ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι πρώτοι σύγχρονοι Βρετανοί είχαν σκούρο δέρμα

Και γαλάζια μάτια όπως απέδειξε η ανάλυση DNA στον παλαιότερο σκελετό της Βρετανίας

ΑΜΠΕ

Οι πρώτοι σύγχρονοι Βρετανοί που έζησαν πριν από δέκα χιλιάδες χρόνια είχαν σκουρόχρωμο έως μαύρο χρώμα δέρματος, σύμφωνα με ανάλυση DNA που έγινε στον παλαιότερο ολοκληρωμένο σκελετό της Βρετανίας. Το απολίθωμα που είναι γνωστό ως Ανθρωπος του Τσένταρ βρέθηκε πριν από έναν αιώνα στη σπηλιά Γκάου στο Σόμερσετ. Πολλές υποθέσεις έγιναν σχετικά με την εμφάνιση του Ανθρώπου του Τσένταρ, κυρίως, επειδή έζησε μετά την άφιξη των πρώτων εποίκων από την ηπειρωτική Ευρώπη στη Βρετανία κατά το τέλος της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων. Οι λευκοί Βρετανοί που ζουν σήμερα είναι απόγονοι αυτών των ανθρώπων.

Αρχικά έγινε πιστευτό ότι ο Ανθρωπος του Τσένταρ είχε χλωμό δέρμα και ανοικτόχρωμα μαλλιά, αλλά το DNA δημιουργεί μια διαφορετική εικόνα, υποδεικνύοντας ότι είχε γαλάζια μάτια αλλά πολύ σκουρόχρωμο δέρμα και κατσαρά μαύρα μαλλιά. Η ανακάλυψη αποδεικνύει ότι τα γονίδια για το πιο ανοικτό δέρμα διαδόθηκαν στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς πολύ αργότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις και ότι το χρώμα του δέρματος δεν προσδιοριζόταν πάντα γεωγραφικά κατά τον ίδιο τρόπο που γίνεται σήμερα.

Μεταβλητή αλήθεια

Ο Τομ Μπουθ, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, ο οποίος εργάστηκε στο πρόγραμμα, λέει: «Στην πραγματικότητα όλο αυτό υποδεικνύει ότι υπάρχουν φανταστικές φυλετικές κατηγορίες που είναι πολύ σύγχρονα οικοδομήματα και δεν ίσχυαν για το παρελθόν». Ο Γιον Ντίκμαν, βιολόγος του University College London, άλλο μέλος της ομάδας του προγράμματος, συμφωνεί ότι η σχέση που συνδέει τη βρετανικότητα και τη λευκότητα δεν αποτελεί μία αμετάβλητη αλήθεια. «Πάντα άλλαζε και θα αλλάζει».

Τα ευρήματα της μελέτης αποκαλύπτονται στο ντοκιμαντέρ του Channel 4 το οποίο παρακολούθησε το πρόγραμμα αρχαίου DNA στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ενώ δημιουργήθηκε και μία νέα απεικόνιση του κεφαλιού του Ανθρώπου του Τσένταρ. Προκειμένου να γίνει η ανάλυση του DNA, οι επιστήμονες του μουσείου άνοιξαν μία οπή δύο χιλιοστών στο κρανίο και έλαβαν μερικά χιλιοστόμετρα σκόνης οστού. Από αυτό μπόρεσαν να λάβουν το πλήρες γονιδίωμα που αποκάλυψε ίχνη για την εμφάνιση και τον τρόπο ζωής του αρχαίου αυτού ανθρώπου. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν τη μεσανατολίτικη καταγωγή του Ανθρώπου του Τσένταρ, επομένως οι πρόγονοί του θα εγκατέλειψαν την Αφρική, θα μετακινήθηκαν στη Μέση Ανατολή και στη συνέχεια θα προχώρησαν δυτικά στην Ευρώπη προτού δρασκελίσουν τη γέφυρα γης που ένωνε τη Βρετανία με την ηπειρωτική Ευρώπη. Σήμερα, το 10% των λευκών Βρετανών συνδέεται με αυτούς τους ανθρώπους.

Η ομάδα επικέντρωσε το ενδιαφέρον της στα γονίδια που συνδέονται με το χρώμα του δέρματος, το χρώμα των μαλλιών και την υφή τους όπως και με το χρώμα των ματιών. Μπορεί να υπάρχουν ποικίλες μορφές των γονιδίων για το χρώμα του δέρματος, κάποιες από τις οποίες είναι διαδεδομένες στους ευρωπαϊκούς λαούς σήμερα. Ωστόσο, ο Ανθρωπος του Τσένταρ είχε τα αρχέγονα γονίδια, γεγονός που υποδεικνύει ότι είχε «σκούρο μαύρο» χρώμα δέρματος σε συνδυασμό με γαλανά μάτια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Παράξενα: Τελευταία Ενημέρωση