ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:16
 

Οι μισές βρετανίδες θεωρούν σεξιστικό τον όρο νοικοκυρά

Δεν μπορούν να κάνουν παλαιομοδίτικες δουλειές όπως το μαντάρισμα και το πλέξιμο

ΠΗΓΗ: skai.gr

Οι μισές Βρετανίδες θεωρούν παρωχημένη, σεξιστική ή προσβλητική τη λέξη νοικοκυρά, αποκαλύπτει σήμερα δημοσκόπηση, καθώς αυξάνεται η πίεση για μεγαλύτερη ισότητα στο σπίτι και στον εργασιακό χώρο.

Οι περισσότερες γυναίκες στη Βρετανία δεν μπορούν να κάνουν παλαιομοδίτικες δουλειές όπως το μαντάρισμα και το πλέξιμο και αντιθέτως θεωρούν ως σημαντικότερα επιτεύγματα μια καλή καριέρα, την οικονομική ασφάλεια και τις επαρκείς γνώσεις τεχνολογίας, διαπίστωσε η έρευνα που διενήργησε η My Nametags, η οποία κατασκευάζει σιδερότυπα.

"Υπήρχε η έντονη αίσθηση ότι, παρότι πολλές παραδοσιακές δεξιότητες δεν είναι πλέον αποδεκτές, αυτές έχουν αντικατασταθεί από εξίσου σημαντική τεχνογνωσία", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής της εταιρείας Λαρς Άντερσεν.

Παρά την απαγόρευση των σεξιστικών διακρίσεων τη δεκαετία του 70, λίγες γυναίκες στη Βρετανία κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις και οι μισθολογικές διαφορές έχουν συγκεντρώσει την προσοχή της κοινωνίας με μεγάλες επιχειρήσεις να καλούνται να δημοσιοποιούν κάθε χρόνο τα στοιχεία με τις μισθολογικές διαφορές.

Κατά μέσον όρο, οι γυναίκες αμείβονται κατά 18% λιγότερο σε σχέση με τους άνδρες, όπως προκύπτει από κυβερνητικά στοιχεία.

Παρότι οι γυναίκες εισβάλλουν επιθετικά σε πολλά υψηλά αμειβόμενα επαγγέλματα, δουλειές όπως οι υπηρεσίες καθαρισμού, κέιτερινγκ και η φύλαξη παιδιών--που κατά παράδοση θεωρούνται ''γυναικείες''--παραμένουν υποτιμημένες και συχνά υποαμειβόμενες, λέει η Σαμάνθα Ρένι του φιλανθρωπικού ταμείου Rosa.

"Η ανατροφή των παιδιών, η διαπαιδαγώγηση και η φροντίδα του νοικοκυριού είναι υποχρεώσεις όλων μας", δήλωσε στο Ίδρυμα Thomson Reuters η Ρένι, η οποία χρηματοδοτεί πρότζεκτ που υποστηρίζουν την ισότητα των δύο φύλων.

"Μέχρι να γίνει η νόρμα και για τα δύο φύλα να αναλαμβάνουν ισότιμα αυτούς τους ρόλους, το 'νοικοκυρά' θα παραμείνει 'ύβρις' ", αντί απλώς μια παρωχημένη λέξη".

Περισσότερες από τα τρία τέταρτα από τις 2.000 ερωτηθείσες απάντησαν ότι οι προσδοκίες του ρόλου τους έχουν αλλάξει με την πάροδο μιας γενιάς. Σχεδόν οι μισές απάντησαν ότι είναι περισσότερο ικανοποιημένες σε σχέση με την μητέρα τους.

Μια άλλη πρόσφατη δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των Βρετανών δεν θεωρούν ότι ο ρόλος της γυναίκας είναι μέσα στο σπίτι παρότι η άποψη αυτή διαφοροποιούνταν σε περίπτωση που επρόκειτο για μητέρα ανήλικου παιδιού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σχόλια αναγνωστών

Η εργοδότηση πρώην κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα στην Επ. Θεσμών

«Οι βουλευτές που υποβάλλουν προτάσεις νόμου, προβαίνουν σε δημόσια διαβούλευση;»
YiannakisKosti  |  16:38

Έξυπνο τουριστικό κράτος η Κύπρος σε επτά βήματα

«Ωραία! Να προσθέσουμε ακόμα ένα πανεπιστήμιο πέραν του ΤΕΠΑΚ που θα βγάζει διευθυντές ξενοδοχείων και ...»
YiannakisKosti  |  15:26

Συνελήφθησαν τρείς φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

«Καλησπέρα σας, Θα ήθελα να συγχαρω για την έγκαιρη ΦΤΩΧΗ πληροφόρησή και ενημέρωση των γεγονότων. Η ...»
Christos  |  21:55

Συνελήφθησαν τρείς φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

«Συνελήφθηκαν τρία άτομα φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας ΚΥΠΕ - Φανίτσα ...»
C.IOANNIDIS  |  21:52

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η τελική απόκτηση του νέου στόλου αεροσκαφών θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην υπόθεση της εξαγοράς ρωσικών πυραύλων από την Τουρκία

Δύο νέα F35 στην Τουρκία

Σύμφωνα με τους όρους του χρονοδιαγράμματος, οι ΗΠΑ υποτίθεται ότι θα στείλουν τα αεροσκάφα στην Τουρκία εντός ενός ή δύο ...
Του Νίκου Στέλγια
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X