ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι Κούρδοι κατέθεσαν οδικό χάρτη για τελική συμφωνία με τη Συρία

Κούρδοι και Δαμασκός συνομιλούν με διαμεσολάβηση της Ρωσίας

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Οι Κούρδοι ηγέτες της Συρίας επιδιώκουν να εξασφαλίσουν πολιτική συμφωνία με τη ρωσική μεσολάβηση με την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασάντ, ανεξάρτητα από τα σχέδια των ΗΠΑ για απόσυρση από την περιοχή τους, ανέφερε ανώτερος κουρδικός αξιωματούχος στο Reuters.

Η κυβέρνηση που διαχειρίζεται μεγάλο μέρος της Βόρειας Συρίας, παρουσίασε οδικό χάρτη για συμφωνία με τον Ασαντ κατά τη διάρκεια πρόσφατων συναντήσεων στη Ρωσία και αναμένει την απάντηση της Μόσχας, αποκάλυψε ο Badran Jia Kurd στο Reuters.

Επαναπροσδιορισμός στρατηγικής

Τα διαπραγματευτικά χαρτιά των Κούρδων στις συνομιλίες περιλαμβάνουν τον έλεγχο των φραγμάτων στον Ευφράτη, τις πετρελαιοπηγές κ.ά.

Οι συνομιλίες με τη Ρωσία και οι νέες προσεγγίσεις προς τη Δαμασκό σηματοδοτούν τον επαναπροσδιορισμό της κουρδικής στρατηγικής μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για απόσυρση από τη Συρία. Άμεση προτεραιότητά των Κούρδων είναι η προστασία της βόρειας Συρίας από την Τουρκία, η οποία θεωρεί την κουρδική πολιτοφυλακή YPG ως απειλή για την δική της εθνική ασφάλεια.

Ρωσική διαμεσολάβηση

Ο κ. Kurd χαιρέτισε την ιδέα της αργής απόσυρσης, αλλά είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν συζητήσει την αποχώρηση με τους Σύριους συμμάχους τους. Για την εκπλήρωση που αφήνουν πίσω τους οι ΗΠΑ στην περιοχή, στη νέα περίοδο, η Ρωσία διαμεσολαβεί για την ανάπτυξη του συριακού στρατού στα βόρεια σύνορα της χώρας. Πρόκειται για ένα εγχείρημα που είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την επίτευξη συμφωνίας με τη Δαμασκό, όπου οι Κούρδοι ελπίζουν ότι θα διασφαλίσουν επίσης την περιφερειακή αυτονομία τους.

Ο κ. Kurd επισημαίνει ότι η Ρωσία συμφώνησε να μεσολαβήσει. «Η τελική απόφαση αφορά την επίτευξη μιας συμφωνίας με τη Δαμασκό. Θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση ανεξάρτητα από το κόστος, ακόμη και αν οι Αμερικανοί έχουν αντίρρηση», προσθέτει ο ίδιος, ο οποίος υπογραμμίζει το εξής: «Η άποψή μας είναι ότι (η Ρωσία) προσπαθεί να ανοίξει νέους δρόμους επικοινωνίας με τη Δαμασκό».

Σύμφωνα με τον Κούρδο πολιτικό «συντηρητικά» στοιχεία στη Δαμασκό ήθελαν να αγνοήσουν τις πολιτικές αλλαγές και να «επιβάλουν τον έλεγχο και την επιρροή τους» μέσω των συμφωνιών σε περιοχές που ελέγχουν σήμερα οι Κούρδοι. «Αυτό απορρίπτεται από εμάς», τονίζει ο κ. Kurd

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα διαπραγματευτικά χαρτιά των Κούρδων στις συνομιλίες με τη Δαμασκό, περιλαμβάνουν τον έλεγχο των φραγμάτων στον ποταμό Ευφράτη, τις πετρελαιοπηγές και άλλους πόρους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Μειώθηκε κατά 10% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου

«Δυστυχως θα ακολουθησει και αλλο σχεδιο σε ενα χρονο ! Οι υπεραριθμοι ειναι πολυ περισσοτεροι !»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:58

Μειώθηκε κατά 10% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου

«Δυστυχως θα ακολουθησει και αλλο σχεδιο σε ενα χρονο ! Οι υπεραριθμοι ειναι πολυ περισσοτεροι !»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:58

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X