ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:17
 

Στη μάχη των εκλογών για αυτονομία και η Βόρεια Ιταλία

Οι πλουσιότερες περιφέρειες ψηφίζουν για την ανεξαρτησία τους

Newsroom Κ, Αθήνα

Δύο από τις πλουσιότερες περιφέρειες στη Βόρεια Ιταλία προχωρούν σε δημοψηφίσματα με σκοπό να ρωτήσουν τους κατοίκους των περιφερειών αν επιθυμούν μεγαλύτερη αυτονομία.

Πρόκειται για πρωτοβουλία των δύο περιφερειών και το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι πολίτες θέλουν να τους δοθεί περισσότερη διοικητική και φορολογική αυτονομία από την κεντρική κυβέρνηση της Ρώμης. Δικαίωμα ψήφου έχουν συνολικά σχεδόν 12 εκατομμύρια Ιταλοί. Στο πλαίσιο αυτό, οι περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Βένετο έκαναν γνωστά τα στοιχεία που αφορούν την προσέλευση στις κάλπες των κατοίκων τους.

Αναλυτικότερα, στην περιφέρεια του Βένετο, με πρωτεύουσα το Μιλάνο,το μεσημέρι της Κυριακής η προσέλευση των ψηφοφόρων ανερχόταν σε 10,87%. Στο Βένετο, την ίδια ώρα, είχε ψηφίσει το 21,1% των πολιτών άνω των δεκαοκτώ ετών. Στην περιφέρεια του Μιλάνου δεν προβλέπεται ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα.

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, Ρομπέρτο Μαρόνι, τόνισε όμως ότι όσο πιο μεγάλη είναι η συμμετοχή των πολιτών, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η διαπραγματευτική δύναμη των δυο περιφερειών, ενώ εξέφρασε την ελπίδα του η προσέλευση στις κάλπες να ξεπεράσει τουλάχιστον το 30%.

Ο γραμματέας της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι θα ζητήσει να ξεκινήσει διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση της Ρώμης, ανεξάρτητα από το τελικό ποσοστό της προσέλευσης στο συμβουλευτικό αυτό δημοψήφισμα.

Στο Βένετο για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα πρέπει να εκφράσει την βούλησή του «το 50% συν ένας» όσων έχουν δικαίωμα ψήφου. Αυτή όμως είναι η περιφέρεια όπου πρωτοδημιουργήθηκε η Λέγκα και είναι πολύ πιθανό να ξεπερασθεί το συγκεκριμένο ποσοστό.

Το κόστος της όλης πρωτοβουλίας ξεπερνά τα 70 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που προκάλεσε σοβαρό προβληματισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λομβαρδία με πρωτεύουσα το οικονομικό κέντρο της Ιταλίας, το Μιλάνο και το Βένετο με πρωτεύουσα τη Βενετία, συγκεντρώνουν μαζί το 30% του εθνικού πλούτου.

Μετά την Καταλωνία η Βόρεια Ιταλία;

Δεν μιλάμε, φυσικά, για ανεξαρτησία και δεν θα υπάρξει καμία άμεση, καθοριστική συνέπεια μετά την ψήφο, γράφει η Deutsche Welle. Ωστόσο, από αυτή τη διαδικασία αναμένεται να αρχίσει μια διαπραγμάτευση των δυο περιφερειών με την ιταλική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, το Ναι αναμένεται να υπερισχύσει στην κάλπη καθώς το δημοψήφισμα υποστηρίζεται από την Λέγκα του Βορρά,την κεντροδεξιά Φόρτσα Ιτάλια, από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, αλλά και από σειρά δημάρχων της Κεντροαριστεράς. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν είναι δεσμευτικά. Η κεντρική κυβέρνηση στη Ρώμη διαμηνύει σε αυτό το πλαίσιο ότι η κάλπη είναι άσκοπη παρότι η ψηφοφορία επιτρέπεται και θεωρείται νόμιμη από το ιταλικό σύνταγμα.

Το όλο αίτημα αφορά κυρίως τους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, του περιβάλλοντος, καθώς και το φορολογικό σύστημα. Η όποια μελλοντική συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί πάντως με απόλυτη πλειοψηφία, τόσο από την Βουλή, όσο και από την Γερουσία της Ρώμης.

Παράλληλα, διαχωρίσουν τους εαυτούς τους από την κρίση στην Ισπανία, όπου η Καταλωνία ψήφισε για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου, καθώς στην περίπτωση αυτή το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έκρινε το δημοψήφισμα παράνομο. «Δεν είμαστε Καταλωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας στο πρακτορείο Reuters, διαχωρίζοντας τη θέση του από την κρίση Μαδρίτης - Βαρκελώνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«Το γεγονός ότι ήρθαν απο την Ελλάδα γιατροί, είναι εξαιρετικό. Έχει χαλάσει η πιάτσα των συνδικαλιστών ...»
Ανώνυμος  |  14:19

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ!»
Χρίστος Α.  |  13:52

Εφεση στην απόφαση για συντάξεις από ΥΠΟΙΚ και Νομ.Υπηρεσία

«To καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει είναι να ανακοινωθούν τα ονόματα όλων αυτών των συνταξιούχων που ...»
ΑΚΑ  |  10:04

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«O πρόεδρος του μεγαλύτερου ιατρικού συνδέσμου, φημολογείται ότι διαθέτει τώρα 3 πόρσιε! Για φαντάσου ...»
ΑΚΑ  |  10:01

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση