ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε θετικό κλίμα οι αμερικανοτουρκικές διαπραγματεύσεις

Ενδεχόμενη η απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα εντός των επόμενων εβδομάδων

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Οι διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ για τη διευθέτηση σειρά ζητημάτων που επισκιάζουν τις διμερείς σχέσεις βρίσκονται πλέον σε θετική τροχιά. Σύντομα, ενδέχεται να λάβει χώρα η απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Andrew Brunson, η υπόθεση του οποίου έχει αναστατώσει τον άξονα Ουάσιγκτον-Άγκυρας και έχει συμβάλλει στην πτώση της τουρκικής λίρας.

Τις προαναφερόμενες πληροφορίες επιβεβαιώνουν τόσο πληροφορίες από την Ουάσιγκτον όσο και από τους κύκλους της τουρκικής κυβέρνησης. Στην Άγκυρα οι κύκλοι της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της απελευθέρωσης του πάστορα στην δίκη που ακολουθεί στις 12 Οκτωβρίου.

Η αμερικανική πλευρά χαρακτηρίζει ως θετικό σημάδι τημείωση της ποινής του στελέχους της ΝΑΣΑ, Σερκάν Γκιολγκέ. Η ποινή φυλάκισης του επιστήμονα μειώθηκε πρόσφατα από 7,5 σε 5 χρόνια. Σήμερα Τρίτη, η Ουάσιγκτον αναμένει παρόμοιο βήμα από την Τουρκία στην επόμενη εμφάνιση του Αμερικανού Πάστορα Brunson ενώπιον τουρκικού δικαστηρίου, στις 12 Οκτωβρίου.

Αμερικανικές πηγές μιλώντας στην Wall Street Journal θεωρούν πιθανό αυτό το ενδεχόμενο και τονίζουν τα εξής: «Πριν από την ακρόαση του Οκτωβρίου η καλύτερη στρατηγική είναι η διατήρηση της ψυχραιμίας καθώς τώρα αναγνωρίζουν την υποχρέωση τους (οι Τούρκοι) για πραγματοποίηση βημάτων».

Παρόμοια άποψη φέρει και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος πριν από λίγες ώρες δεν απέκλεισε την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα εντός του Οκτωβρίου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο Πάστορας και οι υπόλοιποι Αμερικανοί πολίτες δεν έπρεπε να φυλακιστούν εκ πρώτης όψεως. Η δήλωση του κ. Πομπέο προκάλεσε κλίμα αισιοδοξίας στην τουρκική οικονομία, με την τουρκική λίρα να σημειώνει μικρή άνοδο.

Έρχεται ομαλοποίηση σχέσεων με ευρωπαϊκές χώρες

Εκτός από τις ΗΠΑ, η Άγκυρα διαπραγματεύεται με σειρά ευρωπαϊκών πρωτευουσών για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.
Στη Νέα Υόρκη, Βέλγιο και Τουρκία ανακοινώνουν ότι προχωρούν στην αναθέρμανση των διμερών σχέσεων τους. Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας-Ολλανδίας. Όλα αυτά συμβαίνουν λίγο πριν το σημαντικό ταξίδι του Τούρκου Προέδρου στην Γερμανία.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Αλιμονο στους φορολογουμενους που πληρωνουν τον νεποτισμο των κυβερνωντων!!!!!»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:16

Αποκτά και τρίτο Υφυπουργείο η Κύπρος

«Αλιμονο στους φορολογουμενους που πληρωνουν τον νεποτισμο των κυβερνωντων!!!!°°»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:14

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Είσαι επιχειρηματίας ή γυναίκα; Είσαι σε οποιοδήποτε οικονομικό χάος ή χρειάζεσαι χρήματα για να ξεκινήσεις ...»
3% προσφορά δανείου ισχύουν τώρα  |  18:20

Αρχιεπίσκοπος: Ο Ακιντζί πιέζεται από την Άγκυρα

«Ο διευθυντής της εκκλησίας Κύπρου με το πιο πτωχό λεξιλόγιο!!! »
ΑΚΑ  |  09:58

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X