ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στην Τουρκία της κυριαρχίας Ερντογάν και στο χώρο των ΜΜΕ

Σήμερα δεν υπάρχουν θεσμοί στην Τουρκία, είπε η Τουρκάλα Μενγκιού της DW στην ομιλία της στις Βρυξέλλες

ΚΥΠΕ

«Υπάρχει μια ολόκληρη γενιά στην Τουρκία που μεγαλώνει θεωρώντας ότι αυτό που βιώνει σήμερα η χώρα είναι φυσιολογικό. Νέοι και νέες σπουδάζουν στα πανεπιστήμια, μένουν χωρίς δουλειά και ελπίδα, επιστρέφουν στα χωριά τους, θα εργαστούν στις τοπικές οργανώσεις του ΑΚΡ για 300 ΤΛ (60 ευρώ) και θα τους πουν ότι είναι οι διάδοχοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας».

Αυτή είναι η εικόνα που μετέφερε για τη χώρα της η Τουρκάλα δημοσιογράφος, Νεβσίμ Μενγκιού, που τώρα εργάζεται στο τουρκικό τμήμα της DW, στην ομιλία της στο σεμινάριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο κτίριο του δεύτερου στις Βρυξέλλες για την κατάσταση των ΜΜΕ και της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία.

Ας το παραδεχθούμε, στην Τουρκία σήμερα δεν υπάρχουν θεσμοί, πριν 15 χρόνια υπήρχαν, αλλά τώρα όχι, είπε η Μενγκιού, λέγοντας πως ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να ενοχληθεί από έναν δημοσιογράφο, αναφέρει το όνομά του δημόσια στα ΜΜΕ και την επομένη αυτός ο δημοσιογράφος είναι στη φυλακή.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε στο σπίτι του τον Αμπντουλάχ Γκιούλ τον επικεφαλής του εκλογικού του επιτελείου, όταν ακουγόταν ότι μπορεί να κατέλθει ως υποψήφιος, για να μην το κάνει. «Μπορείτε να το φανταστείτε αυτό; Μπορείτε να το φανταστείτε;»

Η βία, η ένταση, η πολιτική ένταση έχει μεταλλάξει τους ανθρώπους στην Τουρκία, θεωρείται πλέον τόσο φυσιολογικό, ανέφερε η Τουρκάλα δημοσιογράφος, κάνοντας λόγο για ραγδαία αλλαγή στην Τουρκία που είναι τρομακτική. «Αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία ξεπερνά την ελευθερία του Τύπου».

Η Νεβσίν Μενγκιού είπε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει ένα πράγμα και αυτό είναι να συγκεντρώσει την εξουσία στα χέρια του. Θεωρεί ότι είναι ο μόνος σωτήρας της Τουρκίας, το 50% του πληθυσμού τον λατρεύει και αυτό είναι κατανοητό γιατί ένας αυταρχικός ηγέτης θέλει λαϊκή απήχηση, συνέχισε η ίδια που κάλεσε την ΕΕ «να έχει από κοντά την Τουρκία». Οι δυσμενείς εκθέσεις της ΕΕ για την Τουρκία δεν βγάζουν τους δημοσιογράφους από την φυλακή, χρειάζονται συντονισμένα και συγκεκριμένα βήματα, όπως είπε, παρατηρώντας ότι στα θέματα της ελευθερίας του Τύπου, η Ευρώπη καθυστέρηση να αναλάβει δράση.

Η Τουρκία, ανέφερε η Μενγκιού, είναι στρατηγικός εταίρος της ΕΕ και διερωτήθηκε εάν η Ευρώπη θέλει η Τουρκία να στραφεί προς πιο αυταρχικούς – όπως είπε – φίλους, όπως τη Ρωσία.

Χασάν Τζεμάλ: Χάλια η ελευθερία της έκφρασης

Με το ερώτημα σε ποια κατάσταση βρίσκεται η ελευθερία της έκφρασης και ο Τύπος στην Τουρκία, ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος, αρθρογράφος, νυν πρόεδρος του ομίλου Ρ24 (ανεξάρτητων ΜΜΕ) και πρώην διευθυντής σύνταξης της Τζουμχουριέτ, Χασάν Τζεμάλ, απαντώντας ο ίδιος: «Χάλια. Πολύ κακή».

Την περασμένη εβδομάδα, είπε, «έπεσαν βροχή οι ποινές φυλάκισης για δημοσιογράφους της Τζουμχουριέτ». Βλέπουμε μια νοοτροπία που θεωρεί ποινικό αδίκημα τη δημοσιογραφία, παραγνωρίζει την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και την ελευθερία της έκφρασης, ανέφερε λέγοντας ότι η Τουρκία του Ερντογάν είναι αυτή που γεμίζει φόβο και περιορίζει τις ελευθερίες.

Ο Χασάν Τζεμάλ είπε ότι σήμερα είναι 74 χρονών και αυτός, η γενιά του αλλά και οι προηγούμενες γενιές όταν πήγαιναν σε μια μεγάλη πόλη Βερολίνο ή Λονδίνο δεν την ανέφεραν ονομαστικά, αλλά έλεγαν ότι πήγαν ή θα πήγαιναν στην Ευρώπη, το παιδί τους σπούδαζε στην Ευρώπη και γενικά αυτός που πήγαινε στην Ευρώπη ήταν ένας διαφορετικός άνθρωπος, σημείο αναφοράς για τον εκμοντερνισμό των πολιτών και της χώρας.

Ως συγγραφέας και δημοσιογράφος, δήλωσε ο κ. Τζεμάλ, εδώ και χρόνια παρακολουθεί την πορεία της χώρας του και υποστηρίζει την πλήρη ένταξή της στην ΕΕ και πως το επίπεδο της δημοκρατίας και των θεσμών στην Τουρκία θα αυξηθεί και θα φτάσει εκείνο της Ένωσης, αλλά εξέφρασε απογοήτευση γιατί «δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Εδώ και 49 χρόνια επιτελώ το δημοσιογραφικό λειτούργημα και βλέπω ότι αυτό το ευρωπαϊκό όραμα δεν έρχεται».

Ζω σε μια Τουρκία που έχει απομακρυνθεί από τη Δύση, έχει στραφεί προς την Ανατολή, πηγαίνει όλο και πιο μακριά από την Ευρώπη και την Δημοκρατία, αυτή είναι η Τουρκία του Ερντογάν, ανέφερε ο Χασάν Τζεμάλ, προσθέτοντας ότι αυτό που κάποτε ο ίδιος απέρριπτε, το φαινόμενο των πολιτών δεύτερης κατηγορίας, έχει γίνει πλέον όνειρο απατηλό.

Δεν υπάρχει πια διάκριση εξουσιών, ανεξάρτητη δικαιοσύνη, δεν υπάρχει πια ελευθερία της έκφρασης, είπε ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος και συγγραφέας απαριθμώντας τους φίλους του που βρίσκονται σήμερα στη φυλακή, που υπερβαίνουν τους 15.

Κάτω από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ζούμε μια περίοδο πολιτικού πραξικοπήματος, σημείωσε και η χώρα έχει μετατραπεί σε μια τεράστια φυλακή με ποινές ισόβιας φυλάκισης χωρίς δυνατότητα μείωσης της ποινής ή αναστολής. «Μέρα με τη μέρα μένω μόνος μου, μέρα με τη μέρα αποξενώνομαι στη χώρα μου, αισθάνομαι εξόριστος μέσα στη χώρα μου».

Αυτή η κατάσταση, ανέφερε, μπορεί να ανατραπεί στις 24 Ιουνίου, «μπορούμε να πούμε του Ερντογάν: σταμάτα». Ο Χασάν Τζεμάλ είπε ότι πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών για να απαντηθεί το ερώτημα εάν θα υπάρξει αναζωπύρωση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι στέλνει το μήνυμα, είστε μαζί μου ή με τους τρομοκράτες, δήλωσε η Κάτι Πίρι, Ευρωβουλευτής της Ολλανδίας και της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο ΕΚ, εισηγήτρια της έκθεσης για την Τουρκία που αναμένεται να υποβληθεί πριν το καλοκαίρι.

Η ελευθερία του Τύπου και η ελευθερία της έκφρασης, είπε, είναι βασικές ελευθερίες και δεν μπορεί οι πολιτικοί να καθορίζουν ποιοι είναι καλοί ή κακοί δημοσιογράφοι. Σημείωσε δε ότι στην Τουρκία πολλοί δημοσιογράφοι έχουν φυλακισθεί γιατί απλά έκαναν τη δουλειά τους ενώ ακαδημαϊκοί και φοιτητές έχουν φυλακισθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 γιατί δεν συμφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης.

Στο τί μπορεί να κάνει η ΕΕ, η Κάτι Πίρι είπε ότι η Ευρώπη μπορεί να μιλήσει και να στηρίξει τις αρχές αυτές, να συνεχίσει να συμπεριφέρεται στην Τουρκία σαν υποψήφια προς ένταξη χώρα, να δείχνει αλληλεγγύη προς τους πολίτες της Τουρκίας αλλά να είναι σκληρή με την εξουσία στη χώρα. Ζήτησε άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος με ελευθερία, παρακολούθηση της εκδίκασης των υποθέσεων δημοσιογράφων και άλλων που είναι υπό δίωξη, επισκέψεις σε φυλακισμένους και σημείωσε ότι έχει ζητήσει αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ προς την Τουρκία για ζητήματα που αφορούν την ελευθερία του Τύπου.

Η Μιριάμ Φεράν, Διευθύντρια επικεφαλής της στρατηγικής και την Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG NEAR), εξέφρασε την ανησυχία της Επιτροπής για το γεγονός ότι οι επικείμενες εκλογές της 24ης Ιουνίου στην Τουρκία θα διεξαχθούν υπό καθεστώς εκτάκτου ανάγκης αλλά και για το νέο αντιτρομοκρατικό νόμο που θα δώσει τη νομική βάση για τον περιορισμό πολλών ελευθεριών.

Συμπεριφερόμαστε στην Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, προσπαθούμε να έχουμε ανοικτό κανάλι επικοινωνίας και εκφράζουμε τις ανησυχίες μας σε ψηλό επίπεδο, πρόσθεσε η κ. Φεράν αναφερόμενη στην οικονομική βοήθεια που η ΕΕ δίδει στην κοινωνία των πολιτών, ακαδημαϊκούς και άλλους για την προάσπιση των ελευθεριών.

Εκπρόσωπος ΟΑΣΕ για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία

Η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη φυλακή δημοσιογράφων, δήλωσε ο Φράνε Μαρόεβιτς, Διευθυντής στον ΟΑΣΕ για την ελευθερία του Τύπου. Περίπου 155 δημοσιογράφοι είναι στη φυλακή στην Τουρκία, ανέφερε, 130.000 ιστότοποι έκλεισαν, 200 διαφορετικά μέσα ενημέρωσης και αυτό έχει να κάνει όχι μόνο με ελευθεροτυπία αλλά και την έκφραση του ατόμου. Πρόβλημα για τον εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ είναι και το γεγονός ότι άτομα διώκονται ή καλούνται για εξηγήσεις και κατάθεση στην αστυνομία για μηνύματα που έστειλαν ή έγραψαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τον περασμένο Φεβρουάριο ανέφερε, αυτό συνέβη σε 200 άτομα για τα σχόλιά τους που αφορούσαν την επιχείρηση της Τουρκίας στο Αφρίν της Συρίας.

Ο Γιαμάν Ακντενίζ, ακαδημαϊκός στο πανεπιστήμιο Μπιλγκί της Κωνσταντινούπολης, ανέφερε ότι σήμερα στις φυλακές της Τουρκίας βρίσκονται 180 δημοσιογράφοι ενώ 520 βρίσκονται υπό κατηγορία. Πρόσθεσε ότι 4.822 ακαδημαϊκοί έχουν απολυθεί από 118 πανεπιστήμια. Αυτά, όπως σημείωσε, συνέβησαν κυρίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και κατά τη διάρκεια της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που ισχύει ακόμα. Επιπλέον 1.140 δικαστές έχουν απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους ενώ μετά την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που επιβλήθηκε έχουν απομακρυνθεί και 230 Δικαστές υψηλόβαθμων δικαστηρίων, όπως του Συνταγματικού.

Σύμφωνα με τον εν λόγω Τούρκο καθηγητή, 175.000 ιστοσελίδες έχουν μπλοκαριστεί (μετά την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης - ΟΗΑL), το ίδιο και 120.000 URLs, χιλιάδες λογαριασμοί τουίτερ είναι απροσπέλαστοι ενώ στην Τουρκία εδώ και καιρό έχει μπλοκαριστεί και η wikipedia.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X