ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παραμένει στη φυλακή ο Ντεμιρτάς

Το τουρκικό Δικαστήριο αγνόησε το αίτημα του ΕΔΑΔ

Newsroom Κ, Αθήνα

Την παραμονή του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτη του αριστερού φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), στη φυλακή αποφάσισε το τουρκικό Δικαστήριο, αγνοώντας το αίτημα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για την άμεση αποφυλάκισή του.

Την είδηση μετέδωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ο συνήγορος του Ντεμιρτάς, ο οποίος αμέσως μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ, είχε καταθέσει αίτηση για την απελευθέρωσή του.

Υπενθυμίζεται ότι προ δέκα ημερών το ΕΔΑΔ τόνισε ότι η προφυλάκιση του Ντεμιρτάς έχει διαρκέσει περισσότερο απ’ ό,τι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί. Με την απόφαση του Δικαστηρίου, που εδρεύει στο Στρασβούργο, η Τουρκία υποχρεωνόταν μάλιστα να καταβάλει στον ενάγοντα 10.000 ευρώ για ηθική αποζημίωση και 15.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα. Από την πλευρά, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι οι αποφάσεις του δικαστηρίου δεν είναι υποχρεωτικές για την Τουρκία.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς ήταν αρχηγός του HDP, τρίτου σε δύναμη κόμματος στην τουρκική Βουλή με ποσοστό 11,7%, μέχρι τον Νοέμβριο του 2016, όταν συνελήφθη με κατηγορίες για υποστήριξη της τρομοκρατίας. Η Αγκυρα θεωρεί το HDP πολιτικό βραχίονα της ένοπλης, αποσχιστικής οργάνωσης των Κούρδων ΡΚΚ, κάτι που το ίδιο το κόμμα σταθερά αρνείται.

Ο Ντεμιρτάς καταδικάστηκε τον Σεπτέμβριο σε φυλάκιση τεσσάρων χρόνων για μια ομιλία που είχε δώσει το 2013, αλλά άσκησε έφεση. Συνεχίζει όμως να κρατείται γιατί αντιμετωπίζει σειρά άλλων, παρεμφερών κατηγοριών, οι οποίες θα μπορούσαν να του επιφέρουν ποινές κάθειρξης που θα φθάνουν αθροιστικά μέχρι και τα 142 χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Συνελήφθησαν τρείς φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

«Καλησπέρα σας, Θα ήθελα να συγχαρω για την έγκαιρη ΦΤΩΧΗ πληροφόρησή και ενημέρωση των γεγονότων. Η ...»
Christos  |  21:55

Συνελήφθησαν τρείς φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

«Συνελήφθηκαν τρία άτομα φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας ΚΥΠΕ - Φανίτσα ...»
C.IOANNIDIS  |  21:52

Σιζόπουλος: Η ηγεσία του ΕΛΑΜ να δείξει το ποινικό της μητρώο

«Κανένας δεν μπορεί σήμερα να πει ότι δεν γνωρίζει τι είναι η Χρυσή Αυγή ή ότι είναι κάτι διαφορετικό ...»
Russ  |  20:09

Σπαράγγια, τόσο μικρά κι όμως τόσο ισχυρά!

«Πλην όμως ψηλώνει το ουρικό οξύ»
YiannakisKosti  |  13:03

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X