ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οσμή ακροδεξιάς στις σουηδικές εκλογές

Το απλό μήνυμα εθνικιστικής νοσταλγίας έχει μια δύναμη την οποία τα άλλα κόμματα δυσκολεύονται να αντιπαλέψουν

Newsroom Κ, Αθήνα

Θα είναι οι σουηδικές βουλευτικές εκλογές το σκανδιναβικό ανάλογο της ψήφου της Βρετανίας υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε.; Αυτό διερωτάται ο βρετανικός Guardian σε κύριο άρθρο με θέμα την αναμέτρηση της 9ης Σεπτεμβρίου στη σκανδιναβική Ο δικομματισμός στη Σουηδία διανύει κρίση όπως συμβαίνει στο μεγαλύτερο μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου, ενώ το λαϊκιστικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών προβλέπεται να συγκεντρώσει αρκετές ψήφους ώστε η στήριξή του να καταστεί αναγκαία για τον σχηματισμό κυβέρνησης – εκτός αν τα υπόλοιπα κόμματα συνασπιστούν εναντίον του.

«Το απλό μήνυμα εθνικιστικής νοσταλγίας έχει μια δύναμη την οποία τα άλλα κόμματα δυσκολεύονται να αντιπαλέψουν. Το κόμμα αναφέρεται σε ένα παρελθόν στο οποίο η Σουηδία ήταν η καλύτερη και πλουσιότερη χώρα στον κόσμο», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζοντας ότι τα χρόνια της ακμής είχαν ταυτιστεί με την κυριαρχία της σοσιαλδημοκρατίας, ενώ η άνοδος των Σουηδών Δημοκρατών συμβαδίζει με την παρακμή της σοσιαλδημοκρατίας.

«Τα κυρίαρχα κόμματα συμμερίζονται μια αισιοδοξία για την αποτελεσματικότητα του σουηδικού κράτους, την οποία πολλοί ψηφοφόροι θεωρούν αβάσιμη. Τα τρένα και τα ταχυδρομεία είναι αναποτελεσματικά, ενώ τα σκάνδαλα γύρω από τη Σύμπραξη Ιδιωτικού-Δημοσίου Τομέα για την κατασκευή νέου νοσοκομείου στη Στοκχόλμη έχουν απαξιώσει και την ιδεολογία των ιδιωτικοποιήσεων».

Περίπου οι μισοί ψηφοφόροι δεν έχουν εμπιστοσύνη στο μέλλον, ενώ, εν μέσω απαισιοδοξίας, η μετανάστευση πυροδοτεί ακροδεξιά αντανακλαστικά. Η βρετανική εφημερίδα, πάντως, συνιστά ψυχραιμία. «Ακόμη και με τα πιο απαισιόδοξα προγνωστικά, τέσσερις στους πέντε Σουηδούς δεν θα ψηφίσουν τους Σουηδούς Δημοκράτες», επισημαίνει. «Και αυτή η κρίση θα περάσει».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Ο πιο εύκολος αντίπαλος, η Λουτ και το αγνοούμενο πόρισμα

«Εσύ και ο συνομιλητής σου, που πολύ βολικά δεν αναφέρεις ποιος είναι, πρέπει να αντιληφθείτε ότι ανήκετε ...»
Yiannos  |  10:15

Γ. Εισαγγελέας: Καμιά σχέση με συγκεκριμένη πώληση τεμαχίου στον Πωμό

«Κάτι μου λέει ότι δεν είναι τυχαία που άρχισε η υπόσκαψη του Γ.Ε. Μετά από διαφωνίες του με κάποιες ...»
CGA  |  09:36

Ζητά βοήθεια η Ερευνητική Επιτροπή για ΣΚΤ

«Eλπίζω όταν αυτή η Επιτροπή τελειώσει το έργο που ανέλαβε, να μην ντρέπεται να κυκλοφορεί στους ...»
knak  |  20:51

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση