ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η τουρκική αστυνομία κάλεσε τον ακόλουθο του FBI στην αμερικανική πρεσβεία

Ο Κορκμάζ επηρεάζει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις - Το FBI του πλήρωσε για έξοδα 50.000 δολάρια και το ενοίκιο του σπιτιού του

ΚΥΠΕ

Αποστόλης Ζουπανιώτης

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ επιβεβαίωσε ότι ο επικεφαλής του FBI στην αμερικανική πρεσβεία της Άγκυρας κλήθηκε να παρουσιαστεί στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η εκπρόσωπος απαντούσε σε ερώτηση για δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία μετά την παραδοχή του πρώην επικεφαλής της έρευνας για σκάνδαλα διαφθοράς στην Τουρκία στις 17 Δεκεμβρίου 2013, Χουσεΐν Κορκμάζ, ότι το FBI του πλήρωσε για έξοδα 50.000 δολάρια και το ενοίκιο του σπιτιού του, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον επικεφαλής της αμερικανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας στην πρεσβεία της Άγκυρας για εξηγήσεις.

Η κ. Νάουερτ δεν έδωσε περαιτέρω πληροφορίες.

Ο Χουσεΐν Κορκμάζ που διέφυγε στην Τουρκία κατέθεσε χθες για τρίτη συνεχή μέρα ως μάρτυρας κατηγορίας, στη δίκη για τις παραβιάσεις του εμπάργκο σε βάρος του Ιράν, η οποία συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα στο Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊγιού δήλωσε χθες ότι η χρηματική βοήθεια που έδωσε το FBI στον Κορκμάζ αποτελεί την ισχυρότερη απόδειξη ότι υπήρξε συνωμοσία εναντίον της Τουρκίας.

Ο Κορκμάζ ήταν το άτομο που έδωσε στις αμερικανικές αρχές τα περισσότερα στοιχεία που έχουν στην κατοχή του για το πώς παραβιαζόταν το εμπάργκο σε βάρος του Ιράν από τον συνεργαζόμενο σήμερα με τις αμερικανικές αρχές Τουρκοϊρανό έμπορο χρυσού Ρεζά Ζαράμπ, στελέχη της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank και υπουργών της κυβέρνησης Ερντογάν, με επικεφαλής τον τότε υπουργό Οικονομικών Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν, τους οποίους ο Ζαράμπ δωροδοκούσε.

Στη δίκη ο μοναδικός παρών κατηγορούμενος – σε σύνολο 9 – είναι ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Halkbank Χακάν Ατίλα, του οποίου οι συνήγοροι υπεράσπισης υπέβαλαν χθες πρόταση στο δικαστή να ακυρώσει τη δίκη, καθώς στην κατάθεσή του ο Κορκμάζ περιέγραψε πως μετά την έρευνα της 17 Δεκεμβρίου 2013 πήρε δυσμενή μετάθεση στην άλλη άκρη της Τουρκίας «για να φυλάει μία γέφυρα», στη συνέχεια φυλακίστηκε για 16 μήνες και λίγο μετά την αποφυλάκισή του, τον Αύγουστο του 2016, έφυγε κρυφά μαζί με την οικογένειά του από τη χώρα επειδή – όπως είπε – κινδύνευε η ζωή του, χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα. Οι αμερικανικές αρχές φαίνεται πως τον βοήθησαν να φτάσει στις ΗΠΑ και στο αεροδρόμιο τους έδωσε το πακέτο με τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν, στην πρότασή τους για ακύρωση της δίκης, ότι αυτή η κατάθεση δεν έπρεπε να επιτραπεί, γιατί προδιαθέτει ευνοϊκά τους ενόρκους και παρότι δεν έχει η μαρτυρία σχέση με τον πελάτη του, δημιουργεί αρνητικό κλίμα σε βάρος του.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης στην αντεξέταση του Κορκμάζ τον ρώτησαν επανειλημμένα αν έχει σχέσεις με το κίνημα Γκιουλέν – όπως τον κατηγορεί η τουρκική κυβέρνηση και σύσσωμος ο τουρκικός Τύπος – κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε.

«Δεν έχω καμία σχέση με τον οργανισμό αυτό, είτε τον αποκαλείτε Γκιουλενιστές, FETO ή αλλιώς. Είμαι αξιωματικός της αστυνομίας», είπε.

Κατά την εξέτασή του τη Δευτέρα από τον εισαγγελέα, ο Κορκμάζ είπε στο δικαστήριο ότι στην έρευνα διαφθοράς του 2013, ο τότε πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ήταν γνωστός στην αστυνομία της Κωνσταντινούπολης που ερευνούσε την υπόθεση ως «Νο 1».

Ο 30χρονος Κορκμάζ στην τριήμερη εξέτασή του περιέγραψε τρία διαφορετικά κυκλώματα που εργαζόταν για παραβίαση των κυρώσεων, τα οποία έλεγχε το «καρτέλ του Ζαράμπ». Το πρώτο ήταν το κύκλωμα του τότε υπουργού Οικονομικών Τσαγκλαγιάν, το άλλο του τότε υπουργού Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ και το τρίτο του πρώην συνεταίρου του Ζαράμπ Ταχά Αχμέτ Αλακασί. Ο Τσαγκλαγιά έλαβε μεταξύ 45-50 εκατομμύρια ευρώ ως δωροδοκία, ενώ ο Γκιουλέρ μέσω του γιού του κι ενός ακόμη μεσάζοντα συνολικά 300.000 ευρώ.

Η έρευνα που οδήγησε στις 17 Δεκεμβρίου 2013 σε πολλές συλλήψεις στην Τουρκία είχε χαρακτηριστεί από τον Ταγίπ Ερντογάν δικαστικό πραξικόπημα και πέντε μέρες αργότερα, με παρεμβάσεις άλλαξαν όλοι οι ανακριτές της αστυνομίας και οι επιβλέποντες δικαστικοί.

Ο Κορκμάζ περιέγραψε στο δικαστήριο την προσωπική του περιπέτεια, μέχρι τη διαφυγή του από την Τουρκία.

«Δεν αισθανόμουν με κανένα τρόπο νομικά ασφαλής», είπε.

Πριν αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση το Φεβρουάριο του 2016, καταθέτοντας σε τουρκικό δικαστήριο είπε ότι δεν είχε καμιά σχέση με την υπόθεση της 25ης Δεκεμβρίου 2013, την οποία διεξήγαγε η Μονάδα Οικονομικών Εγκλημάτων και στην οποία είχε κατηγορηθεί ο γιος του Τούρκου προέδρου, Μπιλάλ Ερντογάν, ενώ η έρευνα πλην του Ταγίπ Ερντογάν αφορούσε και τον Μπιλαλίο Γιλντιρίμ. Η υπεράσπιση προσπάθησε να συνδυάσει τις δύο διαφορετικές έρευνες, προβάλλοντας τον ισχυρισμό της «ψευδομαρτυρίας» του Κορκμάζ στο τουρκικό δικαστήριο, κάτι που αναπαράχθηκε και στα τουρκικά ΜΜΕ.

Μεταξύ των στοιχείων που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο, ήταν μαγνητοφωνημένες συνομιλίες, φωτογραφίες, κιβώτια γεμάτα χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων και των 500 ευρώ και πλήθος μηνυμάτων.

Στη βιασύνη του να εγκαταλείψει τη χώρα, είπε πως πήρε μόνο ένα CD με μαγνητοφωνημένες συνομιλίες.

Σε σχέση με τον μοναδικό παρόντα κατηγορούμενο στη δίκη, Χακάν Ατίλα, ο Κορκμάζ επιβεβαίωσε μηνύματα που βρέθηκαν στο κινητό τηλέφωνο του Ζαράμπ, που αναφέρονταν σε μεταφορές χρημάτων που θα γινόταν, σε αντάλλαγμα πωλήσεων ιρανικού πετρελαίου. Επίσης παρουσίασε συνομιλία μεταξύ του Ατίλα και του γενικού διευθυντή της Halkbank Σουλεϊμάν Ασλάν – ο οποίος φυγοδικεί.

Η υπεράσπιση του Ατίλα επέμεινε ότι ανεξαρτήτως των ισχυρισμών του Κορκμάζ και του Ζαράμπ σε βάρος υπουργών και άλλων που δεν είναι παρόντες στη δίκη, τα στοιχεία σε βάρος του πελάτη τους είναι αδύναμα και όχι από απευθείας σχέση των μαρτύρων μαζί του. Ωστόσο ο δικαστής Μπέρμαν απέρριψε έντασή τους, με την οποία ζητούσαν να μην επιτραπεί η παρουσίαση στο δικαστήριο των στοιχείων που έφερε μαζί του από την Τουρκία ο Χουσεϊν Κορκμάζ.

Να σημειωθεί ότι στο ερώτημα αν γνωρίζει πως ο Ατίλα δωροδοκήθηκε από τον Ζαράμπ, ο μάρτυρας απάντησε αρνητικά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X