ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:10
 

Πολυδιάστατες διαπραγματεύσεις στον άξονα Τουρκίας - ΗΠΑ

Ισπανία και Ιταλία σύμμαχοι της Τουρκίας στο πεδίο της άμυνας

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Στο πεδίο της άμυνας Ισπανία και Ιταλία βρίσκονται στο πλευρό της Τουρκίας, μια εξέλιξη που αναγνωρίζει με «ευγνωμοσύνη» η τουρκική κυβέρνηση. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επιφυλάσσει τα καλύτερα λόγια για την Μαδρίτη και την Ρώμη, στέλνοντας τα μηνύματα της χώρας του στην Ουάσιγκτον, στο πεδίο της αμυντικής συνεργασίας Τουρκίας - ΗΠΑ.

Όσον αφορά την πρόταση των ΗΠΑ σχετικά με την πώληση πυραύλων τύπου Patriot στην Τουρκία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε σήμερα Παρασκευή ότι η ημερομηνία παράδοσης, η τιμή, η πιστωτική διευκόλυνση, η συμπαραγωγή και η μεταφορά τεχνολογίας είναι σημαντικά κριτήρια για την αγορά. «Σήμερα, έχουμε αγοράσει τους S-400s, τους οποίους χρειαζόμαστε. Είναι γεγονός ότι χρειαζόμαστε περισσότερα», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ο οποίος αναφέρθηκε στην απόκτηση πυραύλων τύπου SAMP-T και Patriot από Ιταλία και Ισπανία αντιστοίχως. Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι οι δυο χώρες είναι οι πραγματικοί σύμμαχοι της χώρας του.

Η τοποθέτηση του κ. Τσαβούσογλου ήρθε σε μια στιγμή που τεχνική ομάδα των ΗΠΑ διεξήγαγε διήμερες συνομιλίες στην Τουρκία, στις 15 και 16 Ιανουαρίου, για να εκφράσει συγκεκριμένες ανησυχίες σχετικά με την αγορά του ρωσικού συστήματα αεροάμυνας τύπου S-400, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της πτήσης των αεροσκαφών F-35.

Η Τουρκία αφήνει να εννοηθεί ότι θα αγόραζε τους Patriot από τις ΗΠΑ, αλλά όχι με την προϋπόθεση της ακύρωσης της αγοράς των S-400 από τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ έχουν κάνει επισήμως μια προσφορά στην Τουρκία για την πώληση του συστημάτων εναέριας άμυνας τύπου Patriot σε μια προσπάθεια της Ουάσιγκτον για να αυξήσει την πίεση προς την Άγκυρα. Η προσφορά των ΗΠΑ ήρθε μετά την έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 18 Δεκεμβρίου για μια πιθανή πώληση των Patriot στην Τουρκία για ένα εκτιμώμενο συνολικό ποσό των 3.500.000.000 δολαρίων.

Η Τουρκία αφήνει να εννοηθεί ότι θα αγόραζε το συγκεκριμένο σύστημα από τις ΗΠΑ, αλλά όχι με την προϋπόθεση της ακύρωσης της αγοράς των S-400 από τη Ρωσία.

Οι εξελίξεις στην Συρία

Εν τω μεταξύ, οι συζητήσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ αναμένεται να δείξουν εάν οι αντιλήψεις των δύο χωρών σχετικά με την ασφαλή ζώνη στη Συρία επικαλύπτονται, ανέφερε συμπληρωματικά στις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. «Η πρώτη συζήτηση σχετικά με αυτό το ζήτημα πραγματοποιήθηκε μεταξύ του αρχηγού του επιτελείου του στρατού μας, στρατηγού Γιασάρ Γκιουλέρ και (του Αμερικανού ομολόγου του) Joseph σήμερα στις Βρυξέλλες», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Μια ασφαλής ζώνη στη βόρεια Συρία είναι σημαντική για τη σταθερότητα, την επιστροφή των πολιτών της Συρίας στην πατρίδα τους, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων αδελφών μας και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Συνάντηση Αβέρωφ-Ακιντζί στην κατεχόμενη Κερύνεια

«Τα γνωστά τετριμμένα επικοινωνιακά κόλπα του ασόβαρου Προέδρου του ΔΗΣΥ που στερούνται μονίμως ουσίας ...»
Θεοχάρης Θεοχάρη  |  21:53

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Είμαστε εύκολοι δανειστές, παρέχουμε μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση δανείων. Προσφέρουμε ...»
Ντέρεκ Ντάγκλας  |  19:09

Αναστασιάδης: Δεν υπήρξε διασπάθιση δημόσιου χρήματος κατά τη θητεία μου

«Χαχαχα Χαχαχα Χαχαχα Εδώ γελάει και το παρδαλό κατσίκι Πουλήστε ακόμα ένα διαβατήριο η ξεπουλήστε ...»
Yiannos  |  14:00

Αναστασιάδης: Εκτός συνταγματικού πλαισίου ο Γ. Ελεγκτής

«Στην χώρα της Μπανανίας όπου εμείς ζούμε, με την διαφθορά, τις δολοπλοκίες και τα μαγειρέματα στην πλάτη ...»
Yiannos  |  13:06

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο Ματέο Σαλβίνι (Λέγκα) κάνει δηλώσεις μετά τις επιτυχείς για το κόμμα του εκλογές στο Αμπρούτσο.

Ιταλία, μποφόρ στη συγκυβέρνηση

Ο «νέος άνεμος», όμως, που επικαλείται ο Κόντε, φυσάει ταυτόχρονα από διαφορετικές διευθύνσεις, προξενώντας ναυτία σε ορισμένους ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X