ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:08
 

Στην Τεχεράνη κρίνεται η τύχη της Συρίας

Κρίσιμες ώρες για τη Συρία, οι Κούρδοι προχωρούν στην ανακήρυξη της αυτονόμησής τους

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Κρίσιμες ώρες διανύει η Συρία, τη στιγμή που στην Τεχεράνη κρίνεται η τύχη του τελευταίου προπυργίου της αντιπολίτευσης στο βόρειο τμήμα της χώρας. Στο βορειοανατολικό κομμάτι της Συρίας, οι Κούρδοι προχωρούν στην ανακήρυξη της αυτονόμησης τους.

Σε λίγες ώρες, στην Τεχεράνη ξεκινά η κρίσιμη διάσκεψη για το τέλος του πολέμου στην Συρία. Στην διάσκεψη συμμετάσχουν η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί το μέλλον της επαρχίας Ίντλιπ, όπου είναι το τελευταίο προπύργιο της αντιπολίτευσης στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

Τη στιγμή που η πολεμική αεροπορία της Συρίας και της Ρωσίας συνεχίζει να σφυροκοπά θέσεις των ανταρτών στην Ίντλιπ, η Τουρκία προβάλλει αντίσταση σε ότι αφορά την χερσαία εισβολή των κυβερνητικών δυνάμεων και των συμμάχων τους στο κέντρο της πόλης. Την Τουρκία υποστηρίζουν χώρες της Ε.Ε. και της Δύσης. Μάλιστα αυτό προβληματίζει για τυχόν νέο κύμα προσφύγων από την Ίντλιπ προς την Τουρκία και την Δύση.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας μετέβη στην Τεχεράνη πλαισιωμένος από στενούς συνεργάτες του. Στο πλευρό του βρίσκονται ο Υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Άλμπαϊρακ και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Οι Κούρδοι ανακηρύσσουν την αυτονόμησή τους

Οι Κούρδοι προχωρούν στην δημιουργία μιας νέας αυτόνομης δομής στα εδάφη που ελέγχουν. Η «Ομοσπονδία της Βορειοανατολικής Συρίας» θα διοικείται από μια μικρή βουλή, η οποία σύντομα θα αναδείξει ένα κυβερνητικό σχήμα. Την προεδρία του νέου σχήματος θα αναλάβει μια συνπροεδρία. Στην νέα βουλή θα εκπροσωπούνται όλες οι θρησκευτικές και εθνικές ομάδες της περιοχής. Η νέα πρωτοβουλία έρχεται σε μια στιγμή που οι Κούρδοι διαπραγματεύονται με την Δαμασκό το νέο πολίτευμα της Συρίας.

Περιορισμένες οι επιλογές της Τουρκίας

Οι νέες εξελίξεις εντείνουν τους προβληματισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με το μέλλον της περιοχής. Η τουρκική πλευρά συμπεραίνει ότι στο βόρειο τμήμα της Συρίας οι επιλογές είναι περιορισμένες. Οι «δυσάρεστες» εξελίξεις τέθηκαν επί τάπητος σε ένα συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ώρες στην Άγκυρα από το φιλοκυβερνητικό κέντρο στρατηγικών μελετών SETA.

Ο Τούρκος μελετητής Τζαν Ατούν, σε αυτό το συνέδριο, συνοψίζοντας τις θέσεις της Τουρκίας, υπογράμμισε ότι η χώρα του έχει δυο επιλογές. Είτε θα αναλάβει στρατιωτική δράση στην Ίντλιπ για να εξουδετερώσει τους τζιχαντιστές, είτε θα αποδεχθεί τα σχέδια της Ρωσίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Ζητά βοήθεια η Ερευνητική Επιτροπή για ΣΚΤ

«Eλπίζω όταν αυτή η Επιτροπή τελειώσει το έργο που ανέλαβε, να μην ντρέπεται να κυκλοφορεί στους ...»
knak  |  20:51

Τα πάνω κάτω στο ΔΣ της Cyta από γνωμάτευση του Γ. Εισαγγελέα

«Ο καλύτερος κουγκάς της κυβέρνησης!!! Καλλύτερο εν θέλει!!! Aκούεις τον και σβήνεις την τηλεόραση!!! ...»
knak  |  20:48

#PoliticsBlog Οι εμετοί, τα ξερατά και πιθανές θεραπείες

«η τάση προς εμετό μπορεί να προκλήθηκε απο το βούρκο στον οποίο κυλιέται ο Γενικός Εισαγγελέας »
leoegotora  |  12:54

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση