ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Ερντογάν στηρίζει τον «αδερφό» Μαδούρο

Αντίθετα με τις ΗΠΑ οι Ευρωπαίοι απέφυγαν να αναγνωρίσουν ανοιχτά τον Γκουάιντο ως τον μεταβατικό πρόεδρο.

ΑΜΠΕ

Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής που έσπευσαν χθες να αναγνωρίσουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουάιντο, ως νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της χώρας, η Βολιβία, η Κούβα και το Μεξικό ανακοίνωσαν την στήριξή τους στον Νικολά Μαδούρο.

Αντίθετα με τις ΗΠΑ και τους κυριότερους συμμάχους τους στη Λατινική Αμερική - τη Βραζιλία και την Κολομβία - οι Ευρωπαίοι απέφυγαν να αναγνωρίσουν ανοιχτά τον Γκουάιντο ως τον μεταβατικό πρόεδρο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε όμως έκκληση να ακουστεί η «φωνή» του λαού της Βενεζουέλας και να προκηρυχθούν «ελεύθερες» εκλογές, ενώ καταδίκασε «τη βία και τη δυσανάλογη χρήση ισχύος από πλευράς των δυνάμεων ασφαλείας» εναντίον των διαδηλωτών.

Με μία δηκτική ανακοίνωση, το ρωσικό ΥΠΕΞ σχολίασε ότι οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα αποκαλύπτουν ποια είναι η αληθινή στάση της Δύσης έναντι του διεθνούς δικαίου. «Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα δείχνουν πολύ καλά πώς η προοδευτική δυτική κοινωνία μεταχειρίζεται στ' αλήθεια το διεθνές δίκαιο, την εθνική κυριαρχία και τη μη-επέμβαση σε άλλες χώρες, αποπειρώμενη αλλαγή κυβέρνησης με τα δικά της χέρια εκεί», σχολίασε σε ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, η Μαρία Ζαχάροβα.

Αντίθετα από την διπλωματική αντίδραση των Βρυξελλών και την ειρωνική στάση της Μόσχας απέναντι στις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε ανοιχτά την στήριξή του στον Μαδούρο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πρόεδρου Ιμπραήμ Καλίμ, ο Ερντογάν τηλεφώνησε στον εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας και του είπε χαρακτηριστικά: «Αδερφέ μου Μαδούρο! Στάσου στο ύψος σου! Είμαστε μαζί σου!».

Τον Δεκέμβριο του 2018 ο Ερντογάν ταξίδεψε στη Βενεζουέλα για συμφωνίες συνεργασίας με τον Μαδούρο ενώ ο Μαδούρο είχε μεταβεί στις 8 Ιουλίου στην Τουρκία για να παρευρεθεί στην ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου.

Μετά τις ΗΠΑ και τον Καναδά, τα περισσότερα κράτη μέλη της Ομάδας της Λίμας, ενός οργανισμού στον οποίο συμμετέχουν χώρες του δυτικού ημισφαιρίου, ανέφεραν την Τετάρτη ότι τάσσονται υπέρ του ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Ανακοίνωση της Ομάδας της Λίμας αναφέρει ότι τα 11 από τα 14 κράτη-μέλη της Ομάδας της Λίμας (Αγία Λουκία, Αργεντινή, Βραζιλία, Γουατεμάλα, Γουιάνα, Καναδάς, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Μεξικό, Ονδούρα, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Χιλή) τάσσονται υπέρ της έναρξης μιας διαδικασίας δημοκρατικής μετάβασης στη Βενεζουέλα «προκειμένου να διεξαχθούν νέες εκλογές το συντομότερο».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει τον τρόπο να φέρνει τους κανόνες του παιχνιδιού στα μέτρα του και να εξουδετερώνει (πολιτικά ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ