ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έφαγε καυτερό τσίλι και κατέληξε στα επείγοντα

Οι γιατροί ανέφεραν ότι η πιπεριά τσίλι μερικές φορές μπορεί να έχει απρόσμενες παρενέργειες

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Ένας νεαρός στις ΗΠΑ, ο οποίος συμμετείχε σε διαγωνισμό κατανάλωσης πιπεριών τσίλι, έφαγε την πιο καυτερή πιπεριά τσίλι στον κόσμο, γνωστή ως ο «Χάρος της Καρολίνα» (Carolina Reaper), και το αποτέλεσμα ήταν να καταλήξει στα επείγοντα του νοσοκομείου εξαιτίας αφόρητων πονοκεφάλων.

Οι γιατροί, με επικεφαλής τον δρα Κιλοθουνγκάν Γκουνασεκαράν, του Ιατρικού Κέντρου Μπάσετ της Νέας Υόρκης, που παρουσίασαν την ασυνήθιστη περίπτωση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Case Reports», ανέφεραν ότι το περιστατικό του νέου άνδρα δείχνει ότι μερικές φορές η πιπεριά τσίλι μπορεί να έχει απρόσμενες παρενέργειες.

Τα πρώτα στομαχικά συμπτώματα του άνδρα άρχισαν αμέσως αφότου έφαγε το τσίλι και στη συνέχεια εξελίχθηκαν σε έντονο πόνο στο λαιμό και σε τρομερούς απανωτούς πονοκεφάλους, που κρατούσαν για μερικά δευτερόλεπτα αλλά επί αρκετές μέρες.

Η τομογραφία στο νοσοκομείο έδειξε ότι αρκετές αρτηρίες του εγκεφάλου του άνδρα είχαν περισταλεί. Οι γιατροί διέγνωσαν ότι έπασχε από σύνδρομο αναστρέψιμης εγκεφαλικής αγγειοσυστολής. Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από πρόσκαιρη στένωση των αρτηριών, η οποία συχνά συνοδεύεται από δυνατούς πονοκεφάλους. Μερικές φορές προκαλείται ως παρενέργεια μετά τη λήψη φαρμάκων ή ναρκωτικών.

Είναι η πρώτη φορά που το εν λόγω σύνδρομο προκαλείται μετά από κατανάλωση τσίλι. Στο παρελθόν το πιπέρι καγιέν - που προέρχεται από την πιπεριά καγιέν, ένα είδος πιπεριάς τσίλι - έχει συνδεθεί με την ξαφνική στένωση της στεφανιαίας αρτηρίας και την πρόκληση εμφράγματος.

Τα συμπτώματα του άνδρα υποχώρησαν μόνα τους και μια νέα τομογραφία μετά από πέντε εβδομάδες έδειξε ότι οι αρτηρίες του είχαν επανέλθει στην κανονική τους διάμετρο.

Η πιπεριά τσίλι, γνωστή και ως σκέτα τσίλι, οφείλει την καυτερή γεύση της στις ουσίες καψαϊκίνες και σε ορισμένα άλλα χημικά, τα καψαϊκινοειδή. Οι πιπεριές τσίλι προήλθαν από τη Νότια Αμερική και σταδιακά εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο. Σήμερα ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας πιπεριών τσίλι είναι η Ινδία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ένα διαπραγματευτικό χαρτί

«Afto to "ksero polla" me iponooumena prepei na stamatisi epitelous!! Edo ke tora me tin kiria afti! ...»
Orgi laou  |  19:37

ΑΚΕΛ: Άστοχη η ενέργεια Ακιντζί να εγείρει θέμα UNFICYP

«Xαιρετισμούς στον μεγάλο στοχαστή Στέφανο Στεφάνου. Πήγαν χαμένα τα ωραία λόγια που μας έλεγε παλιά ...»
knak  |  18:11

Αρχιεπίσκοπος: Οι εκπαιδευτικοί να αφήσουν τους εγωισμούς

«Ο… ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ Όντως αναγνωρίζω τη συμβολή του Αρχιεπισκόπου στον αγώνα για την απελευθέρωση ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α., Μ.Α.  |  12:22

ΑΚΕΛ: Άστοχη η ενέργεια Ακιντζί να εγείρει θέμα UNFICYP

«Πατρετο χαπαρι κυριοι του ακελ οτι ο ακκιντζη ειναι χειροτερος απο τον ντεκταζ και τον ερογλου και σταματατε ...»
Ντομπρος Κελαηδης  |  17:17

Παράξενα: Τελευταία Ενημέρωση