακρίνεται για τον απρόβλεπτο χαρακτήρα και την ευμετάβλητη φύση του. «Υπάρχει μια συμμετρία στις πρόσφατες εξελίξεις. Εχουμε εδώ δύο ηγέτες οι οποίοι πιστεύουν ακράδαντα ότι μόνον αυτοί είναι σημαντικοί», λέει η πρώην διπλωματική σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον, Ουέντι Σέρμαν.

Προηγούμενοι Αμερικανοί πρόεδροι είχαν αφήσει τις διαπραγματεύσεις με την Πιονγιάνγκ σε κατώτερους διπλωμάτες, σε μία προσπάθεια να μην ενισχύσουν το προφίλ της βορειοκορεατικής ηγεσίας.

«Για να είναι αποτελεσματική η διπλωματία, πρέπει να είναι προϊόν προσεκτικής προετοιμασίας. Αυτά είναι πολύ σοβαρά πράγματα, που δεν θυμίζουν σε τίποτα μια τηλεοπτική εκπομπή ριάλιτι. Η εθνική μας ασφάλεια διακυβεύεται», τονίζει η κ. Σέρμαν.

«Χειραγωγείται εύκολα»

«Ο Τραμπ θεωρεί τον εαυτό του ειδήμονα της διαπραγμάτευσης, ενώ δεν είναι καν πολύ καλός σε αυτό. Δεν φημίζεται για την προσοχή του, είναι επιρρεπής στην κολακεία και χειραγωγείται εύκολα. Εξαπολύει συχνά απειλές, τις οποίες δεν πραγματοποιεί, και συνηθίζει να εγκαταλείπει τους συμμάχους του. Αυτά δεν αποτελούν συνταγή επιτυχίας», λέει ο Κόλιν Καλ, πρώην στέλεχος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας του Μπαράκ Ομπάμα.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση