ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι ΗΠΑ μας σπρώχνουν στη Ρωσία, υποστηρίζει η Αγκυρα

Με τα δικά της επιχειρήματα απαντά η Άγκυρα στην Ουάσιγκτον για το ζήτημα των S400 και επιμένει στην αγορά τους.

Την άποψη ότι η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να αναζητήσει τη συνεργασία της Ρωσίας στο πεδίο της άμυνας, προβάλλει η τουρκική κυβέρνηση ως «απάντηση» στα τελευταία μηνύματα των ΗΠΑ σχετικά με την επικείμενη παράδοση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S400.

Πριν από λίγες ημέρες, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πένς, έστειλε νέο προειδοποιητικό μήνυμα στην Άγκυρα από το βήμα της Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου: «Δεν θα σταθούμε άπραγοι ενώ οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας. Δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την υπεράσπιση της Δύσης, αν οι σύμμαχοί μας εντατικοποιήσουν την εξάρτηση τους από την Ανατολή».

Στην Άγκυρα οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης αντιλαμβάνονται ότι αυτό το μήνυμα αφορά την επικείμενη αγορά ρωσικών πυραυλικών συστημάτων από την Τουρκία και ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες για να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια έτσι ώστε να εμποδιστεί η τελική παράδοση.

Ο Γκιουλέν και το ΡΚΚ

Αντιμέτωπη με την οργή της Ουάσιγκτον, τόσο δια του στόματος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν όσο και δια μέσου των αξιωματούχων και των κύκλων της, η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) εστιάζει σε διάφορα σημεία και θέματα που κατά την άποψη της, την υποχρεώνουν να συνεργαστεί με τη Μόσχα στο πεδίο της άμυνας. Σε αυτά τα επίμαχα σημεία εστιάζει το κύριο άρθρο της αγγλόφωνης τουρκικής εφημερίδας Daily Sabah. Η εφημερίδα υπενθυμίζει την παραμονή της ηγεσίας του κινήματος Γκιουλέν στις ΗΠΑ και τις υποτιθέμενες διασυνδέσεις αυτής της οργάνωσης με το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Στη συνέχεια φέρνει στο προσκήνιο έναν σημαντικό ισχυρισμό. Παρά την ανακοίνωση της απόσυρσης των ΗΠΑ από τη Συρία, η παροχή υλικής βοήθειας και στρατιωτικής υποστήριξης στο κουρδικό κίνημα της Συρίας από τις ΗΠΑ συνεχίζεται σε εντατικούς ρυθμούς.

Η Ελλάδα και οι άλλες χώρες

Επιπλέον σε ό,τι αφορά το ζήτημα των S400, η τουρκική πλευρά εστιάζει σε δυο σημεία. Πρώτον, η Ελλάδα έχει στην κατοχή της τους ρωσικούς πύραυλους προηγούμενης γενιάς S300 χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά στον ρόλο της Κύπρου στην όλη υπόθεση. Δεύτερον, χώρες όπως το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, ενδιαφέρονται για την εξαγορά των νέων ρωσικών πυραύλων. Και σε αυτό το πεδίο η τουρκική αποσιωπάει το γεγονός ότι καμία από αυτές τις χώρες δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Η προειδοποιητική «βολή» της Άγκυρας

Τέλος, η τουρκική εφημερίδα στέλνει στην Ουάσιγκτον το εξής μήνυμα, που συμμερίζονται οι εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης: «Εάν η διοίκηση του Τραμπ δεν θέλει να χάσει τους δεσμούς της με τις περιφερειακές χώρες, χρειάζεται περισσότερα πράγματα από τον αντιπρόεδρο Πενς, ο οποίος, στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου την περασμένη εβδομάδα, επαίνεσε τις ΗΠΑ για τη διατήρηση της ηγετικής θέσης τους στον κόσμο. Μια σύντομη τεκμηριωμένη υπενθύμιση για τον Πενς: ο στόχος της Τουρκίας δεν είναι να εξαρτηθεί από την Ανατολή αλλά να επιβιώσει στη Δύση».

Τουρκική αντιπροσωπεία στο πεντάγωνο

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χιλουσί Ακάρ, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου του τουρκικού στρατού, Γιασάρ Γκάντλερ και μια συνοδευτική αντιπροσωπεία θα ταξιδέψουν στις ΗΠΑ αύριο Παρασκευή για συνομιλίες σχετικά με τη Συρία και τις περιφερειακές εξελίξεις. Ο κ. Ακάρ αναμένεται να συναντηθεί με τον υπηρεσιακό Υπουργό Αμύνης της Αμερικής, Πάτρικ Σάνχαν. Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις, ιδίως στη Συρία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση