ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πολυπολιτισμικές κουρδικές πόλεις στο στόχαστρο του Ερντογάν

Πριν από λίγα χρόνια, οι Κούρδοι αντάρτες απελευθέρωσαν τις συγκεκριμένες πόλεις από την κατοχή του Ισλαμικού Κράτους

Δύο πόλεις με πολυπολιτισμικό χαρακτήρα βρίσκονται επισήμως στο στόχαστρο της Τουρκίας. Μετά τη νέα δήλωση του Τούρκου Προέδρου σχετικά με την επικείμενη, νέα εισβολή της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα της Συρίας, οι αναλυτές στρέφουν τα βλέμματα τους στο Ταλ Άμπιαντ και στο Κομπάνι-Αϊν Αλ Αράμπ.

Σύμφωνα με Τούρκους, Κούρδους και διεθνείς αναλυτές, σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει με τα νέα επιχειρησιακά σχέδιά της, αυτές οι δυο πόλεις θα βρεθούν στο στόχαστρο του τουρκικού στρατού.

Πολυπολιτισμικές πόλεις

Πριν από λίγα χρόνια, οι Κούρδοι αντάρτες απελευθέρωσαν τις συγκεκριμένες πόλεις από την κατοχή του Ισλαμικού Κράτους. Πριν από την έναρξη του εμφυλίου στην Συρία, την πλειοψηφία των κατοίκων την αποτελούσαν οι Άραβες, μια εξέλιξη που αποτελεί βάση για τις θέσεις και την νέα επιθετικότητα της Τουρκίας.

Μετά την απελευθέρωση τους, το Ταλ Άμπιαντ και το Κομπάνι, είναι οι δυο πόλεις που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα τουρκικά σύνορα, απέκτησαν πολυπολιτισμικό χαρακτήρα, με τους Κούρδους να αποτελούν πλέον την πλειοψηφία του ντόπιου πληθυσμού και τις υπόλοιπες εθνικές και θρησκευτικές ομάδες της Συρίας να βρίσκουν καταφύγιο σε αυτές της περιοχές.

Ανθίζουν οι χριστιανικές κοινότητες

Οι δυο πόλεις ξεχωρίζουν και με μια άλλη εξέλιξη. Το τελευταίο διάστημα, λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα από τα τουρκικά σύνορα, ανθίζουν χριστιανικές και αρμένικες κοινότητες.

Στο Κομπάνι, τον Σεπτέμβριο λειτούργησε η «Εκκλησία της Αδελφότητας», η οποία σε λίγες ημέρες προετοιμάζεται να γιορτάσει τα Χριστούγεννα. Πρόκειται για τον πρώτο χριστιανικό ναό στο Κομπάνι. Σε άλλες περιοχές λειτουργούν και πάλι χριστιανικοί λαοί.

Την ίδια στιγμή, επωφελούμενες από το φιλελεύθερο κλίμα που επικρατεί στην περιοχή που διοικούν οι Κούρδοι και σύμμαχοι τους, πολλές οικογένειες αλλάζουν θρησκεία και επιλέγουν την Χριστιανοσύνη. Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή βρίσκουν ασφαλής καταφύγιο κοινότητες Γεζιντίδων.

Τις χριστιανικές οικογένειες της περιοχής υποστηρίζουν ομάδες από την Δύση, την Γερμανία και τους κύκλους των ευαγγελιστών.
Στην διοίκηση της περιοχής, οι Κούρδοι επιχειρούν να δώσουν όσο το δυνατόν περισσότερη πρόσβαση σε μηχανισμούς λήψης αποφάσεων σε Χριστιανούς και άλλες εθνικές και θρησκευτικές ομάδες. Στο Κομπάνι και σε άλλες περιοχές οι Ασύριοι έχουν δημιουργήσει την δική τους πολιτοφυλακή.

Προβληματισμός για το μέλλον

Μέχρι στιγμής αυτές τις ευαίσθητες περιοχές, μαζί με τους Κούρδους περιφρουρούν συμμαχικές δυνάμεις. Οι αναλυτές εκφράζουν ιδιαίτερο προβληματισμό για τα όσα ενδέχεται να ακολουθήσουν σε περίπτωση που τελικά η νέα τουρκική εισβολή γίνει πραγματικότητα.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει τον τρόπο να φέρνει τους κανόνες του παιχνιδιού στα μέτρα του και να εξουδετερώνει (πολιτικά ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ