ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πολιτικός σεισμός λόγω Μέρκελ

Ο πολιτικός σεισμός στο μέγαρο Κόνραντ Αντενάουερ του Βερολίνου αντήχησε σε ολόκληρη την Ευρώπη

Kathimerini.gr

«Δεν γεννήθηκα καγκελάριος και αυτό δεν το ξέχασα ποτέ». Με αυτά τα λόγια η Αγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα στην έδρα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) ότι τον Δεκέμβριο στο Αμβούργο δεν θα ξαναθέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του CDU και πως το 2021 δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την καγκελαρία. Ο πολιτικός σεισμός στο μέγαρο Κόνραντ Αντενάουερ του Βερολίνου αντήχησε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι δημοσιογράφοι που παρακολούθησαν τη συνέντευξη Τύπου, την επόμενη της δεινής ήττας στο κρατίδιο της Εσσης, την περιγράφουν αρχικά μαγκωμένη, αλλά στη συνέχεια φάνηκε να απελευθερώνεται. Εξήγησε πως το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πικρό και πως η ίδια πρέπει να αναλάβει μέρος της ευθύνης. Οπως εκμυστηρεύθηκε στους εκατοντάδες εκπροσώπους του Τύπου, την απόφαση έλαβε το καλοκαίρι. Και παρόλο που η φημολογία περί Kanzlerdaemmerung (Λυκόφως της καγκελαρίου) έχει ξεκινήσει χρόνια πριν, από τα τέλη του 2015, η είδηση έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία.


Ανεγκρετ Κ. Καρενμπάουερ, γ.γ. του CDU, εκλεκτή της Μέρκελ.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των προθέσεών της, ήρθε η πρώτη διαρροή στην ταμπλόιντ «Μπιλντ»: ο Φρίντριχ Μερτς, πάλαι ποτέ κραταιός εσωκομματικός της αντίπαλος, δικηγόρος, στέλεχος του αμερικανικού επενδυτικού κολοσσού BlackRock, ο οποίος έχει παραμείνει σχεδόν μια δεκαετία εκτός πολιτικής για να βγάλει πολλά χρήματα, προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα στο συνέδριο του κόμματος.

Ο δημοφιλέστερος

Ο Μερτς απολαμβάνει τη στήριξη από τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα και με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι μέχρι στιγμής ο δημοφιλέστερος διάδοχος της Μέρκελ. Αν και μόλις δύο χρόνια νεότερος από την καγκελάριο, ευαγγελίζεται την ανανέωση στο κόμμα. Προβάλλει, άλλωστε, ως αντι-Μέρκελ: «Είναι το πρόσωπο όλων των οπαδών του CDU, οι οποίοι υπέφεραν υπό την ηγεσία της Μέρκελ, όλων των ανδρών, των οποίων επικράτησε καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της στην εξουσία... Ο Μερτς είναι η ενσάρκωση της νοσταλγίας για το παλιό, συντηρητικό, ανδρικό, δυτικό-CDU», έγραψε η κεντροαριστερή εφημερίδα «Τσάιτ».

Πολλοί, όμως, δεν μπορούν να διανοηθούν μια Γερμανία χωρίς γυναίκα καγκελάριο. Ετσι, έτερη υποψήφια αναμένεται να είναι η γ.γ. του κόμματος, Ανεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ (ΑΚΚ), η εκλεκτή της ίδιας της καγκελαρίου, για το πόστο. Καθολική και άρα συντηρητική σε ζητήματα όπως οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών, παραμένει κεντρώα στους περισσότερους τομείς της κοινωνικής πολιτικής. Η ΑΚΚ, όπως είναι το παρατσούκλι της, είναι η ιδανική συνέχεια του πολιτικού ύφους της Μέρκελ. Είναι υπέρ του κατώτατου μισθού, είναι οπαδός της ομαδικής εργασίας και των συμβιβασμών, η ρητορική της είναι χαμηλών τόνων και στο Ζάαρλαντ, όπου ήταν πρωθυπουργός, κυβέρνησε με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες. Τελευταίος υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος είναι ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν. Μόλις 38 ετών, σχετικά άπειρος, ο Σπαν συγκεντρώνει τις λιγότερες προτιμήσεις στις τάξεις των ψηφοφόρων του CDU. Είναι και αυτός καθολικός, συντηρητικός, αλλά ταυτόχρονα παντρεμένος με άνδρα, μια ασυνήθιστη, πλην απόλυτα αποδεκτή, οικογενειακή κατάσταση για τα δεδομένα των Χριστιανοδημοκρατών. Τάσσεται υπέρ ενός σύγχρονου συντηρητικού μετώπου με τη συνεργασία των Ελεύθερων Δημοκρατών, ενδεχόμενη εκλογή του δηλαδή θα μπορούσε να πυροδοτήσει κυβερνητική ρήξη στις σχέσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες εταίρους. Συμβολίζει μεν την ανανέωση, αλλά θεωρείται ριψοκίνδυνη επιλογή, αφού δεν έχει μεγάλη κυβερνητική εμπειρία.

Μέχρι πρότινος η Μέρκελ συνέδεε το πόστο του ηγέτη του κόμματος με αυτό της καγκελαρίου. Είχε ασκήσει μάλιστα κριτική στον προκάτοχό της Γκέρχαρντ Σρέντερ όταν τα είχε αποσυνδέσει. Σε περίπτωση εκλογής του Μερτς τον Δεκέμβριο, πάντως, πολλοί αμφισβητούν ότι θα καταφέρει να ολοκληρώσει τη θητεία της το 2021, αφού η συμβίωση μαζί του θα είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Θρυαλλίδα εξελίξεων σε Γερμανία, Ε.Ε.


Φρίντριχ Μερτς, στέλεχος της BlackRock, θεωρείται φαβορί.

Η απόφαση της Μέρκελ θα έχει αλυσιδωτές συνέπειες στο εσωτερικό της Γερμανίας, την Ευρώπη και τον κόσμο. Ηδη διακινούνται στο Βερολίνο φήμες για αλλαγή του κυβερνητικού συνασπισμού με επαναφορά του σεναρίου της «Τζαμάικα» (με ή χωρίς νέες εκλογές), της σύμπραξης δηλαδή Χριστιανοδημοκρατών, Πρασίνων και Ελεύθερων Δημοκρατών. Οι Σοσιαλδημοκράτες που βρίσκονται σε δεινότερη ίσως θέση και από το κυβερνών κόμμα υφίστανται πιέσεις από την εκλογική βάση να εγκαταλείψουν τον μεγάλο συνασπισμό, ειδικά μετά τις αλλεπάλληλες ήττες στα κρατίδια της Βαυαρίας και της Εσσης. Η επικεφαλής τους, Αντρέα Νάλες, απέκλεισε μεν την προοπτική, αλλά όλα τα μάτια είναι πλέον στραμμένα στο Αμβούργο τον επόμενο μήνα. Για τα δεξιότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, η καγκελάριος ήταν ο λόγος ύπαρξής τους. Ανάδειξη ενός υπερσυντηρητικού υποψηφίου θα τους στερούσε το σημαντικότερο αντικείμενο κριτικής τους.

Την ίδια στιγμή από το πρόσωπο του διαδόχου της Μέρκελ θα εξαρτηθεί και το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο. Οσο όμως η Γερμανία βρίσκεται σε περιδίνηση εξαιτίας των εσωκομματικών διεργασιών στους Χριστιανοδημοκράτες, παραλύουν αναπόφευκτα οι εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα είναι πιθανό σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης της Μέρκελ από την καγκελαρία, τα πράγματα να είναι πολύ πιο δύσκολα για χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, καθώς και για εκείνες της Ανατολικής Ευρώπης. Ο Μερτς αναμένεται να ακολουθήσει μια πολιτική πολύ εγγύτερα στη δημοσιονομική ορθοδοξία («Εμείς στη Γερμανία έχουμε μάθει να τηρούμε τους κανόνες», έλεγε μονότονα αυτήν την εβδομάδα στη συνέντευξή του στην Ντόιτσε Βέλε ο πρόεδρος της γερμανικής βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) και να υιοθετήσει σαφώς σκληρότερη στάση στο μεταναστευτικό από τη Μέρκελ.

Η AfD


Γενς Σπαν, υπουργός Υγείας, μόλις 38 ετών, αουτσάιντερ.

Το γεγονός ότι η μεγαλύτερη απειλή για το πολιτικό σύστημα στη Γερμανία παραμένει η AfD, η οποία ιδρύθηκε, μην το ξεχνάμε, ως αντίδραση στα πακέτα διάσωσης προς την Ελλάδα και στη συνέχεια στην πολιτική των ανοιχτών θυρών της Μέρκελ στους μετανάστες το 2015, αποτελεί κακό οιωνό για τη δυνάμει εξέλιξη του CDU. Οσοι ήλπιζαν σε δυναμικές πρωτοβουλίες για την Ευρώπη από το δίδυμο Μακρόν-Μέρκελ θα πρέπει να περιμένουν ή απλώς να μετριάσουν τις προσδοκίες τους. Ο Γάλλος πρόεδρος είναι άλλωστε εξαιρετικά αντιδημοφιλής στο εσωτερικό της χώρας του και διέπεται πλέον από ανάλογη εσωστρέφεια με αυτήν της καγκελαρίου.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ο Λευκός Οίκος φέρεται ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις ζυμώσεις στο Βερολίνο και επενδύει σε μια νίκη του Φρίντριχ Μερτς.

Ο τελευταίος είναι από τα πιο γνωστά πρόσωπα στην Ουάσιγκτον, είχε πρόσφατα συνάντηση με τον υπουργό Εμπορίου Ουίλμπορ Ρος, ενώ δεν σταματά να υπογραμμίζει τη σημασία των σχέσεων ΗΠΑ - Γερμανίας.

Έντυπη

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X