ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:03
 

Προς εξομάλυνση οι σχέσεις Τουρκίας - Συρίας

Δαμασκός και Άγκυρα συνομιλούν με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας.

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Αν και η προοπτική της αποκατάστασης των διμερών διπλωματικών σχέσεων παραμένει ως ένα απομακρυσμένο σενάριο, Συρία και Τουρκία πραγματοποιούν αυτό το διάστημα τα πρώτα βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ τους και τη συνεργασία σε διάφορα πεδία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Δαμασκό, ο διευθυντής του γραφείου Εθνικής Ασφάλειας της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, στρατηγός Αλί Μαμλούκ, επισκέφθηκε το Δεκέμβριο την Αττάλεια και συναντήθηκε με εκπροσώπους των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και της τουρκικής κυβέρνησης.

Τι συζητούν οι δυο κυβερνήσεις

Στη μυστική συνάντηση συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν την παραμεθόριο περιοχή, κυρίως το Κουρδικό ζήτημα. Η τουρκική πλευρά εμφανίστηκε αποφασισμένη για την απώθηση των κουρδικών δυνάμεων από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας προς το νοτιοανατολικό κομμάτι της Συρίας, στα σύνορα Ιράκ-Συρίας.

Η τουρκική πλευρά ζήτησε επίσης, αρχικά να ελέγχει την σχεδιαζόμενη ουδέτερη ζώνη στην βόρεια Συρία. Σε αυτό το σημείο, στις διαπραγματεύσεις παρέμβηκε ο ρωσικός παράγοντας και το τουρκικό αίτημα αποσύρθηκε. Έτσι αποφασίστηκε η σταδιακή επιστροφή των δυνάμεων της Δαμασκού στην παραμεθόρια περιοχή.

Και νέες επαφές

Μετά την συνάντηση της Αττάλειας, ακολούθησαν νέες επαφές Άγκυρας-Δαμασκού. Την προηγούμενη εβδομάδα στη Δαμασκό αποφασίστηκε η απομάκρυνση του ΡΚΚ από τα σύνορα της Τουρκίας. Το όλο ζήτημα εκλαμβάνεται στα πλαίσια της Συμφωνίας των Αδάνων που υπογράφηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από Συρία και Τουρκία και η οποία αφορά κυρίως την αντιμετώπιση του ΡΚΚ στη Συρία.

Το Σότσι και το βέτο των ΗΠΑ

Η τελική συμφωνία της Τουρκίας με τον άξονα Συρίας-Δαμασκού αναμένεται να συζητηθεί και στην επικείμενη συνάντηση του Σότσι, όπου θα συμμετάσχει και το Ιράν. Τα συριακά μέσα μεταδίδουν ότι τα σχέδια της Τουρκίας και του προαναφερόμενου άξονα ενδέχεται να σκοντάψουν πάνω στην άρνηση των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν δικά τους σχέδια για την περιοχή που σήμερα ελέγχουν οι Κούρδοι στη Συρία. Σε αυτήν την περιοχή, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να τοποθετήσουν δυνάμεις από το βόρειο Ιράκ, τους πεσμεργκά και αραβικές, συμμαχικές δυνάμεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Συνελήφθησαν τρείς φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

«Καλησπέρα σας, Θα ήθελα να συγχαρω για την έγκαιρη ΦΤΩΧΗ πληροφόρησή και ενημέρωση των γεγονότων. Η ...»
Christos  |  21:55

Συνελήφθησαν τρείς φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

«Συνελήφθηκαν τρία άτομα φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας ΚΥΠΕ - Φανίτσα ...»
C.IOANNIDIS  |  21:52

Σιζόπουλος: Η ηγεσία του ΕΛΑΜ να δείξει το ποινικό της μητρώο

«Κανένας δεν μπορεί σήμερα να πει ότι δεν γνωρίζει τι είναι η Χρυσή Αυγή ή ότι είναι κάτι διαφορετικό ...»
Russ  |  20:09

Σπαράγγια, τόσο μικρά κι όμως τόσο ισχυρά!

«Πλην όμως ψηλώνει το ουρικό οξύ»
YiannakisKosti  |  13:03

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X