ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Λίβανος ζητά την επιστροφή Χαρίρι

Η σιωπή μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση, σηκώνει κρυφούς ανέμους περιφερειακής θύελλας στην Μ. Ανατολή

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Για τα μάτια σου Σααντ» πάνω σε λιβανική σημαία το σύνθημα στις φανέλες και στις καρδιές χιλιάδων καθώς ο μαραθώνιος της Κυριακής στην γειτονική Βηρυτό μετατράπηκε σε σπάνια ενότητα του λαού της χώρας. Αξίωση για την επιστροφή του πρωθυπουργού Χαρίρι μετά την επιθετική ενέργεια της Σαουδικής Αραβίας που απήγαγε τον ηγέτη τους.

Η παραμονή Χαρίρι εδώ και δυο ημέρες, η σιωπή μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση στις 4 Νοεμβρίου και η σφοδρή αντιπαράθεση που ξέσπασε, σηκώνει κρυφούς ανέμους περιφερειακής θύελλας στην Μέση Ανατολή με πρωταγωνιστές την Σαουδική Αραβία, το αναγεννημένο στην περιοχή Ιράν και στην μέση το Λίβανο με την Χεσπολά, μέρος της λιβανικής κυβέρνησης συνασπισμού να αποτελεί ένα από τα κλειδιά του παζλ ισχύος.

Οι κεντρικοί δρόμοι της λιβανικής πρωτεύουσας γέμισαν με αφίσες του Χαρίρι με κυρίαρχα τα συνθήματα «Τρέχουμε για εσένα και όλοι σε περιμένουμε». Μια στιγμή κοινού στόχου για την διασπασμένη πολιτικά, εθνοτικά και θρησκευτικά λιβανική κοινωνία που θεωρεί ότι ενώπιον ξένου εχθρού θα πρέπει να συνασπιστεί.

Ενωμένοι για τον ηγέτη

Ο Λίβανος φαίνεται να στέλνει στην διεθνή κοινότητα το μήνυμα «Είμαστε όλοι Ισαάκ» πιστεύοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση προς την Σαουδική Αραβία, αν της οποίας ο στόχος ήταν να διασπάσει την χώρα και να δημιουργήσει συνθήκες εξουδετέρωσης της Χιζμπολάχ και της επιρροής της Τεχεράνης, μάλλον πέτυχε το αντίθετο.

Δώδεκα και πλέον χρόνια μετά την δολοφονία του πατέρα του ο μετριοπαθής Χαρίρι, ηγέτης του Κινήματος για το μέλλον, φαίνεται πως έχει ερίσματα σε όλες τις κοινωνικές τάξεις ακόμη και όσοι διαφωνούσαν με τις πολιτικές του στηρίζουν στο πρόσωπο του την χώρα τους.

Από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να αρνείται κάθε κατηγορία περί απαγωγής και αδημοσίευσε την Κυριακή μέσω κρατικής τηλεόρασης βίντεο που μάλλον δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα. Στην συνάντηση του Χαρίρι με τον βασιλιά Σαλμάν στο αεροδρόμιο, ο Σαλμάν καλεί τον πρωθυπουργό του Λιβάνου σε μια σύντομη συνομιλία με πολλά νοήματα ως προς την γλώσσα του σώματος. Η κρατική τηλεόραση σημειώνει ότι ο Χαρίρι συναντήθηκε στο σπίτι του με τους πρέσβεις της Τουρκίας και της Βρετανίας, από τον ίδιο όμως σιωπή εδώ και 8 μέρες όταν παραιτήθηκε από το Ριάντ κατηγορώντας την Χιζμπολάχ.

ΗΠΑ-Γαλλία ζητούν ηρεμία στο Λίβανο

Η Ουάσιγκτον αντιλαμβανόμενη την επικινδυνότητα της κατάστασης στην περιοχή, προειδοποίησε δια του υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, τόσο τη Σαουδική Αραβία όσο και το Ιράν να μην μετατρέψουν το Λίβανο σε πολεμικό τους πεδίο.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση για σεβασμό στην εθνική κυριαρχία και σταθερότητα στον Λίβανο. Ο κ. Μακρόν, ο οποίος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Λιβάνιο ομόλογό του Μισέλ Αούν πραγματοποίησε απρογραμμάτιστη επίσκεψη στο Ριάντ.

Υπό την σκιά των εξελίξεων στον Λίβανο, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Φατάχ αλ-Σίσι, στέλνει τον Υπουργό Εξωτερικών για συνομιλίες σε αραβικές χώρες.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση