ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε κλίμα τρόμου η Βαρκελώνη μαζεύει τα κομμάτια της

14 νεκροί και πέραν των 100 οι τραυματίες ο απολογισμός του τυφλού κτυπήματος

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τέσσερα πρόσωπα, τα τρία Μαροκινής καταγωγής, καταζητούνται από τις αρχές της Καταλονίας για το φονικό τυφλό κτύπημα της Πέμπτης στο κέντρο της Βαρκελώνης. Δυο μέρες μετά την επίθεση με αυτοκίνητο η πρωτεύουσα της Καταλονίας προσπαθεί να συνέλθει από τον τρόμο που έσπειραν οι τρομοκράτες. Όσο περνούν οι ώρες νέα στοιχεία και πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τους δράστες κάποιοι εξ’ αυτών ήταν ενταγμένοι πλήρως σε τοπικές κοινωνίες της Ισπανία με συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες.

Τα αδέλφια Ουκαμπίρ, δυο από τους καταζητούμενους, διέμεναν επί χρόνια στη Ριπόλ, είχαν σπουδάσει εκεί και ήταν γνωστά στην πόλη. Ο Ντρις είχε εργαστεί εδώ και αρκετό καιρό σε ένα γνωστό εστιατόριο στην περιοχή. Ο Μούσα έπαιξε μάλιστα και στην τοπική ομάδα E.F. S. Ripoll. Μακελάρης του κτυπήματος στη Βαρκελώνη παρουσιάζεται ο Μούσα Ουκαμπίρ, οδηγός του βαν που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση.

Το συγκεκριμένο πρόσωπο ήταν ένας από τους πέντε άνδρες που πυροβόλησαν και σκότωσαν οι αστυνομικές δυνάμεις στο Καμπρίλς, γράφουν οι ισπανικές εφημερίδες El Pais και El Periodico. Η Ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης του οχήματος πιθανόν είναι ακόμη ζωντανός και διαφεύγει τη σύλληψη, διαψεύδοντας δημοσιεύματα των ΜΜΕ κατά τα οποία ο δράστης ήταν ανάμεσα στους πέντε ανθρώπους που σκοτώθηκαν.

Επίσημα η καταλανική αστυνομία με φωτογραφίες που έχει δώσει στην δημοσιότητα αναζητεί: Τον Μούσα Ουκαμπίρ 17 ετών, Σεντ Άαλα 24 ετών, Μοχάμεντ Χουτσάμι 22 ετών και Γιούνες Αμπουγιακούμπ 18 ετών.

Οι αρχές εκτιμούν ότι τα νεαρά άτομα που αναζητούνται ριζοσπαστικοποιήθηκαν πρόσφατα, και γι’ αυτό ήταν «κάτω από το ραντάρ» της αστυνομίας. Ωστόσο αυτό που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά είναι ότι οι αρχές γνώριζαν πως ο μακελάρης της Βαρκελώνης Μούσα Ουκαμπίρ πριν από δυο χρόνια είχε δημοσιεύσει στη δημοφιλή στην Ισπανία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Kiwi μηνύματα που δείχνουν τη ριζοσπαστικοποίησή του. Ενδεικτικό είναι ένα από αυτά: «Αν με ρωτούσαν τι θα έκαναν την πρώτη μου ημέρα σαν απόλυτος άρχοντας του κόσμου, θα αποφάσιζα να σκοτώσω απίστους». Η αστυνομία της Καταλονίας συνεχίζει τις έρευνες σε σπίτια οικείων του Ουκαμπίρ και έχει αναπτύξει μπλόκα σε αυτοκινητόδρομους και αλλά στρατηγικά σημεία για να εμποδίσει τη διαφυγή του και άλλων υπόπτων δραστών.

Πυρήνα βλέπουν οι Ισπανοί

Την ώρα που στο φως της δημοσιότητας έρχονται δεκάδες φωτογραφίες και βίντεο από τις επιθέσεις και ότι έμεινε πίσω οι ισπανικές συνεχίζουν να αναζητούν τους δράστες. Σύμφωνα με την El Pais οι Ισπανικές αρχές φαίνεται να πιστεύουν ότι πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται πυρήνας με 12 μέλη. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τρεις Μαροκινοί και ένας Ισπανός. Οι συλληφθέντες είναι ηλικίας μεταξύ 21 και 34 ετών ενώ κανείς τους δεν έχει ποινικό μητρώο που να σχετίζεται με τρομοκρατική δράση.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Αστυνομίας στην Καταλονία οι δράστες των επιθέσεων στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς σχεδίαζαν "μια επίθεση πολύ μεγαλύτερου εύρους". Η εκτίμηση της Αστυνομία πηγάζει από έκρηξη που σημειώθηκε στην πόλη Αλκανάρ. Η Αστυνομία πιστεύει πως οι ένοικοι του σπιτιού κατασκεύαζαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό και από την έκρηξη αυτή σκοτώθηκε ένας άνθρωπος.

Πυρά κατά της Αστυνομίας

Παράλληλα με τις έρευνες οι ισπανικές αρχές δέχονται βροχή πυρών από πολίτες και τουρίστες για ελλιπή μέτρα φύλαξης και προστασίας στην διάσημη λεωφόρο της πόλης. Δυο μέρες μετά πολίτες υποστήριζαν εξέφραζαν απορία για την απουσία μέτρων αποτροπής ενός τρομοκρατικού περιστατικού. Όλα αυτά μετά την διαρροή ότι οι Αμερικανικές Μυστικές Υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει για την επίθεση.

Πένθος στην Ισπανία

Η επίθεση στη Βαρκελώνη κινητοποίησε την πόλη. Όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που αποτέλεσαν στόχος των τρομοκρατικών οι κάτοικοι της Βαρκελώνης διαδήλωσαν ενάντια στην τρομοκρατία. «Μας ενώνει ο πόνος. Αλλά μας ενώνει κυρίως η βούληση να βάλουμε τέλος σ' αυτή την τρέλα και σ' αυτή τη βαρβαρότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας ο οποίος κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος. Η κατάσταση που δημιουργήθηκε οδήγησε τους εργαζόμενους στην ασφάλεια του αεροδρομίου της πόλης να τερματίσουν μια απεργία, τα ταξί μεταφέρουν δωρεάν τους ταξιδιώτες που το χρειάζονται. Εθελοντές έσπευσαν να προσφέρουν αίμα, σε σημείο που οι αρχές ανακοίνωσαν.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση