ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:05
 

Παρακλάδι της Αλ Κάιντα κατέλαβε το Ιντλίπ στη Συρία

Ηττήθηκαν οι φιλοτουρκικές δυνάμεις, που υποχρεώθηκαν να αποδεχθούν συμφωνία κατάπαυση του πυρός.

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Μια σημαντική εξέλιξη έρχεται να αφήσει την σφραγίδα της στο πολεμικό και στρατιωτικό πεδίο της Συρίας, κατά τις πρώτες ημέρες του νέου έτους. Οργάνωση που φέρει οργανικές σχέσεις με την Αλ Κάιντα πλέον ελέγχει το Ιντλίπ στη Συρίας. Στο κέντρο της πόλης κυματίζει η σημαία της οργάνωσης ύστερα από την ήττα των φιλοτουρκικών ένοπλων ομάδων.

Συγκεκριμένα, η κύρια τζιχαντιστική συμμαχία στην περιοχή Ιντλίπ της Συρίας κατέληξε σε συμφωνία την Πέμπτη, τελειώνοντας ημέρες θανατηφόρας μάχης με αντιπάλους αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία και επεκτείνοντας την επιρροή της σε όλο τον θύλακα.

Η συμφωνία θέτει άμεσο τέλος στις μάχες μεταξύ του Hayat Tahrir al-Sham (HTS), με δεσμά με την περιβόητη Αλ Κάιντα, και του αντιπάλου Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (NLF), υποστηριζόμενου από την Τουρκία, σύμφωνα με τον ιστότοπο προπαγάνδας των τζιχαντιστών, Ebaa. «Σήμερα το πρωί, η HTS και το NLF υπέγραψαν συμφωνία για να τερματίσουν τις συνεχιζόμενες μάχες και να εξασφαλίσουν τον έλεγχο της κυβέρνησης σωτηρίας σε όλους τους τομείς», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα. Με τη συμφωνία εκεχειρίας, περίπου 1700 μαχητές μεταφέρονται από το Ιντλίπ στο Άφριν που ελέγχεται από την Τουρκία και τους συμμάχους της.

Η αυτοαποκαλούμενη «κυβέρνηση σωτηρίας» είναι ο διοικητικός βραχίονας του HTS, που έχει κερδίσει έδαφος στο τελευταίο βασικό επαναστατικό προμαχώνα της Συρίας κατά τις τελευταίες ημέρες. Τον Σεπτέμβρη, το Ιντλίπ προστατεύθηκε από μια απειλητική κυβερνητική επίθεση με μια επισφαλή εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας. Μετά τη νέα εξέλιξη όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον άξονα Δαμασκού-Μόσχας.Σύμφωνα με ντόπιους μάρτυρες πλέον στο κέντρο του Ιντλίπ κυματίζουν σημαίες των τζιχαντιστών, οι οποίοι αναλαμβάνουν τον έλεγχο όλων των δημόσιων και κρατικών εγκαταστάσεων.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου Ψάχνετε για ένα επείγον δάνειο; Έχω καλά νέα για εσάς! Προσφέρουμε δάνεια που κυμαίνονται ...»
Ντέρεκ Ντάγκλας  |  01:32

Μαχαλεπί και πρόβα τζενεράλε

«Τζαι τι θα γίνει με τους πύργους αν λυθεί το Κυπριακό τζαι τα διαβατήρια θα είναι πουμισιάρικα με τους ...»
Άσχετος  |  19:42

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Κανονίστε αλλόναν άριστον!»
christopher  |  11:45

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Από ύφος ...πάμε καλά!!!»
Ai Em  |  10:10

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X