ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προκλητική δημοπρασία όπλου δολοφονίας

Με αυτό πυροβόλησε και σκότωσε τον 17χρονο Αφροαμερικανό Τρέιβον Μάρτιν

Kathimerini.gr

Το όπλο με το οποίο πυροβόλησε και σκότωσε τον 17χρονο Αφροαμερικανό Τρέιβον Μάρτιν, αποφάσισε να βγάλει σε πλειστηριασμό ο δράστης, Τζορτζ Ζίμερμαν, ο οποίος είχε απαλλαγεί για τη δολοφονία από δικαστήριο της Φλόριντα τον Ιούλιο του 2013. Ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, το όπλο αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή από τη δημοπρασία. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση της δολοφονίας του Τρέιβον Μάρτιν είχε προκαλέσει διαδηλώσεις, αλλά και έντονη συζήτηση γύρω από τον νόμο «Μην κάνεις πίσω», που επιτρέπει τη χρήση ένοπλων μέσων για την απώθηση ατόμου από ιδιόκτητο χώρο.

«Εκφράζω την υπερηφάνειά μου, ανακοινώνοντας με ταπεινοφροσύνη την πώληση ενός εμβληματικού όπλου. Το πιστόλι των 9 χιλιοστών είναι το όπλο που χρησιμοποίησα για να προστατεύσω τη ζωή μου από την επίθεση του Τρέιβον Μάρτιν στις 26 Φεβρουαρίου 2012», έγραψε ο Ζίμερμαν στην περιγραφή του αντικειμένου, που εκπλειστηριάζει στην ιστοσελίδα GunBroker.com. Ο Ζίμερμαν έγραψε επίσης ότι τα έσοδα από την πώληση θα διατεθούν για την «καταπολέμηση της βίας του κινήματος “Οι Ζωές των Μαύρων έχουν Αξία” κατά αστυνομικών οργάνων και της ρητορικής κατά των όπλων της Χίλαρι Κλίντον», χωρίς ωστόσο να εξηγήσει με ποιον τρόπο θα εκπληρωθούν οι στόχοι του αυτοί. Το κίνημα «Οι Ζωές των Μαύρων έχουν Αξία», πραγματοποίησε διαδηλώσεις σε πόλεις των ΗΠΑ όπου σημειώθηκαν δολοφονίες Αφροαμερικανών από αστυνομικούς.

«Το πιστόλι είναι πλήρως λειτουργικό, καθώς οι προσπάθειες του υπουργείου Δικαιοσύνης –κατ’ εντολήν του Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα– να το αχρηστεύσουν ακυρώθηκαν χάρη στον εκπληκτικό συνήγορό μου. Αναγνωρίζω το δικαίωμα του επόμενου ιδιοκτήτου πιστολιού να κάνει με αυτό ό,τι νομίζει», εξήγησε ο Ζίμερμαν, κλείνοντας την περιγραφή με το λατινικό ρητό: «Si vis pacem para bellum» (Αν επιθυμείς την ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο). Μιλώντας σε ραδιοσταθμό της Φλόριντα, ο Ζίμερμαν αποκάλυψε ότι δέχθηκε απειλές για τη ζωή του μετά την ανακοίνωση ότι θα βγάλει το πιστόλι σε πλειστηριασμό. «Είμαι ένας ελεύθερος Αμερικανός πολίτης και μπορώ να κάνω ό,τι θέλω με τα υπάρχοντά μου», είπε.

Η οικογένεια του 17χρονου θύματος του Ζίμερμαν, Τρέιβον Μάρτιν, που έχει συστήσει ίδρυμα στη μνήμη του νεαρού, εξέδωσε ανακοίνωση, αναφέροντας: «Το Ιδρυμα Τρέιβον Μάρτιν παραμένει αφοσιωμένο στον στόχο του, που είναι να δοθεί τέλος στην αναίτια βία με όπλα στις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο της αποστολής αυτής, το ίδρυμα δεν έχει τίποτα να σχολιάσει για τις πράξεις του ατόμου αυτού».

Στις 26 Φεβρουαρίου 2012, ο Τζορτζ Ζίμερμαν πυροβόλησε και σκότωσε τον 17χρονο Τρέιβον Μάρτιν στο Σάνφορντ της Φλόριντα. Ο Μάρτιν φορούσε κουκούλα και ήταν άοπλος, ενώ το μόνο που κρατούσε ήταν γλυκίσματα Skittles και ένα μπουκάλι παγωμένο τσάι. Η καθυστέρηση της αστυνομίας της κωμόπολης να συλλάβει τον Ζίμερμαν προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, με ψήφισμα κατά της στάσης των τοπικών αστυνομικών οργάνων να συγκεντρώνει μέσα σε λίγες ημέρες περισσότερες από 2 εκατομμύρια υπογραφές.

Παρά τη σύλληψή του και την παραπομπή του σε δίκη με κατηγορίες ανθρωποκτονίας από πρόθεση, όμως, οι ένορκοι δικαστηρίου της Φλόριντα αθώωσαν τον Ζίμερμαν, απόφαση που προκάλεσε κύμα διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα. Αντί, όμως, να αποφύγει τη δημοσιότητα, ο Ζίμερμαν προσπάθησε να αντλήσει κάθε προνόμιο από τη «διασημότητά» του παραμένοντας στο επίκεντρο της συζήτησης γύρω από την οπλοκατοχή και οπλοχρησία.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Ζίμερμαν δημοσίευσε στο Twitter φωτογραφία της σορού του θύματός του, Τρέιβον Μάρτιν, γράφοντας από κάτω: «Ο Ζίμερμαν είναι ένας στρατός από μόνος του». Η κατακραυγή που ακολούθησε τη δημοσίευση αυτή υποχρέωσε τον Ζίμερμαν να ισχυρισθεί πως ο λογαριασμός του είχε πέσει θύμα χάκερ. Σε άλλο του τέτοιο μήνυμα, ο Ζίμερμαν αποκάλυψε τα ρατσιστικά αισθήματά του, αποκαλώντας τον Ομπάμα «αδαή μπαμπουίνο».

Στα τέλη του 2013, ο Ζίμερμαν συνελήφθη για απόπειρα ανθρωποκτονίας, αφού έστρεψε όπλο κατά της συμβίας του. Η υπόθεση τελικά δεν έφθασε στο δικαστήριο, διότι το θύμα αρνήθηκε να καταθέσει. Τον περασμένο Μάιο, ο Ζίμερμαν τραυματίστηκε από τα πυρά ένοπλου οδηγού, ύστερα από διαπληκτισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Παράξενα: Τελευταία Ενημέρωση

X