ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Politico: Δίκη Μάναφορντ και έρευνα για ρωσική ανάμειξη στις εκλογές ΗΠΑ

Η πρώτη δίκη αποφασιστικής σημασίας που αρχίζει για τον πρώην πρόεδρο της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ

ΠΗΓΗ: skai.gr

Η πρώτη δίκη αποφασιστικής σημασίας που αρχίζει για τον Πολ Μάναφορτ σήμερα στη Βιρτζίνια αποτελεί μόλις μία διάσταση της έρευνας για την Ρωσία που διεξάγει ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ. Η έκβασή της θα έχει καθοριστικό αντίκτυπο στη δουλειά που κάνει ο ίδιος, σχολιάζει το “Politico”.

Μία καταδίκη σε βάρος του πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, που βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες απάτης και φοροδιαφυγής, θα προσφέρει στον Μάλερ τη δυνατότητα μιας ουσιαστικής αντίδρασης στους ισχυρισμούς του προέδρου Τραμπ, σύμφωνα με τους οποίους ο Μάλερ προβαίνει σε ένα πολιτικό “κυνήγι μαγισσών.”

Μία αθώωση του Μάναφορτ θα επηρεάσει ιδιαίτερα τις εκτιμήσεις ως προς την αξιοπιστία της έρευνας, καθώς θα δώσει στον πρόεδρο Τραμπ και στους Ρεπουμπλικάνους ένα ουσιαστικό επιχείρημα για την υποβάθμιση της αξιοπιστίας της έρευνας του Μάλερ. Μία τέτοια εξέλιξη, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα ενόψει της διεξαγωγής των ενδιάμεσων εκλογών που θα πραγματοποιηθούν για το Κογκρέσο στις αρχές Νοεμβρίου.

Η δίκη του Μάναφορτ δεν θα αγγίξει σε μεγάλο βαθμό τον πρόεδρο Τραμπ ή τις προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά η επιρροή που θα ασκήσει --αρνητική ή θετική-- θα κριθεί στο πεδίο των πολιτικών εντυπώσεων.

Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί στον πρώην πρόεδρο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ αναφέρονται στη δουλειά που έκανε για λογαριασμό της Ουκρανίας, πριν ενταχθεί στο επιτελείο του Τραμπ, ενώ έχουν προέκταση και σε μερικές πιο πρόσφατες αιτήσεις δανειοδότησης εκείνη για εκείνη την περίοδο.

Οι ειδικοί διαβλέπουν μία σημαντική διάσταση για την επιρροή που θα ασκήσει η δίκη και το αποτέλεσμά της.

“Ο απόηχος της απόφασης θα είναι καθοριστικός”, δηλώνει ο Μάικ Κοράλο, πρώην εκπρόσωπος της νομικής ομάδας του προέδρου Τραμπ αλλά και του υπουργείου Δικαιοσύνης επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου. “Στην περίπτωση που ο Μάναφορτ αθωωθεί θα είναι η πλευρά των υποστηρικτών του Τραμπ που θα επικρίνει τον ειδικό ανακριτή, στρεφόμενη κατά του συνόλου της έρευνας.

Η ίδια πλευρά θα υποστηρίζει τη διάλυση του γραφείου του Μάλερ και τον τερματισμό της έρευνας. “Στην περίπτωση που η κατάσταση εξελιχθεί διαφορετικά η αριστερή, κατά του Τραμπ πλευρά θα ουρλιάζει με όλη τη δύναμη των πνευμόνων της, ότι θα πρέπει να αμφισβητηθεί η ικανότητα του προέδρου ν’ ασκεί την εξουσία”, πρόσθεσε.

Ο Ντον Γκόλντμπεργκ, ο πρώην εκπρόσωπος της ομάδα επικοινωνίας για τη διαχείριση κρίσεων επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της δίκης θα έχει πρακτικές νομικές επιπτώσεις για τον Μάλερ, όπως επίσης και πολιτικές επιπτώσεις. «Είναι σημαντικό για το σύνολο της νομικής στρατηγικής του.»

Στην περίπτωση που δεν μπορεί να έχει μία καταδίκη, όχι μόνο θα υποβιβαστεί η αξιοπιστία του συνόλου της έρευνας αλλά και θα σταλεί ένα σήμα στους υπόλοιπους κατηγορούμενους, ότι το κατηγορητήριο εναντίον τους έχει μικρές πιθανότητες να σταθεί στο δικαστήριο”, πρόσθεσε.

Μία τέτοια εξέλιξη θα έχει επιπτώσεις ως προς την στάση άλλων πιθανών στόχων του Μάλερ και ειδικότερα έναντι πιθανών προσφορών που θα τους γίνουν να συνεργαστούν με την έρευνα και να καταθέσουν, σε αντάλλαγμα για τη δικαστική ασυλία που θα μπορούν να λάβουν οι ίδιοι.

Mία αθωωτική απόφαση για τον Μάναφορτ θα επηρεάσει και την υποστήριξη που έχει ο Μάλερ

Παράλληλα, μία αθωωτική απόφαση για τον Μάναφορτ θα επηρεάσει και την υποστήριξη που έχει ο Μάλερ από τους Ρεπουμπλικάνους στο Καπιτώλιο, σύμφωνα με τον Γκόλντμπεργκ, αναγκάζοντας τους να υποχωρήσουν απέναντι στην απαίτηση του Τραμπ, για παρέμβασή του στην έρευνα.

Από την άλλη μεριά, μία καταδικαστική απόφαση θα επιτρέψει στον Μάλερ να πιέσει τον Μάναφορτ για την ενοχοποίηση άλλων συνεργατών του Τραμπ, σε αντάλλαγμα για μία πιο επιεική καταδίκη, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει εγγύηση ότι ο δικαστής που θα προεδρεύει στη διαδικασία θα αποδεχτεί την πρόταση μιας επιεικούς καταδίκης.

Η κίνηση του Μάλερ τον περασμένο Οκτώβριο με την ανακοίνωση της απαγγελίας των κατηγοριών κατά του Μάναφορτ καθιστώντας τον, τον πρώτο πρώην συνεργάτη του Τραμπ που θα βρίσκονταν αντιμέτωπος με μία δικαστική διαδικασία, μεγιστοποιεί τη σημασία των εξελίξεων ως προς την πραγματική διεξαγωγή της δίκης.

Ο ειδικός ανακριτής έχει απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος άλλων τριάντα ανθρώπων και εταιριών, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Ρώσοι.

Η ομάδα έρευνας του Μάλερ έχει αποσπάσει την παραδοχή της ενοχής από πρώην συνεργάτες του Τραμπ

Η ομάδα έρευνας του Μάλερ έχει αποσπάσει την παραδοχή της ενοχής τους, από πρώην συνεργάτες του Τραμπ, όπως, ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν και ο πρώην συνεργάτης της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ Τζορτζ Στεφανόπουλος.

Μία άλλη παραδοχή ενοχής ήρθε από τον πρώην αναπληρωτή πρόεδρο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, τον Ρικ Γκέιτς, ο οποίος αρχικά είχε καταδικαστεί μαζί με τον Μάναφορτ που ήταν ο μέντορας του, αλλά κι επιχειρηματικός συνεργάτης του για πολλά χρόνια και πριν αρχίσει να συνεργάζεται με την έρευνα του Μάλερ νωρίτερα μέσα στο 2018.

Η κατάθεση του Γκέις και τα όσα έχει να πει σε μία κατά πρόσωπο αντιπαράθεση με τον Μάναφορτ θα είναι ένα δραματικό στιγμιότυπο στην εξέλιξη της δίκης.

Την προηγούμενη εβδομάδα η ομάδα ερευνών του Μάλερ ενημέρωσε τον δικαστή Τ.Σ. Έλις τον Γ’ που προεδρεύει της διαδικασίας, ότι προγραμματίζει την κατάθεση στο δικαστήριο 35 μαρτύρων. Μεταξύ αυτών, στελέχη της υπηρεσίας φορολογικών ελέγχων (IRS) του FBI, του υπουργείου των Οικονομικών, προκειμένου ν’ αποδειχτεί πως ο Μάναφορτ έκανε παράνομα περιουσία δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι αρχές τον κατηγορούν ότι κράτησε μυστική τη δραστηριότητα της εκπροσώπησης και προώθησης ξένων συμφερόντων για τα οποία και δούλευε στις ΗΠΑ, διοχετεύοντας τα χρήματα που κέρδιζε σε παράκτιους λογαριασμούς, ενώ μετά τα χρησιμοποιούσε για την αγορά πολυτελών αυτοκινήτων, κατοικιών, κοσμημάτων, ακόμη και διαρκών εποχικών εισιτηρίων (New York Yankees). Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δραστηριότητες του Μάναφορτ γίνονταν ενώ ο ίδιος έλεγε ψέματα σε αξιωματούχους τραπεζών και φορολογικών αρχών σχετικά με τα εισοδήματά του αλλά και τον πλούτο του.

Ο δικαστής Έλις δήλωσε προς τους εν δυνάμει ενόρκους ότι η δίκη αναμένεται να διαρκέσει τρεις εβδομάδες.

Στην περίπτωση που καταδικαστεί για το σύνολο των κατηγοριών που τον βαρύνουν, ο 69χρονος Μάναφορτ αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του φυλακισμένος.

Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία διεξαγωγής της δίκης πιθανόν να αγγίξει τον Τραμπ και την προεκλογική εκστρατεία του 2016, νομικοί αναλυτές δεν αναμένουν ουσιαστικές αποκαλύψεις για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις εκλογές και για τις επικοινωνίες μεταξύ του Τραμπ και των συνεργατών του με Ρώσους που είχαν δεσμούς με το Κρεμλίνο.

Ωστόσο, μία τέτοια εξέλιξη ενδέχεται ν’ αφήσει αναπάντητα τα ερωτήματα που έχουν προκύψει αναφορικά με τις σχέσεις του Μάναφορτ με τον Ρώσο ολιγάρχη Όλεγκ Ντεριπάσκα, ο οποίος διατηρεί σχέσεις με το Κρεμλίνο.

Ο Μάναφορτ συνεργάστηκε με τον Ντεριπάσκα, ενώ είχε επικοινωνία μαζί του στα μέσα του 2016 μέσω του στενού βοηθού του στην Ουκρανία Κονσταντίν Κίλιμικ. Η ομάδα έρευνας του Μάλερ υποστηρίζει ότι ο Κίλιμικ έχει δεσμούς με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Μάλερ δεν αναμένεται να εμφανιστεί στο δικαστήριο στη Βιρτζίνια. Ωστόσο αρκετά μέλη της ομάδας έρευνάς του θα βρίσκονται στην αίθουσα.

Στελέχη της ομάδας του κάθονταν δίπλα στον εισαγγελέα στη διάρκεια των προκριματικών ακροάσεων που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα, όπως και ο υπεύθυνος Τύπου του Μάλερ, ο Πίτερ Καρ, που καθόταν ανάμεσα στο ακροατήριο.

Οι μεταδόσεις σε πραγματικό χρόνο από το δικαστήριο θα είναι περιορισμένες. Ο κανονισμός του δικαστηρίου απαγορεύει κάμερες, ηλεκτρονικές συσκευές όπως φορητούς υπολογιστές ή έξυπνα κινητά τηλέφωνα εντός της αίθουσας. Αυτό σημαίνει ότι οι δημοσιογράφοι δεν θα μπορούν να κάνουν αναρτήσεις στο Twitter σε πραγματικό χρόνο.

Ο Μάναφορτ αναμένει μία δεύτερη δίκη που αρχίζει στις 17 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον για κατηγορίες που σχετίζονται με το ξέπλυμα χρήματος και την απόκρυψη των δραστηριοτήτων του για την εκπροσώπηση των συμφερόντων της Ουκρανίας στις ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σχόλια αναγνωστών

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Η ίδια ανακωχή που έγινε και το 74 στην Κύπρο. τότε κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Κύπρου.»
Χαριθέα  |  12:44

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X