ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρωσία και Ιαπωνία διαπραγματεύνται ιστορική συμφωνία

Με την τελική συμφωνία Μόσχας-Τόκιο θα κλείσει ένα από τα τελευταία, ανοιχτά κεφάλαια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ΤΑSS Ρωσία και Ιαπωνία διαπραγματεύονται μια ιστορική συμφωνία, με τα οποία θα κλείσει επισήμως ένα από τα τελευταία, ανοιχτά κεφάλαια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Ρωσία επιβεβαίωσε επισήμως το ενδιαφέρον της για να υπογράψει συνθήκη ειρήνης με την Ιαπωνία με βάση τη κοινή δήλωση του 1956, δήλωσε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μετά από συνομιλίες με τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

«Φυσικά, συζητήσαμε τις προοπτικές για σύναψη Συνθήκης Ειρήνης», δήλωσε ο κ. Πούτιν, ο οποίος πρόσθεσε ότι «Επιβεβαιώνουμε το ενδιαφέρον μας για να υπογράψουμε αυτό το έγγραφο».

«Στη πρόσφατη συνάντηση στη Σιγκαπούρη (τον Νοέμβριο του 2018) συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε στη διαπραγματευτική διαδικασία με βάση την κοινή δήλωση της Σοβιετικής Ένωσης και της Ιαπωνίας του 1956, η οποία προπαντός προβλέπει τη σύναψη Συνθήκης Ειρήνης», ανέφερε ο Πρόεδρος Πούτιν.

Το ιστορικό της διαφωνίας

Ως γνωστόν, μετά την ήττα του, το Τόκιο υπέγραψε συμφωνία παράδοσης στις 2 Σεπτεμβρίου, 1945, αναγνωρίζοντας τους όρους των αποφάσεων του Πότσνταμ με ημερομηνία 26 Ιουλίου, 1945. Η ιαπωνική κυριαρχία στα νησιά της Honshu, Kyushu, Σικόκου και Χοκάιντο, καθώς και τσα μικρότερα νησιά του ιαπωνικού αρχιπελάγους περιορίστηκε με απόφαση των Συμμάχων. Όλα τα νησιά Kuril ενσωματώθηκαν στη Σοβιετική Ένωση με ένα διάταγμα του Προεδρείου του ανώτατου σοβιέτ, ΕΣΣΔ στις 2 Φεβρουαρίου, 1946. Το του ιαπωνικού πληθυσμού των νησιών απελαθεί στο Χοκάιντο.

Κοινή δήλωση για τον τερματισμό της κατάστασης του πολέμου υπεγράφη από τις δύο χώρες στη Μόσχα, περίπου μια δεκαετία μετά από αυτήν την εξέλιξη, στις 19 Οκτωβρίου 1956. Οι αμφότερες χώρες αποκαταστήσανε τις διπλωματικές σχέσεις τους. Στο άρθρο 9 του εγγράφου, η Σοβιετική Ένωση δεσμεύτηκε για την παράδοση του Shikotan, και τα μικρά νησιά Habomai στην Ιαπωνία. Η κοινή δήλωση επικυρώθηκε από τα κοινοβούλια των δύο χωρών στις 8 Δεκεμβρίου 1956. Ωστόσο, μετά την υπογραφή της συνθήκη ασφαλείας Ιαπωνίας- Ηνωμένες Πολιτείες το 1960, η πρώην Σοβιετική Ένωση ανακάλεσε τις υποχρεώσεις της σχετικά με τη μεταφορά των νησιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Είσαι επιχειρηματίας ή γυναίκα; Είσαι σε οποιοδήποτε οικονομικό χάος ή χρειάζεσαι χρήματα για να ξεκινήσεις ...»
3% προσφορά δανείου ισχύουν τώρα  |  18:20

Αρχιεπίσκοπος: Ο Ακιντζί πιέζεται από την Άγκυρα

«Ο διευθυντής της εκκλησίας Κύπρου με το πιο πτωχό λεξιλόγιο!!! »
ΑΚΑ  |  09:58

Στους αστυνομικούς ανακριτές θα μιλήσει ο Μητροπολίτης Μόρφου

«Τρία πουλάκια κάθονταν… Αναστατώσατε τον κόσμο, σεβασμιότατε κύριε, κύριε Νεόφυτε και τώρα θυμηθήκατε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  10:37

Επτά ελληνικά πανεπιστήμια στα καλύτερα του κόσμου

«Έ, πέστε μας κιόλας ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου είνε στην ίδια κατάταξη με το Πολθτεχνείο.»
PeterG  |  03:13

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X