ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:53
 

«Ψαλιδίζουν» τις προσδοκίες της Τερέζα Μέι οι Βρυξέλλες

«Ναι» σε διευκρινίσεις, «όχι» σε διαπραγματεύσεις, όπως προκύπτει από το προσχέδιο του κειμένου

Newsroom Κ, Αθήνα

Τη βοήθεια των Ευρωπαίων ηγετών αναμένεται να ζητήσει σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, μία ημέρα αφότου εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης του κόμματός της παραμένοντας στην ηγεσία της χώρας.

Στη μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη επί της πρότασης μομφής κατά της ηγεσίας της η Μέι κέρδισε τη στήριξη 200 βουλευτών σε σύνολο 315 ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο που απαιτούνταν, ενώ μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να ζητήσει βελτίωση της συμφωνίας διαζυγίου με την Ε.Ε.

Παρόλα αυτά, η Ε.Ε. δεν αναμένεται να προσφέρει και πολλά τουλάχιστον άμεσα, όπως προκύπτει τουλάχιστον από το προσχέδιο του κειμένου που οι ηγέτες της Ε.Ε. ετοιμάζονται να παραδώσουν στη Μέι, στο οποίο θα κάνουν λόγο μόνο για την ετοιμότητα «να εξετάσουν κατά πόσο μπορούν να δοθούν επιπλέον διαβεβαιώσεις» όσον αφορά το «δίχτυ ασφαλείας» (backstop) για τη Βόρεια Ιρλανδία και την συμφωνία με τη Βρετανία για την σχεδιαζόμενη αποχώρησή της από την EΕ.

Στο προσχέδιο, ένα έγγραφο έξι σημείων, το οποίο εξασφάλισε το Reuters, επισημαίνεται ωστόσο ότι οποιεσδήποτε τέτοιες διαβεβαιώσεις δεν θα «αλλάζουν ή αντιβαίνουν» στην συμφωνία.

Χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γκίντερ Ετινγκερ μιλώντας στο γερμανικό κανάλι SWR είπε πως η Ε.Ε. είναι ανοιχτή σε διευκρινίσεις αλλά όχι σε επιπλέον διαπραγματεύσεις.

«Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρους κανόνες για τους πολίτες και τα αγαθά στα σύνορα της Ιρλανδίας, τη Βόρεια Ιρλανδία, το Μπέλφαστ και το Δουβλίνο», ανέφερε.

Τα άλλα 27 κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για μεγάλο μέρος του κειμένου και διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι ιδιαίτερα η παράγραφος που αφορά την πρόθεση της ΕΕ να προσφέρει περισσότερες διαβεβαιώσεις στη Βρετανία είναι πιθανό να αλλάξει αργότερα σήμερα λόγω της αντίθεσης της Ιρλανδίας όπως και άλλων χωρών μελών της ΕΕ.

Η εκπρόσωπος της Μέι δήλωσε ότι στόχος της πρωθυπουργού είναι να εξηγήσει στους 27 ηγέτες τη σημασία του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες ξεκαθάρισαν ότι δεν προτίθενται να αλλάξουν τη συμφωνία.

Αυτή η προσέγγιση θεωρείται απίθανο ότι θα καταπνίξει το κύμα οργής στο Λονδίνο όπου οι διαμάχες μεταξύ μελών του Συντηρητικού κόμματος έχουν ενταθεί.

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας που στηρίζει την κυβέρνηση της Μέι και αντιτίθεται στη συμφωνία αποχώρησης είπε ότι παρά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας το «δίχτυ ασφαλείας» θα πρέπει να καταργηθεί.

Ευρωσκεπτικιστές που βλέπουν τη συμφωνία ως προδοσία στο δημοψήφισμα του 2016 έχουν πάει ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι η Μέι θα πρέπει τώρα να παραιτηθεί για να δώσει σε κάποιον άλλο την ευκαιρία να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Περιμένοντας την kolotoumba του Μπόρις Τζόνσον

«Κύριε Τζόνσον μπήκατε στην ΕΕ με στόχο τη διάλυσή της, τώρα σας παρακολουθούμε να αυτοδιαλύεστε. Ειλικρινά ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  16:10

Προεδρική ανησυχία για τις καταχρήσεις του ΓεΣΥ

«Εχω κάνει εισήγηση στο ευρωπαικό κοινοβούλιο να συγχρηματοδοτήσει το γενικο σχέδιο υγείας γιατι το ...»
Marios  |  15:18

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Τι άκουσα μόλις τώρα; Πάει κι αυτή η απειλή;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:48

Brexit: Εγκρίθηκε η συμφωνία, απορρίφθηκε το χρονοδιάγραμμα

«Ευτυχώς που ο Οκτώβρης δεν είναι λειψός και προσφέρει 31 μέρες, Βούρα κ Τσόνσον»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  21:42

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X