ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Ισημερινός «ανοίγει» τα σύνορα στους Βενεζουελάνους

Οι Βενεζουελάνοι πιέζονται από την οικονομική κρίση: ο πληθωρισμός μπορεί να φθάσει το 1.000.000% στα τέλη του 2018

Kathimerini.gr

Ισημερινός ανέστειλε την υποχρέωση επίδειξης διαβατηρίου ενώ άνοιξε επίσης έναν «ανθρωπιστικό διάδρομο» για τη διέλευση των Βενεζουελάνων μεταναστών που κατευθύνονται προς το γειτονικό Περού.

Μερικές ώρες μετά την αυστηροποίηση των συνθηκών εισόδου σε περουβιανό έδαφος, απέναντι στο κύμα των Βενεζουελάνων μεταναστών που εγκαταλείπουν τη χώρα τους, η δικαιοσύνη του Ισημερινού ήρε την Παρασκευή την υποχρέωση επίδειξης διαβατηρίου που είχε επιβάλει προηγουμένως η κυβέρνηση.

«Ο δικαστής αποδέχεται τις συνοπτικές διαδικασίες που παρουσίασε η @DEFENSORIAEC έναντι της απαίτησης του κράτους του Ισημερινού να απαιτεί διαβατήριο από τους υπηκόους της Βενεζουέλας», ανακοίνωσε ο Συνήγορος του πολίτη στον λογαριασμό του στο Twitter.

Νωρίτερα, το Κίτο είχε θέσει σε λειτουργία μια δωρεάν υπηρεσία λεωφορείων για τους Βενεζουελάνους που έχουν διασχίσει την Κολομβία και κατευθύνονται στο Περού, μία από τις πιο δυναμικές οικονομίες στην περιοχή.

«Τριάντα πέντε λεωφορεία κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στον ανθρωπιστικό διάδρομο και θα συνεχίσουμε όσο είναι δυνατό», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Ισημερινού Μάουρο Τοσκανίνι.

Από σήμερα, το Περού απαιτεί από τους Βενεζουελάνους υπηκόους την επίδειξη διαβατηρίου, ενώ μέχρι τώρα αρκούσε ένα απλό δελτίο ταυτότητας. Ο Ισημερινός, χώρα τράνζιτ για πολλούς από αυτούς τους μετανάστες που θέλουν να πάνε στο Περού, στη Χιλή ή την Αργεντινή, είχε θέσει σε ισχύ ένα παρόμοιο μέτρο το περασμένο Σάββατο, μέτρο που τελικά ήρε.

Στα λεωφορεία που έχει ναυλώσει η κυβέρνηση του Ισημερινού βρίσκονται ήδη Βενεζουελάνοι χωρίς διαβατήρια, οι οποίοι «βρίσκονταν ήδη στη χώρα πριν (…) και προφανώς πρέπει να τους μεταφέρουμε», εξήγησε ο Τοσκανίνι.

Ο ρυθμός των αφίξεων στην περουβιανή μεθόριο, που μέχρι τώρα ανέρχεται σε 2.500 έως 3.000 πρόσφυγες την ημέρα, αναμένεται να αυξηθεί. Το Περού αναμένει 100.000 Βενεζουελάνους πρόσφυγες μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, αριθμός που θα ανεβάσει το σύνολό τους σε μισό εκατομμύριο.

Η απόφαση του Περού και του Ισημερινού να ζητήσουν διαβατήριο από τους Βενεζουελάνους ισοδυναμεί ουσιαστικά με τον αποκλεισμό πολλών από αυτούς: η απόκτηση διαβατηρίου στη χώρα αυτή θεωρείται δύσκολη λόγω της οικονομικής κρίσης και των γενικευμένων ελλείψεων που αφορούν επίσης το χαρτί.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας διαβεβαιώνει τους μετανάστες ότι «θα επιστρέψουν» χάρη στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Ο ΟΗΕ εκτιμά σε 2,3 εκατομμύρια τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν φύγει από τη Βενεζουέλα τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, ή το 7,5% των 30,6 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.
Αντιμέτωπα με μια τέτοια έκταση του φαινομένου, τα Ηνωμένα Έθνη θα συστήσουν μια περιφερειακή μονάδα αντιμετώπισης κρίσεων, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Στεφάν Ντουζαρίτς, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Από την πλευρά τους, δύο οργανισμοί του ΟΗΕ, η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, κάλεσαν την Πέμπτη της χώρες της Λατινικής Αμερικής να συνεχίσουν να υποδέχονται Βενεζουελάνους πρόσφυγες και κατήγγειλαν τις απαιτήσεις που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στα σύνορα.

«Κανείς δεν μιλά για κλείσιμο των συνόρων, πρόκειται για άσκηση καλύτερου μεταναστευτικού ελέγχου για λόγους ασφαλείας. Το 80% των Βενεζουελάνων που φθάνουν στο Περού έχουν το διαβατήριό τους», υπεραμύνθηκε της απόφασης του Περού ο Περουβιανός υπουργός Εσωτερικών Μάουρο Μεδίνα.

Οι Βενεζουελάνοι πιέζονται από την οικονομική κρίση: ο πληθωρισμός μπορεί να φθάσει το 1.000.000% στα τέλη του 2018 σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό ταμείο και το ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 18%.

Η έξοδος των Βενεζουελάνων αλλά και των Νικαραγουανών που διαφεύγουν από την πολιτική κρίση στη χώρα τους, προκαλεί ένταση στην περιοχή, όπως έδειξαν τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη μεθόριο της Βραζιλίας εναντίον των Βενεζουελάνων μεταναστών.

Σε μια ένδειξη ότι οι αρχές ανησυχούν, ο Ισημερινός προσκάλεσε τους υπουργούς Εξωτερικών 13 χωρών της περιοχής, μεταξύ των οποίων η Βενεζουέλα, σε μια συνάντηση για το θέμα αυτό στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X