ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:38
 

Στη Μάλτα οι 58 μετανάστες από το πλοίο «Aquarius»

Η γαλλική κυβέρνηση πρότεινε να αποβιβάσει το «Aquarius» τους μετανάστες στη Μάλτα αντί στη Μασσαλία

Newsroom Κ, Αθήνα

Στη Μάλτα τελικά επρόκειτο να αποβιβαστούν οι 58 μετανάστες από το πλοίο «Aquarius», οι οποίοι στη συνέχεια θα μοιραστούν σε τέσσερις χώρες. «Η Μάλτα και η Γαλλία εντείνουν τις προσπάθειες για να λύσουν το αδιέξοδο», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ο οποίος εξήγησε πως από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν θέλουν να αποδείξουν ότι είναι εφικτή μια πολυμερής προσέγγιση στο μεταναστευτικό. Επί μέρες το πλοίο αναζητούσε ασφαλές λιμάνι για να αποβιβάσει τους μετανάστες που διασώθηκαν στη Μεσόγειο και οι ευρωπαϊκές χώρες έριζαν ποια (δεν) θα υποδεχθεί τους ανεπιθύμητους επιβάτες. Η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τη Γαλλία και την Ισπανία να υποδεχθεί 10 από τους 58 μετανάστες που διασώθηκαν στη Μεσόγειο και βρίσκονται πάνω στο «Aquarius». Η απόφαση υποδοχής αυτών των 10 προσώπων ελήφθη «με αλληλέγγυο και συντονισμένο τρόπο με την Ισπανία και τη Γαλλία», ανέφερε το πορτογαλικό υπ. Εσωτερικών.

Η γαλλική κυβέρνηση πρότεινε να αποβιβάσει το «Aquarius» τους μετανάστες στη Μάλτα αντί στη Μασσαλία, όπως έχει ζητήσει την άδεια να κάνει. «Είμαστε σαφείς για το γεγονός ότι δεν πρέπει να περάσει τέσσερις ή πέντε ημέρες στη θάλασσα. (...) Πρέπει να αποβιβάσει άμεσα και σήμερα βρίσκεται κοντά στη Μάλτα», δήλωσε χθες η πηγή αυτή η οποία ζήτησε να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση. «Εργαζόμαστε για μια ευρωπαϊκή λύση, όπως είχε γίνει προηγουμένως» για το «Aquarius», όταν, τον Ιούνιο, το πλοίο έλαβε άδεια να αποβιβάσει τους μετανάστες στη Βαλένθια, οι οποίοι κατανεμήθηκαν σε διάφορες χώρες. Σε αντίθεση με την Ισπανία, η Γαλλία δεν είχε δεχθεί ώς τώρα την αποβίβαση μεταναστών από πλοία διάσωσης, επιχειρηματολογώντας ότι βάσει του δικαίου της θάλασσας οι ναυαγοί πρέπει να αποβιβάζονται στο πιο κοντινό «ασφαλές λιμάνι».

Το πλοίο έχει ναυλωθεί από τη ΜΚΟ SOS Mediterranee και διαπλέει τη Μεσόγειο για να περισυλλέγει μετανάστες που επιχειρούν να φθάσουν κρυφά στην Ευρώπη. Η κατάσταση αποκρυσταλλώνει πολλές από τις εντάσεις στην Ευρώπη, κυρίως ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία, η οποία είχε αρνηθεί να επιτρέψει τον ελλιμενισμό του «Aquarius» στα λιμάνια της κατά το παρελθόν. Σημειώνεται ότι ο Παναμάς ακύρωσε την εγγραφή του πλοίου στο νηολόγιό του και, κατά συνέπεια, το «Aquarius», προς το παρόν, ταξιδεύει χωρίς σημαία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Προς Ανώνυμο (φόβος γνώμης??): Αυτό μας καίει, ότι έχει λόγο η αντιπολίτευση, όσο μικρή και να είναι? ...»
Yiannos  |  10:11

#PoliticsBlog Η σύσκεψη στο Προεδρικό, η Λουτ και οι απώλειες

«Και ξαφνικά ο Πρόεδρος σταμάτησε να είναι Healthy… Και για σας! Που όλο αυτό τον καιρό τον στηρίζατε ...»
Yiannos  |  10:03

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Στην Κύπρο ψηφίζουμε κυβέρνηση με δημοκρατικές διαδικασίες εκλογών και πλειοψηφία, για να κυβερνάει ...»
Ανώνυμος  |  22:52

Εντοπίστηκαν 40 μετανάστες στην περιοχή του Κάτω Πύργου

«Στείλετε πίσω όλους αυτούς που αποδεδειγμένα είναι ψεύτες και εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς. Και αυ ...»
ΑΚΑ  |  09:49

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση