ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Ο Πούτιν έδωσε τον Ερντογάν»

Όλο το παρασκήνιο της κορύφωσης του «θρίλερ» του Άφριν

Την εν λόγω πληροφορία έδωσαν στην δημοσιότητα οι αρχές του καντονίου του Άφριν, οι οποίες διαβεβαίωσαν όλους τους ενδιαφερόμενους ότι εάν ότι υπάρξει κάποια εξέλιξη στις συνομιλίες με την Δαμασκό, η διοίκηση της πόλης θα ενημερώσει εγκαίρως την εγχώρια και διεθνή κοινή γνώμη. 

Και ενώ η παραπάνω πληροφορία έβλεπε το φως της δημοσιότητας, η Δαμασκός ανακοίνωνε την είσοδο των δυνάμεών της στο Άφριν και η συριακή δημόσια τηλεόραση πραγματοποίησε για πρώτη φορά ζωντανές συνδέσεις από το κέντρο της πολιορκημένης πόλης. Την ίδια ώρα, ο τουρκικός στρατός, έστελνε στο Άφριν νέα πομπή τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης και στρατιωτικές δυνάμεις και ανακοίνωνε την κατάληψη νέων περιοχών και μικρών οικισμών.

Το παρασκήνιο ενός διπλωματικού θρίλερ σύμφωνα με τους Κούρδους

Για ποιο λόγο η κουρδική πλευρά διαψεύδει την είδηση περί άμεσης ανάπτυξης συριακών δυνάμεων στο Άφριν; Οι κουρδικές πηγές μας παρέχουν μια διαφορετική απάντηση στο εν λόγω ερώτημα, την οποία επιλέγουν να παραγνωρίσουν τα τουρκικά και διεθνή μέσα.
Η κουρδική πλευρά η οποία μας υπενθυμίζει ότι πριν από λίγα εικοσιτετράωρα αποκάλυψε το τελικό σχέδιο της Τουρκίας για την βόρεια Συρία με βάση τις καταθέσεις τζιχαντιστών αιχμαλώτων που προηγουμένως πολεμούσαν στο πλευρό της Τουρκίας, προβάλλει την άποψη ότι η Ρωσία σπεύδει να υποστηρίξει την Τουρκία σε μια νέα δύσκολη συγκυρία για να προωθήσει τα δικά της, ιδιαίτερα σχέδια.

Σύμφωνα με την κουρδική πλευρά η Άγκυρα, με την κατάληψη του Άφριν, στοχεύει στην δημιουργία μιας μεγάλης ζώνης κατοχής στην Συρία, την οποία θα εντάξει στην τουρκική εθνική επικράτεια. Η αποκάλυψη αυτού του σχεδίου σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των επιθέσεων της Τουρκίας στο Άφριν, έχουν θορυβήσει την Δαμασκό και την Τεχεράνη οι οποίες συμπεραίνουν ότι ο διαμελισμός της Συρίας βρίσκεται πλέον προ των πυλών. Για αυτό τον λόγο, και όχι φυσικά για την συμπάθειά τους προς τον αγώνα των Κούρδων, οι σιιτικές δυνάμεις σπεύδουν να υπερασπιστούν το Άφριν.

Η παραπάνω κίνηση προκαλεί προβληματισμό στην Άγκυρα, η οποία την Δευτέρα επικοινώνησε με την Τεχεράνη και την Μόσχα και ζήτησε την διαμεσολάβησή τους για να αποφευχθεί ένας γενικευμένος πόλεμος ανάμεσα στην Τουρκία και την Συρία. Σε αντίθεση με το Ιράν, η Ρωσία προσέγγισε θετικά το αίτημα της τουρκικής πλευράς, εστιάζοντας κυρίως στα δικά της συμφέροντα στην περιοχή. Σύμφωνα πάντα με την κουρδική πλευρά, η Ρωσία επιθυμεί να επιβάλλει ένα νέο πολίτευμα στην Συρία, με το οποίο θα ικανοποιεί μερικώς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Την ίδια στιγμή, η Ρωσία φαίνεται να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα συμφέροντα της τουρκικής πλευράς η οποία προς ευχαρίστηση της Μόσχας, απαξιώνεται όλο και περισσότερο από την Δύση πρέπει να ικανοποιηθούν.

Οι ισορροπίες αλλάζουν με γοργούς ρυθμούς

Την Δευτέρα, η Ρωσία τελικά κατάφερε προς στιγμήν να κρατήσει έξω από τις πύλες του Άφριν τις σιιτικές-αλεβίδικες δυνάμεις της Συρίας και του Ιράν. Αυτή η εξέλιξη ήρθε σε μια στιγμή κατά την οποία ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του εξακολουθούσαν να καταβάλλουν έντονες διπλωματικές προσπάθειες για να συνεχιστεί η απομόνωση της κουρδικής πλευράς.
«Μπορεί ο Πούτιν να έχει σώσει προσωρινά τον Ερντογάν από την κορύφωση του δράματος του Άφριν, ωστόσο οι ισορροπίες στην περιοχή αλλάζουν από στιγμή προς στιγμή. Οι Κούρδοι αντιστέκονται με επιτυχία στον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ και η Δαμασκός με την Τεχεράνη κατανοούν ότι δεν υπάρχουν πολλές επιλογές», επεσήμανε την νύχτα της Δευτέρας στην Κ καλά ενημερωμένη κουρδική πηγή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X