ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο «λαϊκιστής» Σουάμπ και οι ηχηρές απουσίες στο Νταβός

Το Φόρουμ χαρακτηρίστηκε περισσότερο από την απουσία του Ντόναλντ Τραμπ, της Τερέζα Μέι και του Εμανουέλ Μακρόν

ΑΜΠΕ

ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δεν χωρούσε αμφιβολία πως το Νταβός και οι αξίες που εκπροσωπεί βρίσκονται σε βαθιά κρίση. Το συμπέρασμα ήταν προφανές πριν ακόμη ξεκινήσει το συνέδριο στην κορυφή των ελβετικών Αλπεων, χάρη στην επιστολή που δημοσίευσε ο ιδρυτής τού Φόρουμ, Κλάους Σουάμπ. «Η παγκοσμιοποίηση είναι μια ιδεολογία που δίνει προτεραιότητα στη νεοφιλελεύθερη παγκόσμια τάξη και όχι στα εθνικά συμφέροντα», έγραψε ο Σουάμπ μια εβδομάδα πριν από το συνέδριο, σε ένα κείμενο που θύμιζε εξαιρετικά τις προεκλογικές ομιλίες των λαϊκιστών του πλανήτη. Ακόμη και ο ιθύνων νους του Νταβός –του κορυφαίου συνεδρίου της παγκόσμιας ελίτ– προσπάθησε να προσαρμοστεί στην εποχή της αντιπαγκοσμιοποίησης και να καθησυχάσει τις μάζες.

Η κρίση έγινε ακόμη πιο ξεκάθαρη την πρώτη μέρα του συνεδρίου, με μια σαφώς λιγότερη εντυπωσιακή και δυναμική έναρξη. Χαρακτηρίστηκε περισσότερο από την απουσία του Ντόναλντ Τραμπ, της Τερέζα Μέι και του Εμανουέλ Μακρόν –και οι τρεις ηγέτες αντιμετωπίζουν προβλήματα στις χώρες τους– παρά από το περιεχόμενο των εναρκτήριων ομιλιών. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως ο κεντρικός ομιλητής του φετινού Φόρουμ ήταν ο αμφιλεγόμενος, ακροδεξιός νέος πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος έχει αναφερθεί στη στρατιωτική δικτατορία ως μια «ένδοξη περίοδο στην ιστορία της Βραζιλίας» και έχει ουκ ολίγες φορές εκφράσει τη δυσπιστία του στη διεθνή κοινότητα. «Η Βραζιλία θα αλλάξει τον ρουν της Ιστορίας. Το σύνθημά μας είναι ο Θεός πάνω απ’ όλα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, ξεχνώντας μάλλον πως το κοινό του Νταβός ουδέποτε έμπλεξε τη θρησκεία με τους ισολογισμούς, τον οικονομικό προγραμματισμό και τις προκλήσεις της παγκόσμιας αγοράς. Ηταν μια ομιλία εξ ολοκλήρου αντίθετη με τον ιδεολογικό χάρτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και ακόμη και υποστηρικτές του Μπολσονάρο έμειναν δυσαρεστημένοι. Στον αντίποδα αίσθηση προκάλεσε ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον της Κίνας και προσωπικά του προέδρου της, του Σι Τζινπίνγκ, τον οποίο χαρακτήρισε εχθρό των «ανοικτών και δημοκρατικών» κοινωνιών, κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά επιθετικής ομιλίας του στο Νταβός.

Η επιρροή

Ενα ακόμη παράδοξο στο φετινό Νταβός ήταν πως, παρότι κατάφερε να θίξει μερικές από τις σημαντικότερες προκλήσεις του πλανήτη, η επιρροή του συνεδρίου ήταν πιο περιορισμένη σχετικά με προηγούμενες χρονιές. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτέλεσαν οι συζητήσεις περί κλιματικής αλλαγής και προστασίας του πλανήτη με κυριότερους εκπροσώπους τον Βρετανό παρουσιαστή Ντέιβιντ Ατένμπορο, τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, τον Ματ Ντέιμον, αλλά και την 16χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπερκ από τη Σουηδία, η οποία σε ένδειξη διαμαρτυρίας έμεινε σε μια σκηνή παρά το εξοντωτικό κρύο των -15 βαθμών Κελσίου. Η ομοβροντία δηλώσεων των υπερασπιστών του κλίματος κατάφερε να επηρεάσει την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία στην τελετή λήξης κατέστησε σαφές ότι η αλλαγή του κλίματος πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας συζήτησης. «Πράγματι, εάν οι θερμοκρασίες ανέβουν δύο ακόμη μονάδες, θα χάσουμε το 15% του παγκόσμιου ΑΕΠ», συμφώνησε και η πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα – μόνο που η αίθουσα ήταν ήδη άδεια και το μήνυμα των ομιλητών δεν είχε τον αντίκτυπο που του αρμόζει.

«Είναι κλασικό χαρακτηριστικό του Νταβός πως ενώ εξελίσσονται οι σημαντικότερες συζητήσεις για το μέλλον του πλανήτη, αυτοί που θα έπρεπε να τις ακούν βρίσκονται στην κεντρική Promenade, κλείνοντας συμφωνίες και πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη τους πίσω από κλειστές πόρτες» ανέφερε, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, βετεράνος δημοσιογράφος του CNN, προτού προσθέσει με απαισιοδοξία. «Ωστόσο, στα 12 χρόνια που καλύπτω το συνέδριο, αυτό το φαινόμενο ήταν πιο φανερό από ποτέ».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X