ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρεκόρ υποθέσεων στο ΕΔΑΔ για την Τουρκία

Συναγερμός για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. Σε φυλακή οδηγήθηκε γνωστή φεμινίστρια-δημοσιογράφος.

Τα νέα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ρίχνουν φως στην άκρως προβληματική εικόνα που παρουσιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη γειτονική χώρα κατά τα τελευταία χρόνια. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή του για το 2018. Σύμφωνα με την έκθεση εξέδωσε αποφάσεις για 1.014 υποθέσεις κατά τη διάρκεια του 2018.

Ενώ το δικαστήριο εξέδωσε 248 αποφάσεις σχετικά με τη Ρωσία, εξέδωσε 146 αποφάσεις για υποθέσεις που σχετίζονται με την Τουρκία. Στην κορυφή του καταλόγου χωρών, για τις οποίες το ΕΔΑΔ εξέδωσε αποφάσεις το 2018, την Ρωσία και την Τουρκία ακολουθήθηκαν η Ουκρανία η Ρουμανία. Η Τουρκία ήταν επίσης η δεύτερη χώρα, για την οποία το δικαστήριο εξέδωσε αποφάσεις το 2017.

Η έκθεση έδειξε επίσης ότι σε περισσότερες από 140 από τις αποφάσεις του σχετικά με την Τουρκία, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι παραβιάστηκε τουλάχιστον ένα δικαίωμα των αιτούντων.

Ακολουθούμενη από την Ιταλία και τη Ρουμανία, η Τουρκία κατέλαβε την τέταρτη θέση με 7.107 υποθέσεις εν αναμονή για αποφάσεις που θα εκδώσει το ΕΔΑΔ.

Στις αποφάσεις σχετικά με την Τουρκία, το δικαστήριο αποφάνθηκε για τις ακόλουθες παραβιάσεις των δικαιωμάτων:
Δικαίωμα σε δίκαιη δίκη: 41
Ελευθερία έκφρασης: 40
Δικαίωμα σε ελευθερία και ασφάλεια: 29
Αποτελεσματική έρευνα: 15
Ελευθερία του συνέρχεσθαι και της συλλογικής δράσης: 11
Απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση: 11
Δίκη εντός εύλογου χρονικού διαστήματος: 9
Σεβασμός προσωπικής ζωής: 8
Δικαίωμα αποτελεσματικής προσφυγής: 7
Δικαίωμα προστασίας ιδιωτικής περιουσίας: 3
Παραβίαση της μη επιβολής (Violation of nonenforcement): 3
Προστασία του δικαιώματος στην ζωή: 1
Ελευθερία σκέψης: 1
Απαγόρευση των διακρίσεων: 3
Δικαίωμα σε ελεύθερες εκλογές: 1
Άλλες παραβιάσεις: 1

Η ετήσια έκθεση του ΕΔΑΔ για το 2017 έδειξε προηγουμένως ότι το δικαστήριο εξέδωσε 116 αποφάσεις για την Τουρκία το 2017. Σε 99 από αυτές τις περιπτώσεις, το δικαστήριο έκρινε ότι παραβιάστηκε τουλάχιστον ένα δικαίωμα των αιτούντων.

Ο αριθμός των αποφάσεων σχετικά με την παραβίαση της ελευθερίας έκφρασης αυξήθηκε επίσης από το προηγούμενο επίπεδο του 16 το 2017 σε 40 το 2018.

Και άλλη δημοσιογράφος στη φυλακή

«Έχω ενεργήσει αλληλέγγυα με την εφημερίδα Özgür Gündem, όχι μόνο για την ελευθερία του Τύπου, αλλά και για να διεκδικήσω την ειρήνη. Το ηθικό μου είναι στα ύψη, τα λέμε».

Η φεμινίστρια και δημοσιογράφος Ayşe Düzkan προέβη σε αυτήν την δήλωση λίγο πριν μεταβεί στην Εισαγγελική Διεύθυνση της Περιφέρειας της Κωνσταντινούπολης. Λίγο μετά, η ίδια καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκισης για την ανάληψη καθηκόντων ως αρχισυντάκτης της ημερήσιας εφημερίδας Özgür Gündem για μια ημέρα, σε μια πράξη αλληλεγγύης προς την εφημερίδα, η οποία εκφράζοντας τις θέσεις του κουρδικού κινήματος και βρέθηκε αντιμέτωπη με τα πυρά της Άγκυρας.

Με την νέα εξέλιξη, ο αριθμός των δημοσιογράφων που βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές ανέρχεται πλέον στους 123.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X