ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε απόγνωση βρίσκεται το Πουέρτο Ρίκο από τον κυκλώνα Μαρία

Εκατοντάδες σπίτια κατέστρεψε στο πέρασμα του ο τυφώνας

ΠΗΓΗ: skai.gr

 Η «Μαρία», ο ισχυρότερος κυκλώνας που έχει βιώσει το Πουέρτο Ρίκο τα τελευταία 80 χρόνια, έχει καταστρέψει στο πέρασμα του εκατοντάδες σπίτια, έχει αφήσει χωρίς ηλεκτροδότηση το σύνολο του νησιού και έχει μετατρέψει πολλούς δρόμους σε ποτάμια, απειλώντας να βυθίσει την περιοχή ακόμη πιο βαθιά στην οικονομική ύφεση.

Η «Μαρία» ενέσκηψε το πρωί της Τετάρτης στη νοτιοανατολική παραλιακή πόλη Γιαμπουκόα με ένταση κατηγορίας 4 και με ανέμους που άγγιξαν τα 250 χιλιόμετρα την ώρα, σκορπίζοντας προηγουμένως τον θάνατο στη νήσο Δομινίκα όπου 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.


Μέσα στην Τετάρτη ο κυκλώνας υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 2 πριν επανακτήσει ορμή και αναβαθμιστεί εκ νέου σε κατηγορία 3 την Πέμπτη, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 185 χιλιομέτρων την ώρα.

Αυτή τη στιγμή ο κυκλώνας εντοπίζεται 90 χιλιόμετρα βορείως της Δομινικανής Δημοκρατίας και κινείται βορειοδυτικά με ταχύτητα 15 χιλιομέτρων την ώρα.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του νησιού, Ρικάρντο Ροσσέλο, η επανάκτηση ηλεκτροδότησης του Πουέρτο Ρίκο αναμένεται να διαρκέσει μήνες, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι το παλιό και κακοσυντηρημένο δίκτυο της περιοχής έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά.

Επιπλέον, ο Ροσσέλο ανέφερε ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε, όταν μία σανίδα που είχε τοποθετηθεί σε σπίτι, ξηλώθηκε και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με άλλες απώλειες σε ανθρώπινη ζωή, καθώς η νοτιοανατολική πλευρά του νησιού είναι παντελώς αποκομμένη από κάθε επικοινωνία.

Όσον αφορά το μέγεθος των υλικών ζημιών, ο Ροσέλλο ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν ακόμα ασφαλή συμπεράσματα, πριν καταφέρουν να πετάξουν πάνω από τις περιοχές που επλήγησαν από τον κυκλώνα.

Αποκαρδιωτική είναι ωστόσο η εικόνα στους δρόμους του νησιού, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων που αντικρίζουν κατεστραμμένα και πλημμυρισμένα σπίτια, δρόμους ποτάμια, ξεριζωμένα δέντρα και αυτοκίνητα να έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά.

Σε ορισμένες γειτονιές μάλιστα το 80% των σπιτιών έχει υποστεί ολοκληρωτικές ζημιές.

Το Πουέρτο Ρίκο πασχίζει να αναμορφώσει μέρος του χρέους του που αγγίζει συνολικά τα 73 δισεκατομμύρια δολάρια και η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι ξεμένει από ρευστά διαθέσιμα, εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί στην οικονομία της περιοχής.

Ο Ροσσέλο ζήτησε μάλιστα από τον Τραμπ να ανακηρύξει το νησί «κατεστραμμένη περιοχή», κίνηση η οποία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο σε ομοσπονδιακή βοήθεια.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Τραμπ απάντησε στον Ροσσέλο με ανάρτησή στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter λέγοντας:

«Κυβερνήτη Ρικάρντο Ροσσέλο, είμαστε μαζί σου και με τον λαό του Πουέρτο Ρίκο. Μείνετε ασφαλείς».

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Ο πιο εύκολος αντίπαλος, η Λουτ και το αγνοούμενο πόρισμα

«Εσύ και ο συνομιλητής σου, που πολύ βολικά δεν αναφέρεις ποιος είναι, πρέπει να αντιληφθείτε ότι ανήκετε ...»
Yiannos  |  10:15

Γ. Εισαγγελέας: Καμιά σχέση με συγκεκριμένη πώληση τεμαχίου στον Πωμό

«Κάτι μου λέει ότι δεν είναι τυχαία που άρχισε η υπόσκαψη του Γ.Ε. Μετά από διαφωνίες του με κάποιες ...»
CGA  |  09:36

Ζητά βοήθεια η Ερευνητική Επιτροπή για ΣΚΤ

«Eλπίζω όταν αυτή η Επιτροπή τελειώσει το έργο που ανέλαβε, να μην ντρέπεται να κυκλοφορεί στους ...»
knak  |  20:51

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση