ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πιέζει τη Μέρκελ ο Μακρόν

Δεν δίστασε να μιλήσει χωρίς περιστροφές, υπερασπιζόμενος τις θέσεις του για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ

Kathimerini.gr

Μόλις ένα χρόνο μετά την εγκατάστασή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Εμανουέλ Μακρόν έγινε ο δεύτερος εν ενεργεία πρόεδρος της Γαλλίας, μετά τον Φρανσουά Μιτεράν, στον οποίο απονεμήθηκε το βραβείο Καρλομάγνου, κορυφαία τιμητική διάκριση για προσωπικότητες που έχουν συμβάλει στην ευρωπαϊκή ενότητα.

Μιλώντας παρουσία της Αγκελα Μέρκελ στην επίσημη τελετή, που έλαβε χώρα, όπως κάθε χρόνο, στη γερμανική πόλη Ααχεν, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν δίστασε να μιλήσει χωρίς περιστροφές, υπερασπιζόμενος τις θέσεις του για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επαναφέροντας την πρότασή του για κοινό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, καυτηρίασε τον γερμανικό «φετιχισμό» των δημοσιονομικών πλεονασμάτων, υποστηρίζοντας ότι συσσωρεύονται πάνω στις πλάτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

«Δεν μπορεί να υπάρχει στη Γερμανία ένας διαρκής φετιχισμός για τα δημοσιονομικά και εμπορικά πλεονάσματα», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, για να προσθέσει: «Πιστεύω σε έναν πολύ πιο φιλόδοξο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, σε μια πολύ πιο ολοκληρωμένη Ευρωζώνη, με τον δικό της προϋ-πολογισμό».

Παρίσι και Βερολίνο βρίσκονται σε εντατικό διάλογο με στόχο να παρουσιάσουν από κοινού ένα είδος οδικού χάρτη για τη μεταρρύθμιση της Ενωσης στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Από την πλευρά της, η Αγκελα Μέρκελ, στην ομιλία της για τη βράβευση του Εμανουέλ Μακρόν, παραδέχτηκε ότι οι δύο χώρες έχουν «διαφορετικές κουλτούρες και τρόπους προσέγγισης» των προβλημάτων της Ευρωζώνης, αν και συνεχάρη «από βάθους καρδιάς» τον Γάλλο πρόεδρο για τον δυναμισμό και το θάρρος του στην υπεράσπιση της ευρωπαϊκής προοπτικής. Παρά τον ενθουσιασμό που προκάλεσε στο Βερολίνο η επικράτηση του ευρωπαϊστή Μακρόν στις περυσινές εκλογές, η υποδοχή που επιφύλαξε στις προτάσεις του για την Ευρωζώνη διαπνεόταν από τον πάγιο γερμανικό σκεπτικισμό για τους κινδύνους χαλάρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας και επιβάρυνσης των Γερμανών φορολογουμένων.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η Αγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον (μετά την εκλογή Τραμπ) να θεωρεί δεδομένη την αμερικανική εγγύηση της ασφάλειάς της, επομένως θα πρέπει «να πάρει την τύχη στα χέρια της».
Το βραβείο Καρλομάγνου απονέμεται από το 1950 στο Ααχεν, όπου το 800 μ.Χ. ο βασιλιάς των Φράγκων στέφθηκε αυτοκράτορας από τον Πάπα. Ο μόνος Ελληνας που έχει τιμηθεί με αυτό το βραβείο ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση